Esti aici
Femeia.ro > Promo > Poftele in timpul sarcinii

Poftele in timpul sarcinii

S-ar parea ca femeile insarcinate tanjesc dupa alimente si combinatii de alimente dintre cele mai neobisnuite.

Medicii pun acest lucru pe seama schimbarilor hormonale majore care au loc in corpul tau – hormoni care te arunca intr-o lume nebuna, plina de senzatii noi si care iti ascut in acelasi timp mirosul si gustul. Este foarte simplu sa pui totul pe seama furtunii hormonale, insa unele pofte ascund si un deficit nutritional!

Primul trimestru – ti se taie pofta de amar
In primele luni de sarcina exista o perceptie accentuata pentru amar. Se pare ca aceasta modificare a gustului actioneaza ca un mecanism de protectie, deoarece multe plante si fructe toxice sunt amare. Aceasta modificare a gustului le previne pe mamici sa nu consume diverse substante (inclusiv alcoolul) care ar putea fi daunatoare pentru cel mic in perioada lui critica de dezvoltare.
Trimestrul al 2-lea – pofta pentru sarat

Pe masura ce trec lunile, apare preferinta pentru alimentele sarate – inclusiv pentru cartofi „la punga” – si muraturi. Pe parcursul sarcinii, volumul de sange al femeii gravide creste, astfel incat s-a emis ipoteza ca astfel de pofte ar trada de fapt o nevoie crescuta de sodiu.
Trimestrul al 3-lea – pofta de acru
Femeile insarcinate tind sa agreeze alimentele acre mai degraba in cel de-al doilea si al treilea trimestru. Preferinta pentru acru se traduce prin pofta de muraturi. Intrucat dulcele este si el un favorit in timpul sarcinii, combinatia tipica de dulce-acru din fructe explica de ce gravidele poftesc atat de mult la fructe.

Pofte in timpul sarcinii care te pun pe ganduri

Te-ai surprins vreodata ca poftesti sa gusti varul de pe pereti, apretul de rufe, argila folosita in scopuri cosmetice sau chiar praf? Sper ca nu! Insa daca raspunsul este afirmativ, afla ca aceasta situatie, de a pofti la produse necomestibile, se cunoaste sub numele de pica si este foarte periculoasa (are potential toxic) atat pentru tine, cat si pentru bebelusul tau. Nu mai trebuie sa spun ca unor asemenea pofte neobisnuite si nesanatoase nu trebuie sub nici un chip sa le cedezi. Mergi la medic si spune-i ce ti se intampla – unele studii relateaza ca pica ar fi cauzata de anumite carente alimentare (posibil de calciu sau de fier).

Caz in care, dupa analize, ti se vor recomanda cele mai potrivite suplimente.
Anumite mamici isi doresc sa manance (si unele chiar o fac) faina de grau sau malai. Desi acestea sunt practic inofensive in cantitati mici, trebuie sa ai grija, intrucat cantitatile mari iti pot provoca dureri de stomac sau probleme gastrointestinale destul de serioase.

Comments

comments

Lasă un răspuns