Esti aici
Femeia.ro > Promo > Remedii naturale pentru neplăcerile de sezon rece

Remedii naturale pentru neplăcerile de sezon rece

A început să-ţi curgă nasul, durerea de cap nu-ţi dă pace, te simţi moleşită. Nu te impacienta: cu puţin efort, scapi de neplăceri în doar câteva zile.

Toamna, odată cu schimbarea vremii, durerile de cap şi în gât, tusea, nasul care curge sunt, de fapt, principalele simptome ale afecţiunilor de sezon.

Guturai

Altfel spus, o banală răceală, neplăcere provocată de virusuri. Chiar dacă nu prezintă nici un pericol pentru organism, când nu este tratat corespunzător sau înfundarea nasului este tratată cu indiferenţă, infecţia se răspândește dincolo de cavitatea nazală, iar complicaţiile sunt inevitabile: sinuzită, faringită, laringită, otită acută medie. Aşadar, şi un banal guturai trebuie tratat, iar asta cât mai repede

Cum se manifestă: secreţii nazale abundente, nas înfundat, dureri de cap, dureri în gât, moleşeală, febră moderată (37,5-38°C).

Remedii la îndemână

Usturoi. Ştiai că e cel mai puternic antigripal natural? Amestecă cinci căţei zdrobiţi cu zece linguriţe de miere şi consumă câte o linguriţă din pasta obţinută din 30 în 30 de minute.

Inhalaţii. Te pot ajuta prin descongestionarea căilor respiratorii şi stimularea respiraţiei. Nu-ţi rămâne decât să faci inhalaţii 3-4 seri la rând, înainte de culcare, cu plante puternic aromate, precum menta, busuiocul, scorţişoara, cimbrişorul.

Sucuri de citrice. Foarte bogate în vitamina C, prin stimularea sistemului imunitar, citricele se constituie într-un aliat de nădejde în lupta cu răcelile. Bea câte 3-4 pahare pe zi.

Ghimbir. Are proprietăţi antiinflamatoare. Fierbe câteva bucăţi de ghimbir tocate mărunt, apoi bea lichidul în care poţi adăuga şi puţină miere. Îl poţi consuma şi ras, amestecat cu miere.

Tuse

Dacă vrei să scapi de tusea care nu se lasă dusă, nu căuta s-o înăbuşi, ci, dimpotrivă, fă-o cât mai productivă, scop în care îţi prepari singură remediile.

Expectorante la îndemână

Infuzia de salvie (o linguriţă de salvie uscată la o cană de apă fierbinte), îndulcită cu miere, se poate constitui într-un excelent expectorant natural.

Usturoiul are un efect expectorant puternic. Se consumă câte un căţel de usturoi de trei ori pe zi sau câte o linguriţă dintr-un sirop preparat din usturoi pisat şi miere.

Siropul de ceapă. E recomandat în răceală şi tuse. Se fierb, timp de 10-15 minute, 4-5 cepe cu tot cu coajă într-un litru de apă. Se strecoară, se îndulceşte cu miere şi se bea, cu înghiţituri mici, pe parcursul unei zile. Şi asta în fiecare zi, până ce tusea dispare.

Nas înfundat

Nimic grav, desigur. Tratând neplăcerea cu indiferenţă, te-ai putea confrunta ulterior cu complicaţii. Cum procedezi pentru a le evita?

# Fă inhalaţii. Respiraţia în abur, de ceai sau de apă salină, poate degaja mucusul şi combate inflamaţia;

# Băile fierbinţi de picioare, în apa cărora ai adăugat sare grunjoasă, ţi-ar fi de mare ajutor;

# Prepară-ţi picături pentru nas, pentru a le evita pe cele din farmacie care, pe lângă reacţii adverse, creează şi dependenţă. Toarnă peste două linguriţe de gălbenele 100 ml de apă fierbinte, apoi lasă-le la infuzat 10-15 minute. Strecoară lichidul şi, cât este cald încă, la temperatura corpului, amestecă trei linguriţe cu o linguriţă de zeamă de lămâie. Tocmai ai obţinut porţia de picături pentru o zi. Introdu picături din lichidul obţinut în fiecare nară de 5-6 ori pe zi.

# Fă gargară. Adaugă în ceai de gălbenele, un excelent dezinfectat, un vârf de linguriţă de bicarbonat şi fă gargară.

# Mănâncă ghimbir. Câte o bucăţică ori de câte ori ai nasul înfundat. Efectul începe să se simtă în aproximativ zece minute.

Sinuzită

Apare când mucoasa care căptuşeşte interiorul foselor nazale şi sinusurile se infectează. Drept urmare, secreţiile din sinusuri nu se mai drenează spre nas şi gât, ducând la apariţia durerii şi senzaţia de presiune în sinusuri.

Cum se manifestă. La început, ca o banală răceală. După câteva zile, îşi fac apariţia senzaţia de cap greu, dureri de cap, nas înfundat, secreţii nazale purulente, stare febrilă. În sinuzita frontală, durerea se simte în zona sprâncenelor, iara în sinuzita maxilară pe obraz şi sub ochi.

Remedii la îndemână

# Inhalaţiile  cu apă cu sare şi compresele cu sare grunjoasă încinsă la limita suportabilului aplicate pe zona dureroasă câteva seri la rând te scapă de neplăceri.

Laringită

E ceea ce, în termeni populari, numim răguşeală, cauzată de inflamarea mucoasei laringiene.

Cum se manifestă. Uneori, singura neplăcere e răguşeala, pot apărea însă şi durerea, tusea seacă, febra.

Remedii la îndemână

Inhalaţia cu ulei de brad sau de eucalipt acţionează precum un „plasture“ care acoperă suprafaţa sensibilizată a laringelui cu o peliculă protectoare şi reduce procesul inflamator. Atenţie: inhalaţia nu se face cu vapori de aburi fierbinţi, ci cu aer cald şi umed.

Băi fierbinţi de picioare. În primele 2-3 zile de la debutul bolii, un efect benefic îl au şi băile fierbinţi de picioare, în apa cărora se adaugă sare grunjoasă. Temperatura apei să fie de 42-45°C, iar durata procedurii, de cel puţin 20 de minute.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr44/03.11.2016
Autor: Olga Sveduneac
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns