Esti aici
Femeia.ro > Promo > (P) OcuRare – un proiect care îmbunătățește procesul de diagnosticare și tratament al afecțiunilor oculare rare

(P) OcuRare – un proiect care îmbunătățește procesul de diagnosticare și tratament al afecțiunilor oculare rare

proiectul OcuRare

Proiectul OcuRare își propune ca până la sfârșitul anului 2020 să ridice nivelul de pregătire și competență a 600 de profesioniști din sectorul medical și să faciliteze procesul de diagnosticare și tratament al afecțiunilor oculare rare.

Procesul de formare a medicilor și personalului medical superior și mediu în cadrul acestui proiect este în plină desfășurare, iar profesioniștii din domeniul medical participă la cursuri și activități de schimb de experiență.

Ce este proiectul OcuRare?

Implementat de Spitalul Universitar de Urgență București, OcuRare este un proiect finanțat prin Programul Operaţional de Capital Uman (POCU), susţinut cu o cofinantare de la Ministerul Sanatatii.

OcuRare este un proiect destinat unui număr de 400 de medici și biologi şi 200 de asistenţi medicali, angajați în instituții publice care deservesc populația asigurată a României. Proiectul include un proces de  formare specifică prin cursuri şi workshop-uri care tratează tematici specifice domeniului bolilor rare cu afectare oculară. Programele utilizate în activitatea de diagnosticare şi tratament a afecţiunilor rare sunt actualizate anual, pentru a integra orice avans în domeniu. Medicii şi asistenţii medicali membri ai grupului țintă și absolvenți ai cursurilor vor participa si la programe de schimb de experiență în țări din Uniunea Europeană și la evenimente naționale românești, în funcție de performanța la cursuri.

Personalul medical care va participa la cursurile OcuRare va beneficia şi de un curs de comunicare axat pe relaţia medic – pacient, respectiv asistent medical – pacient, care va acoperi aspectele legate de comunicarea medic/asistent medical – pacient pe durata întregului proces de diagnosticare şi tratament.

Cui se adresează cursurile OcuRare?

Prima etapă a proiectului OcuRare este reprezentată de cursuri de formare profesională specifică. Iniţiativa cu titlul ”Tratamentul și diagnosticul bolilor rare cu afectare oculară – OCURARE” se adresează celor 600 de medici, biologi, şi asistenţi din cele 8 euro-regiuni ale țării. Mai exact, la cursurile de formare şi schimburile de bune practici se pot înscrie:

  • 390 medici specialiști și rezidenți din oftalmologie, genetică, pediatrie, neonatologie, reumatologie, medicină internă, ORL, nutriție și metabolism, stomatologie
  • 10 biologi
  • 200 asistenți medicali.

Cursurile de formare includ programe specifice, create pentru o abordare multidisciplinară cu  tematici pentru medici, biologi și asistenți medicali. Pentru că presupun o abordare integrată a afecțiunilor rare oculare, cursurile conțin elemente comune care încurajează lucrul în echipă, iar sesiunile de curs includ atât teorie, cât și practică.

Cursanţii au ocazia să participe la workshop-uri și studii de caz practice, prezentări de cazuri clinice și informații legate de strategii de diagnostic și tratament. Li se vorbește despre aparatura necesară diagnosticului şi pot testa noi metode de diagnosticare. Absolvenţii au ocazia să schimbe informații cu medici cunoscuți pe plan internațional, la congrese și conferințe de specialitate.

Managerul proiectului, Dr. Sînziana Istrate, are în grijă o echipă permanentă de opt specialiști în domeniu, care coordonează activitățile și cursurile OcuRare, completată de experți regionali și formatori.

De ce a fost inițiat acest proiect?

Medicii, asistenții medicali și personalul de laborator din domeniul afecțiunilor rare se confruntă cu mai multe tipuri de probleme:

  • infrastructura, din cauza lipsei competențelor pentru aparaturi,lipsa efectivă a aparaturii sau a instrumentelor de implementare a tratamentului;
  • percepția discriminatorie a pacientului față de profesioniștii din zone defavorizate;
  • accesul îngreunat la formare de calitate, din cauza costurilor participării la evenimente;
  • numărul redus de medici și asistenți, în raport cu numărul de pacienți;
  • lipsa de competențe, în special pentru că vorbim despre afecțiuni rare.

proiectul OcuRare

Care sunt beneficiile acestui proiect?

Implementarea unui proiect cum este OcuRare este binevenită în spațiul medical deoarece pune informaţii actualizate la dispoziţia personalului medical, pe care acesta le poate folosi în munca de zi cu zi.

Proiectul are scopul de a ajuta medicii să ofere un tratament complet în cazurile pacienților cu afecțiuni oculare rare, după diagnosticare, deoarece medicii sunt la curent cu tot ce implică acestea.

Cei care doresc să se înscrie la cursurile de formare sau la activitățile de schimb de bune practici o pot face pe site-ul proiectului.

 

 

 

Sursă foto: Pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns