Esti aici
Femeia.ro > Promo > Scapam de celulita

Scapam de celulita

Veştile sunt sumbre, dar se întrevăd câteva raze de soare. Dacă nu putem scăpa de tot de celulită, aşa cum foarte clar ne spun dermatologii, măcar s-o reducem până aproape de zona 0.

Ai celulită? Bun venit în clubul celor cu coaja de portocală la purtător! Considerată mai degrabă o problemă estetică, celulita poate aduce durere atunci când e fibroasă şi într-un stadiu avansat. Slabe sau rotunjoare, tinere ori mature, 90% din femei fac cunoştinţă cu ea, fără nici o discriminare. În prima fază, celulita nu este vizibilă, iar în gradul doi, o descoperim doar strângând pielea între degete. La gradul trei, se observă numai când stai în picioare, însă în ultima fază, este prezentă în orice poziţie.

De ce ne iubeşte celulita

Bărbaţii, oricât de graşi ar fi, nu au celulită. Femeile sunt predispuse genetic la îngrăşare, în special în partea de jos a corpului (fese, şolduri şi coapse), fiind o măsură de susţinere a unei posibile sarcini, pe când bărbații au mai mult ţesut adipos pe burtă şi mâini. Asta explică doar parţial preferinţa celulitei pentru sexul frumos. La noi, lobii de grăsime sunt mai mari, membranele fibroase care susţin pielea sunt dispuse perpendicular pe suprafaţa pielii, iar când ne îngrăşăm, fibrele rămân pe loc și lobii se umflă şi împing în piele, aducând foarte mult cu aspectul capitonat. La bărbaţi, aceste fibre sunt dispuse oblic şi tensiunea pielii nu este atât de mare în caz de îngrăşare. În plus, estrogenul determină acumularea de grăsime, pe când testosteronul descompune grăsimea.

Ultima soluţie

Chiar dacă este un lucru neplăcut, „convieţuirea“ fără dispută nu este posibilă. Uită de vorbele „cel mai deştept cedează primul“ şi declară război celulitei pe trei planuri: dietă, tratamente locale şi mişcare. E un partener puternic şi nu va depune armele total, dar obiectivul tău este măcar s-o faci prizonieră în gradul unu sau doi.

Câştigă bătălia prin exerciţii!

Sedentarismul este unul dintre principalii aliaţi ai celulitei, pe când sportul e un duşman bine antrenat, căruia nu-i poate ţine piept. Exerciţiul fizic regulat te ajută să-ţi măreşti masa musculară, să aduci mult oxigen (element esenţial în procesul de ardere a grăsimii) în toate celulele corpului, inclusiv în ale pielii, şi să transpiri, scăpând astfel de toxinele care împiedică arderea grăsimilor. Contracţiile musculare susţinute determină organismul să ardă grăsimile din depozit, dar, ca s-o facă mai cu spor, are nevoie de mult oxigen, adus prin exerciţii aerobe: jogging, ciclism, mers pe stradă sau pe bandă, înot sau aerobic. Exerciţiile nu trebuie să fie solicitante, pentru că organismul va consuma cu precădere glucoză, nu grăsime. Pentru a slăbi, trebuie să faci mişcare cel puţin 40 de minute, de trei ori pe săptămână.

Ţine celulita la distanţă!

Dacă încă te numeri printre cele care n-au avut de-a face cu acest aspect capitonat al pielii sau ai reuşit s-o reduci și pare că a dispărut, urmează câteva căi care pun celulita la respect.

  • Evită consumul alimentelor rafinate, procesate sau care conţin îndulcitori, aditivi şi produse chimice. Laptele şi produsele lactate cu un conţinut mare de grăsime, precum și cele cu zahăr contribuie din plin la apariţia celulitei. Prin urmare, pune-le pe lista neagră!
  • Dormi bine! Sună banal, dar află că lipsa somnului are un rol important în apariţia celulitei. Insulina secretată duce la blocarea arderii grăsimilor din depozit.
  • Masajele energizante făcute zilnic şi exerciţiile încălzesc muşchii, te fac să transpiri și te ajută să-ți iei adio de la celulită.
  • Aplică tot timpul anului creme anticelulitice, mai ales după ce ai terminat exerciţiile, pentru că metabolismul pielii şi circulaţia sângelui sunt stimulate şi crema este absorbită rapid, iar ingredientele îşi fac mai bine treaba.
  • Fă-ţi zilnic un periaj al corpului sau măcar un masaj mai intens, pentru a accelera circulaţia sângelui şi dispersia de grăsime din piele.
  • Adaugă în dietă alimente care te ajută să topeşti grăsimea: ardei iute, hrean, anghinare, varză, ţelină, andive, vinete şi praz. Consumă la fiecare masă proteine slabe. Acestea conţin albumină, substanţă ce ajută la drenajul lichidelor dintre celulele grase.

Tratamente de efect

Cremele anticelulitice fac o treabă bună, dar să nu te aştepţi la rezultate spectaculoase dacă te limitezi doar la folosirea lor. În lipsa efortului fizic şi a dietei, ele nu reuşesc să facă mare lucru. Efortul trebuie să fie susţinut şi lupta se duce pe cele trei planuri: dietă, sport şi tratamente corporale.

Secretul aplicării cremelor

Masajul este important. Unele creme vin la pachet cu un dispozitiv de masaj tocmai pentru a mări eficienţa formulelor. Masajul, chiar şi cel neprofesionist, aduce câteva beneficii deloc de neglijat: încălzeşte pielea, deschide porii, facilitează pătrunderea cremei în profunzime și tonifică, iar fermitatea reduce aspectul vălurit, stimulează drenajul limfatic, ajută la eliminarea toxinelor şi reduce retenţia de apă. Orice cremă ai folosi, aplic-o printr-un masaj de câteva minute şi nu aştepta rezultate înainte de 4-6 săptămâni.

Mizează pe dietă

Alimentaţia poate fi considerată punctul slab când consumăm multe calorii sau dacă ţinem diete de slăbit cu efect yo-yo. Fiecare calorie în plus este stocată în depozite de grăsime, iar când slăbim, doar îşi golesc din conţinut, de fiecare dată din ce în ce mai puţin.

Prieteni şi duşmani

Mesele copioase, grăsimile saturate, carbohidraţii, zahărul şi alcoolul duc la creșterea celulelor grase şi umplerea lor. O astfel de celulă îşi poate mări volumul de 400 ori.

Fructele şi legumele pot fi consumate oricând – ele oferă vitamine, iar fibrele aduc saţietate, fără nici o creştere a celulelor adipoase.

Proteinele, în varianta slabă, sunt şi ele utile, dau energie, cresc masa musculară, contribuind astfel la o mai bună combustie a caloriilor.

Acizii graşi omega 3 şi vitaminele antioxidante întăresc structura pielii. Nucile şi migdalele sunt considerate gustări anticelulitice.

Articol preluat din ediția de mai 2014 a revistei Femeia.
Autor: Luminița Tăbăran
Sursa foto: Fotolia

Comments

comments

Lasă un răspuns