Esti aici
Femeia.ro > Promo > Sănătatea din florile montane

Sănătatea din florile montane

Unele extrem de rare, altele lesne de întâlnit, toate frumos colorate şi foarte fragile – n-ai zice că pot rezista în vârful muntelui –, florile alpine sunt un fel de delicatesă a fitoterapiei.

Florile de munte au fost mai întâi admirate pentru „curajul“ lor. Mai apoi ciobanii au constatat că animalele le folosesc în diverse… tratamente. Drept urmare, au început şi ei să le folosească. Şi uite-aşa s-a ajuns ca astăzi să fie preferate dacă nu pentru efectul garantat, măcar pentru puritatea lor.

Arnica, cel mai bun leac pentru răni

Preoţii lui Esculap îngrijeau soldaţii răniţi în luptele Imperiului Roman cu cataplasme cu arnică. Astăzi, fragila floare este folosită la prepararea unei tincturi de nepreţuit în tratamentul de urgenţă, precum şi în cel de lungă durată al rănilor de toate felurile. Reduce riscul de infecţie, favorizează cicatrizarea şi refacerea rapidă a ţesuturilor. Rănile care se vindecă greu, ulcerele varicoase se tratează ca prin minune după spălăturile şi compresele cu tinctură de arnică.

Bună şi la: pe lângă efectele antiinflamatoare, antiseptice şi cicatrizante, arnica stimulează imunitatea mai ales la nivelul căilor respiratorii.

Cură antistres: se iau câte 30-40 de picături, de trei ori pe zi, diluate în apă, pe stomacul gol, timp de 30 de zile. Se face o pauză de zece zile, apoi cura se reia. Se ține de maximum trei ori pe an.

Rododendronul, afrodiziacul piscurilor

Cunoscut la noi ca bujor-de-munte, îmbracă munţii de-a lungul verii cu un covor de flori viu colorate. Bătrânii îl foloseau ca afrodiziac, pentru putere mare şi copii mulţi. S-a dovedit că taninurile şi uleiurile volatile conţinute sunt foarte bune pentru o mai bună circulaţie periferică. Se foloseşte sub formă de extract (de la farmacie), infuzie sau decoct (din frunze şi flori).

Bun şi la: îmbunătăţirea funcţiei hepatice.

Cură antireumatică: o cană cu infuzie din petale de rododendron în fiecare zi atenuează durerile reumatice.

Ţintaura, minunată pentru bilă

Este motivul pentru care i se spune fierea-pământului. Principiile amare pe care le conţine fac ca planta să ajute la stimularea şi îmbunătăţirea digestiei, dar şi la creşterea rezistenţei organismului. Tocmai de aceea este indicată în hepatite, stări febrile, anorexie, viermi intestinali, balonare, leucemie, colici renale sau eczeme. Se ia sub formă de pulbere sau tinctură.

Bună şi la: accelerarea metabolismului, împotriva constipaţiei şi recăpătarea poftei de mânare. Pui şase linguri cu plantă mărunţită într-un litru de vin negru, adaugi trei fire de busuioc şi şase linguri cu miere. Laşi două săptămâni la macerat, într-un vas închis ermetic, după care filtrezi. Iei câte 1-3 linguri după fiecare masă. Pentru ușurarea digestiei, le iei înainte de a mânca.

Cură de slăbire: se ia câte o linguriță cu pulbere cu o jumătate de oră înainte de fiecare masă, timp de trei luni.

Garofiţa-Pietrei-Craiului, cea mai rară floare

A fost descoperită în jurul anului 1850 de doi botanişti transilvăneni. Creşte pe versantul vestic al masivului Piatra Craiului, care dă spre Valea Dâmboviţei, şi este considerată una dintre cele mai frumoase plante rare din România. Garofiţa-Pietrei-Craiului este protejată de lege, dar există surate de-ale ei, numite ştiinţific tot dianthus (floarea divinităţii), care au aceleaşi proprietăţi şi sunt la fel de frumoase şi delicate. Ajută în dureri de cap (inhalaţii şi cataplasme) şi viroze respiratorii (tinctură sau infuzie).

Bună şi la: infecţii sau răni mai vechi; se aplică o cataplasmă din flori vreme de o oră, apoi se repetă procedeul.

Tratament antitusiv: se ia extract alcoolic din petale de garofiţă conform indicaţiilor din prospect; ajută în special la calmarea acceselor de tuse nocturnă.

Citește și:

Cele mai bune ceaiuri pentru rinichi

Fructele drumețului, protectorii bolilor

Plante minune care te ajuta sa scapi de tigari

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.39/01.10.2015

Autor: Irina Tudor Dumitrescu

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns