Esti aici
Femeia.ro > Promo > Situatii care impun cezariana

Situatii care impun cezariana

In 96% dintre cazuri copilul „vine pe lume” in prezentatie craniana, adica cu capusorul inainte, si totul se desfasoara asa cum trebuie. Insa in 4% dintre nasteri, bebelusul nu se pozitioneaza cum trebuie pentru nastere.

Iata cateva dintre situatiile neprevazute, precum si mijloacele folosite pentru a ajuta si grabi nasterea:

Prezentatiile anormale ale fatului sunt variate. Chiar si in prezentatie craniana se poate intampla ca fatul sa nu vina cu crestetul capului, ci cu fata (prezentatie faciala) sau cu fruntea (prezentatie frontala). Alteori, prezentatia poate fi cu umarul inainte (transversa), cu picioarele sau cu sezutul (pelviana). Daca una dintre conditii enumerate nu sunt indeplinite, se recurge la operatia de cezariana.

Se intalneste la 3-5% din totalul nasterilor la termen. Cauzele sunt:

  • deformari ale bazinului
  • malformatii ale uterului
  • fibrom uterin
  • anomalii ale craniului fetal
  • placenta praevia
  • sarcina gemelara

Daca o mama a nascut un copil in prezentatie pelviana, nu inseamna ca situatia se va repeta si la nasteriile urmatoare.

Daca forma si dimensiunile bazinului mamei sunt normale, craniul bebelusului nu este prea mare, iar contractiile uterine sunt bune si viguroase, nasterea poate avea loc pe cale naturala.

Prezentatia transversa

Fatul este pozitionat oblic sau transvers fata de uterul mamei. Daca bebelusul nu se intoarce in pozitia normala de nastere odata cu inceperea contractiilor,se recurge la operatia de cezariana.

Comments

comments

Lasă un răspuns