Esti aici
Femeia.ro > Promo > Sarcina extrauterină, explicată pas cu pas

Sarcina extrauterină, explicată pas cu pas

Sarcina extrauterină (sau ectopică) exclude posibilitatea ca sarcina să fie dusă la termen sau, macar, până la o dată la care poate fi salvată (determină moartea fătului înainte de luna a treia de sarcină).

Sarcina extrauterină este determinată de probleme la nivelul trompelor uterine. „Ovulul este prins în trompă şi nu mai este lăsat să înainteze până în uter”, explică Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate.

Dr. Vythoulkas subliniază că situaţia apare, mai ales, în două cazuri: „la femei care au avut inflamaţii în zona pelvină foarte foarte dese sau infecţii în zona genitala. Ovocitul nu este mutat în uter şi rămâne şi creşte în trompă. Mai există şi alte tipuri de sarcină extrauterină cum ar fi cea abdominală, când ovocitul creşte în peritoneu, sau cervicală, când implantarea se face pe col, dar aceste cazuri sunt foarte rare.”

Trompele uterine în procesul de reproducere

Trompele uterină sau tuburile lui Fallopio sunt două tuburi foarte subţiri, de 7 – 8 cm lungime, care unesc ovarele şi uterul și care îndeplinesc roluri foarte importante în procesul de reproducere. Acestea fac posibile următoarele procese:

• captarea ovulului din cavitatea peritoneală;
• transportul ovulului spre cavitatea uterină;
• de asemenea, transportul spermatozoidului spre ovul;
• modificări ale gameţillor care să permită fertilizarea si primele diviziuni celulare embrionare;
• transportul embrionului la cavitatea uterină.

Factori care te expun riscului de a avea o sarcină extrauterină

Sarcinile implantate în trompa uterină sunt rezultatul unui eşec al mecanismelor care deplasează sarcina de-a lungul trompei uterine în uter şi al unei schimbări în mediul acesteia. S-au constatat câţiva factori care cresc riscul apariţiei unei sarcini extrauterine.

  • Intervenţiile chirurgicale abdominale anterioare. Se pare că acestea cresc de 4 ori riscul apariţiei unei sarcini ectopice.
  • Infecţie cu transmitere sexuala (Chlamydia). Riscul este crescut până la 2 – 3 ori. Infecţiile cu Chlamydia Trachomatis determină inflamaţii intense şi persistente, răni şi cicatrice pe tuburile lui Fallopio, care pot să ducă la sarcină extrauterină şi chiar infertilitate.
  • Fumatul Riscul este de 2-3 ori mai mare la fumători.
  • Tratamente de fertilitate Riscul este crescut în cazul tratament de fertilitate, cum ar fi FIV.
  • Ligatură tubară sau sterilet În cazul instalării sarcinii sub ligatură tubară sau utilizare de sterilet este foarte posibil să fie vorba de o sarcină extrauterină. Aceste situatii sunt rare, deoarece cele două metode de contracepţie şi-au demonstrat eficienţa de-a lungul timpului.

Comments

comments

Lasă un răspuns