Esti aici
Femeia.ro > Promo > Primul copil cu trei parinti

Primul copil cu trei parinti

"Primul copil cu trei parinti ar putea fi englez", au anuntat astazi numeroase site-uri si publicatii din lume. Stirea a venit dupa ce guvernul britanic a aprobat ieri o dezbatere in Parlament privind o tehnica de reproducere asistata in care ADN-ul a trei parinti este folosit pentru a crea un embrion sanatos (dezbaterea urmeaza sa aiba loc anul viitor).

Primul copil cu trei parinti: ADN nuclear de la parinti + ADN mitocondrial de la donator

Prin acesta tehnica se urmareste evitarea transmiterii de la mama la copil a unor boli genetice grave prin inlocuirea ADN-ului de baza cu unul sanatos de la un "al treilea parinte". Pe scurt,  primul copil cu trei parinti va mosteni de la parinti ADN-ul nuclear, iar de la donator ADN-ul mitocondrial. 

"Bolile genetice mitocondriale, precum boli de inima, de ficat, pierderea coordonarii musculare si alte boli grave cum ar fi distrofia musculara pot avea urmari devastatoare asupra celor care le mostenesc", a explicat Sally Davies, consiler in guvernul britanic pentru probleme de sanatate publica, citata de Sky News, subliniind importanta introducerii acestei tehnici de reproducere.

Metoda, extrem de controversata, a fost dezvoltata in contextul in care in Marea Britanie, 1 din 200 de copii se naste cu disfunctii mitocondriale si 1din 6.500 de copii este afectat de boli care ii pun viata in pericol precum o forma de distrofie musculara. "Copiii cu trei parinti" nascuti cu ajutorul acestei tehnici de reproducere asistata seamana cu cei doi parinti naturali, deoarece caracteristicile umane sunt codificate in ADN-ul din nucleul celulei, nu in ADN-ul mitocondrial care este vizat in aceasta procedura.
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns