Esti aici
Femeia.ro > Promo > Riscurile interdictiilor in educatia copilului

Riscurile interdictiilor in educatia copilului

Iti spui in barba ca un copil nu are discernamant, el nu stie inca sa cantareasca corect ce e bine si ce nu. De aceea, parintii joaca un rol insemnat in jalonarea comportamentului micutilor inca din frageda pruncie. Rationamentul este foarte corect, insa conteaza mult cum abordezi educatia. Prea multe restrictii atrag dupa sine riscuri deloc de neglijat.

Ce spun specialistii in educatia copilului 

Da frau liber frustrarilor
In general, interdictiile nasc frustrari, care la copii sunt interiorizate foarte bine. Desi ai acasa un ingeras, cand iesi cu el in parc, se comporta ca un micut terorist – bate copiii, musca, le arunca nisip in cap camarazilor de joaca sau scoate limba –, fara un motiv evident. Specialistii cred ca aceste manifestari sunt refulari ale frustrarilor acumulate in urma multor interdictii asociate deseori cu pedepse.
Ce e de facut: desi te abtii cu greu, e bine sa ai rabdare cu copilul tau. Explica-i ca a gresit, le-a pricinuit durere celor din jur sau ca un lucru nu se mai poate repara; asadar, a procedat gresit. Ca sa inteleaga mai usor, spune-i povesti cu pilde!

Devine un mototol
Acasa, nu are voie sa faca mai nimic. Pe orice pune mana, este dojenit. Ii faci mereu observatie si esti multumita cand sta cuminte intr-un loc si se joaca frumos. Doar atunci il lauzi si ii spui ca esti multumita de comportamentul lui: „Imi place cand esti copil cuminte“. Cu timpul, micutul va crede ca asa e normal sa se poarte si nu va mai face nimic din proprie initiativa si va astepta sa-i spui mereu ce sa faca. Psihologii numesc asta omorarea personalitatii. Vrei asta? Cu siguranta nu!
Ce e de facut: explica-i ce-i bine sa faca si ce nu si, mai ales, de ce e gresit. Lasa-l sa experimenteze diverse lucruri si incurajeaza-l sa faca si sa spuna ce simte, corectandu-i comportamentul cu blandete.

Comments

comments

Lasă un răspuns