Esti aici
Femeia.ro > Promo > Psihoneuroimunologia și dinții în timp de criză

Psihoneuroimunologia și dinții în timp de criză

Covid-19 își face treaba. Suntem într-o epidemie la fel cum au fost multe de-a lungul istoriei. De ce s-a ajuns aici? Cum s-a ajuns aici? Cine ar putea avea răspunsul?

Dr. Lorelei Nassar

“Tema mea, ca medic, este să vindec lumea”, spune chirurgul implantolog Lorelei Nassar. “Dar cum virușii nu reprezintă domeniul meu de expertiză, nu voi aborda acest subiect”, punctează specialistul stomatolog. Atuul ei? Specializarea sa? Dinții, zâmbetul, sănătatea orală și mintea umană. “Psihoneuroimunologie”. Ce înseamnă? Cum se traduce o astfel de știință? Iată detalii. “<Psiho> vorbește despre <mintea noastră>, care o ia razna! Cu <neuro> cu tot!”

Imunologie? Desigur! Totalitatea sistemului nostru imunitar, cu tot ce presupune acesta. Milioanele de celule de apărare și hormonii, care se grupează și funcționează ca un tot unitar, sub influența diverșsilor triggeri, fie ei microbi, viruși sau alte microorganisme ce generează boala, fie situații din interiorul corpului care sunt recepționate de către sistemul imun ca fiind aberante. În traducere, neconforme cu ceea ce învățase el de acasă.

“În mare, psihoneuroimunologia spune că ne îmbolnăvim din cauza stresului – cu toții știm acest detaliu – doar trăim în 2020, nu? Dar poate mai puțini dintre noi știm că stresul poate fi cel din afară – exogen sau cel generat în interior, endogen!”, subliniază medicul Nassar.

Știai despre cortizol, un hormon al stresului, că poate fi masurat chiar în saliva?În cazul unei perioade de stres prelungit – și vorbim de starea de frică în care trăim acum – organismul generează un nivel continuu, crescut al hormonilor de stres. În astfel de situații, saliva scade cantitativ și devine mai vâscoasă. Altfel spus, ea nu mai spală dinții! În acest mod, autocurățirea cavității orale, prin fluxul natural de salivă, nu se mai realizează.

Din cauza stresului, nu mai avem salivă suficientă, deci ne alegem cu placă bacteriană, depozite de tartru, gingii roșii și inflamate. Ușor, dar sigur, se vor acutiza toate micile probleme cronice pe care le-am ținut sub control. Unde mai pui că nici dentistul nu e de găsit în această perioadă, deoarece toate clinicile dentare sunt închise!

Rezolvarea? E simplă și structurată:

  • Triați cu atenție toate actualitățile pe care le urmăriți și verificați fiecare știre din mai multe surse!
  • Apelați cu încredere la jurnale medicale, ca sa puteți valida tot ce auziți despre virus și remediile găsite.
  • Faceți orice formă de mișcare puteți, chiar și în casă, pentru o oră întreagă! Activitatea sportivă va declanșa secreția de endorfine – hormonii buni, care vor contrabalansa hormonii răi.
  • Ocupați-vă mintea cu subiecte pozitive și constructive! Alternativa ideală ca să nu mai aveți timp să vă fie fricî.  Nu uitați: “o minte plină de frici nu mai are loc pentru vise. “
  • Beți multă apă! Apa crește cantitatea de salivă și aceasta va reveni la rolul ei bun, de spălător de dinți natural.
  • Periați-va dinții riguros!

Clinica de Implantologie Lorelei Nasar va lansa în curând o platformă online de diagnosticare și sprijin pentru orice problemă dentară ați putea avea.

Text și foto: PR

Comments

comments

Lasă un răspuns