Esti aici
Femeia.ro > Promo > Salveaza inocenta copilului tau

Salveaza inocenta copilului tau

Un copil este ca un burete care absoarbe orice. În acest caz, informația la prima mână. Ca părinte, poți controla programele pe care le vizionează la televizor sau jocurile pe care le accesează pe internet, dar nu ai nici o armă împotriva mesajelor violente care împânzesc străzile. Chiar dacă nu ai cum să-l fereşti în totalitate de ele, poți să-l înveți să discearnă binele de rău.

Ai luat toate măsurile de precauție – ai blocat accesul la site-urile cu mesaj nepotrivit pentru micuțul tău, ai scos din grila de programe posturile deocheate sau cu desene animate violente și ai avut grijă să folosești numai cuvinte frumoase atunci când i te-ai adresat. Oricât te-ai fi străduit, eforturile tale sunt zădărnicite în momentul în care tu și copilul treceţi pragul casei și ieșiți afară, într-un spațiu public pe care nu-l poți controla. Ce faci când cel mic te întreabă ce înseamnă un cuvânt obscen, imposibil de reprodus? Sau când vine acasă de la școală spunând cuvinte urâte, învățate de la cei din clasele mai mari? Ca adulți, ne este ușor să ignorăm agresivitatea verbală sau în scris pe care o regăsim peste tot – pe gardurile vecinilor, pe zidurile clădirilor sau chiar pe ușile școlilor. Aceste mesaje violente și discriminatorii afectează însă inocența copiilor noștri și sunt de natură să le influențeze comportamentul pe termen lung. Consecințele pot fi extrem de grave, sunt de părere specialiștii, de la depresie clinică și boli asociate cu stresul până la probleme de comportament, agresivitate fizică sau vulgară în relația cu ceilalți.

Este sau nu abuz emoțional?

Copilul tău poate fi afectat de violența cuvintelor sau a mesajelor grafice când în comportamentul său apar următoarele semne:

  • Este foarte retras, temător sau anxios când greșește.
  • Are atitudini extreme – e ori foarte docil și absent, ori foarte intransigent și agresiv.
  • Nu pare atașat de părinți sau educatori și ignoră sarcinile pe care le are de îndeplinit.
  • Este când prea serios și responsabil (are grijă de alți copii), când prea copilăros pentru vârsta sa (se agită, se dă de-a rostogolul, își suge degetul, plânge fără motiv).

Redă-i încrederea în sine

Cu cât are o vârstă mai fragedă, cu atât mai ușor vei putea contracara efectele negative ale violenței stradale. Exemplul personal și comunicarea sunt în capul listei. Copiii se simt instantaneu mai bine atunci când li se dă posibilitatea să vorbească despre lucurile care-i deranjează. Așa, își înfruntă temerile și le pot depăși. Dacă micuțul tău este depresiv, furios sau se simte persecutat, este foarte important să-l asiguri că sentimentele părinților pentru el au rămas aceleași, că mama și tata îl iubesc la fel de mult.

Află ce s-a întâmplat

Dacă ai un copil care a fost victima violenței verbale ori a asistat la o scenă cu puternic impact emoțional negativ, mergeți într-un loc familiar și prietenos pentru el (cum ar fi parcul preferat, un loc de joacă sau intimitatea propriului cămin) și pune-i întrebări doar după ce ați ajuns acolo. Află ce a auzit sau a văzut la școală, în mijloacele de transport în comun sau pe stradă. Încearcă să găsești un canal de comunicare comun – explică-i cum stau lucrurile folosind cuvinte pe care să le înțeleagă. Încearcă să descoperi ce simte sau cum a perceput mesajul violent cu care s-a confruntat. Îl poți întreba: „Cum ți s-a părut acel desen în care doi oameni se bat? Mie mi-a fost foarte milă de ei“. Vezi ce-ți răspunde și unde duce conversația!

Pregătește-l pentru… realitate

Prevenția e mama învățăturii. Decât să afle de la alții că lumea nu este doar roz, mai bine spune-i tu că există persoane rău intenționate, iar acest adevăr nu este un lucru pe care avem cum să-l controlăm întotdeauna și se petrece indiferent de intențiile noastre bune. În cazul în care sesizezi la copilul tău un comportament mimetic, întreabă-l cum s-ar simți dacă ar fi victima, nu agresorul. Amintește-i că acțiunile violente nu sunt tolerate de către societate și că pot fi pedepsite cu ajutorul legii.

Acționează cu tact și blândețe

Învață-l și pe cel mic să facă la fel – explică-i că nu e de nici un folos să reacționeze la violență cu violență. Dacă starea lui de nervozitate e persistentă, află care pot fi motivele de stres și elimină-le! Petreceți mult timp în natură și îndrumă-l către activități recreative care să-i umple timpul liber, cum ar fi un sport sau lectura. Astfel de preocupări au şi menirea de a-l face să uite de mesajele violente la care a asistat, cel mai probabil, fără voia lui.

Un umăr pentru sprijinirea emoțiilor

Copilul tău trebuie să știe că în preajma lui vor exista întotdeauna adulți capabili să-i înțeleagă nedumeririle, să-l protejeze și să-i aline suferințele. Atunci când nu ai cum să fii în preajma lui, asigură-l că poate să caute ajutor la un alt adult de încredere: un profesor, un prieten de familie sau un vecin pe care-l cunoști bine. Învață-l cum să formeze numărul de urgență 112 și explică-i că, la celălalt capăt al firului, se găseşte întotdeauna cineva gata să remedieze conflictul.

Articol preluat din ediția de martie 2014 a revistei Femeia.
Autor: Adriana Moscu
Sursa foto: Fotolia

Comments

comments

Lasă un răspuns