Esti aici
Femeia.ro > Promo > Simptomele sarcinii extrauterine

Simptomele sarcinii extrauterine

In prezent, cazurile de sarcina extrauterina sunt tot mai des intalnite. Statisticile indica faptul ca, in ultimii 10 ani, numarul acestora aproape s-a triplat. O sarcina extrauterina duce la moartea fatului inainte de luna a treia. De asemenea este, pana la aproape 10%, cauza de deces in randul femeilor insarcinate.

Simptomele sarcinii extrauterine

In primele doua luni simti dureri abdominale, puternice si bruste. Ai sangerari vaginale care apar, de regula, dupa o menstruatie intarziata cu 3 – 6 saptamani, dar se intampla sa se declanseze si dupa doua sau trei luni.

Ce ai de facut
Oligatoriu, trebuie sa mergi la doctor. Investigatiile care ti se fac la spital sunt:

  • Dozajul unui hormon de sarcina in urina sau sange (test de sarcina)
  • Ecografie
  • Daca testul de sarcina este pozitiv, dar ecografia nu arata nimic, se merge mai departe, la o celioscopie, pentru a se obtine confirmarea diagnosticului de sarcina extrauterina. Celioscopia este o metoda de investigare a interiorului cavitatii abdominale care se realizeaza printr-o incizie in abdomen pe unde se introduce tija celioscopului.
  • In caz de sarcina extrauterina confirmata, se efectueaza celiochirurgia, o interventie prin care se extrage oul din trompa. In unele cazuri este nevoie sa se scoata chiar trompa pentru a se evita o hemoragie interna severa. In situatiile grave, cand are loc ruptura de trompa, se face o operatie de urgenta pentru oprirea hemoragiei care pune in pericol viata mamei.
  • De multe ori este inevitabila extirparea unei trompe a lui Fallopio. O femeie poate sa duca o sarcina la final chiar si cu o singura trompa, dar sansele de a ramane insarcinata scad drastic.

Cauzele sarcinii extrauterine

Un antecedent de infectie (mai ales salpingita, care este infectia tropelor uterine) si bolile cu transmitere sexuala;
Sarcini extrauterine anterioare;
Fecundarea in vitro sau insamnatarea artificiala;
Fumatul: o sarcina extrauterina din cinci este direct legata de fumat;
Varsta: riscul creste odata cu varsta, incepand de la 35 de ani;
Steriletul: riscul creste dupa doi ani de folosire a steriletului;
Contraceptivele orale slab dozate, pe baza de progestative.

 

 

 

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns