Esti aici
Femeia.ro > Promo > Străbunicul meu, Emil Racoviță

Străbunicul meu, Emil Racoviță

Emil Racoviță a fost unul dintre cei mai importanți oameni de știință români, de formație biolog și speolog, cel care a înființat primul institut de speologie din lume, în Cluj-Napoca, acum 100 de ani.

Prima iarnă petrecută de biologul și speologul Emil Racoviță în Antarctica

Omul de știință român a participat, în calitate de naturalist, la una dintre cele mai importante expediții științifice internaționale în Antarctica. Timp de un an de zile, între martie 1898 și februarie 1899, nava Belgica, la bordul căreia a călătorit grupul de cercetători, a fost prizoniera ghețurilor de la Polul Sud. În toată această perioadă, naturalistul român și ceilalți membri ai expediției au întreprins numeroase observații și cercetări științifice, materializate în 60 de volume publicate, reprezentând cea mai mare contribuție științifică dintre toate expedițiile antarctice premergătoare la un loc.

Emil Racoviță a studiat în special viața balenelor, a pinguinilor și a păsărilor antarctice, studiu ce l-a consacrat ca descoperitorul balenei cu cioc. Această perioadă prolifică (și totodată insolită) de izolare în oceanul înghețat a fost consemnată de cercetătorul român și prezentată după întoarcerea sa în cadrul a două conferințe, publicate într-un volum intitulat Spre Polul Sud, reeditat anul trecut de Editura Frontiera.

Scurtă și scrisă în ritm alert, cartea Spre Polul Sud este o excelentă incursiune în lumea exploratorilor, așa cum se văd ei înșiși. Recunoaștem în paginile cărții umorul povestitorilor moldoveni – Emil Racoviță a fost elevul lui Ion Creangă – și precizia naturalistului pasionat de formele de viață. Cartea este actualizată cu o grafică modernă pentru cititorul de astăzi și este însoțită de o supracopertă de tip afiș, ce conține harta expediției spre Polul Sud și un colaj de imagini de arhivă din timpul expediției.

În tandem cu reeditarea cărții marelui explorator român, Editura Frontiera a publicat și o carte pentru copii mici, Străbunicul meu, Emil Racoviță. Cartea spune povestea Mariei, o fetiță care pornește într-o călătorie imaginară pe urmele străbunicului ei la Polul Sud. Acolo se întâlnește cu pinguinii, focile, balenele și orcile – animalele pe care le-a studiat străbunicul – și descoperă lucruri noi despre Antarctica. Cartea conține și un glosar informativ despre Antarctica, adaptat ca nivel de informație pentru copii. Astfel, sub forma poveștii, copiii află informații despre animalele de la Polul Sud, despre expediția la care a participat Racoviță și despre nava Belgica.

Cărțile Spre Polul Sud și Străbunicul meu, Emil Racoviță beneficiază de un preț redus cu 20% până pe 15 iunie, alături de o selecție de cărți pentru copii din oferta editurii Frontiera.

Povestea fantastică a Mariei și a străbunicului său a fost imaginată de Andreia Petcu. De formație biolog, Andreia susține de peste zece ani ateliere de educație pe teme științifice pentru copii pornind de la povești și experimente, în cadrul Asociației Learning by Teaching. Cartea a fost ilustrată prin tehnica linogravurii de artistul Eugen Berlo, care debutează ca ilustrator de carte. Eugen Berlo a studiat matematica și arhitectura și are o susținută activitate de pictor și sculptor.

Text și foto: PR

Comments

comments

Lasă un răspuns