Esti aici
Femeia.ro > Promo > Pregatirea pentru nastere: 7 termeni cu care trebuie sa te familiarizezi

Pregatirea pentru nastere: 7 termeni cu care trebuie sa te familiarizezi

Odata cu momentul conceptiei, vocabularul oricarei gravide se imbunatateste cu o multime de cuvinte si expresii pe care le auzea doar din povestirile amicelor purtatoare de burtici. Este un lucru clar ca pregatirea pentru nastere aduce un bagaj considerabil de simptome, dar si cu multe necunoscute… lingvistice, marele moment fiind invaluit intr-un imens mister, cu senzatii si intamplari cu nume care mai de care mai necunoscute.

7 termeni folositi la nastere, pe intelesul tau

Dopul gelatinos

Este sigiliul colului uterin si, dupa cum ii spune chiar numele, dopul care apara intrarea in uter si protejeaza fatul. In momentul in care nasterea se declanseaza, cervixul se deschide, iar acest dop este eliminat sub forma unei materii gelatinoase, in care se vad firicele de sange de la capilarele rupte ale colului.

Nastere indusa

Daca bebe nu face nici un efort sa vina mai repede pe lume, iar travaliul a devenit deja obositor atat pentru el, cat si pentru mami, nasterea poate fi provocata prin ruperea artificiala a membranelor sau prin administrarea de oxitocina, un hormon cu rolul de a declansa contractiile. E bine de stiut ca aceste proceduri se fac doar daca starea medicala a celor doi pacienti le impune.

Ruperea membranelor

Desi poate suna inspaimantator, ruperea membranelor reprezinta practic unul dintre momentele declansatoare ale nasterii. In aceasta faza, membranele sacului amniotic se rup, lasand lichidul sa se scurga prin vagin. Daca totul se petrece inainte de internarea in maternitate, trebuie sa te grabesti catre spital pentru a limita efectele negative ale imputinarii lichidului asupra fatului si posibilitatea patrunderii bacteriilor in uter.

Gel cu prostaglandina

Este un produs hormonal care ajuta cervixul sa se dilate. Se introduce in vagin si poate fi extrem de folositor in cazul in care dilatarea nu pare sa avanseze, iar nasterea se lasa asteptata.

Epiziotomie

Daca doresti sa ai o pregatire pentru nastere completa si temeinica, trebuie sa stii ce inseamna epiziotomie. Aceasta este o procedura care inspaimanta gravidele aflate in pragul nasterii. In cadrul acesteia se face o incizie cat mai superficiala in zona perineului pentru a permite capsorului sa traverseze canalul vaginal. Incizia va fi suturata imediat dupa nastere, eliminandu-se riscul de infectare.

Forceps

In anumite situatii, in cazul in care fatul este pozitionat necorespunzator sau gravida nu mai poate impinge foarte mult din cauza oboselii, este folosit un instrument care poarta acest nume. El arata ca un cleste urias, cu bratele curbate. Cu ele se prinde usor capsorul lui bebe si se incearca extragerea lui cat mai gentila. Odata ce capsorul e afara, restul corpului trebuie expulzat de mami prin propriile forte.

Sonda

Un cateter foarte subtire, avand un furtunas la capatul caruia se afla o punga de colectare, poate fi montat in uretra ta in timpul nasterii. Acesta colecteaza urina si este foarte folositor pentru a goli vezica si a face loc bebelusului care vine pe lume.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns