Esti aici
Femeia.ro > Promo > Tipurile de contractii din timpul nasterii

Tipurile de contractii din timpul nasterii

Nasterea inseamna, de fapt, trei etape distincte, fiecare cu caracteristicile si senzatiile ei. Pentru fiecare etapa a nasterii vei experimenta un anumit tip de contractii.

Prima etapa: contractiile initiale

Ce simti
Sentimentul pe care-l ai este ca si cum cineva ti-ar strange puternic o curea in jurul mijlocului timp de aproximativ 20 de secunde. Pe masura ce se declanseaza procesul, aceasta „stransoare” se prelungeste ca durata si devine mai dureroasa. Dar exista si un lucru bun. Intre stransori exista si momente de calm, in care poti sa-ti mai tragi sufletul, chiar si atunci cand durerile sunt foarte intense.

Ce faci:

  • Incearca sa-ti pastrezi energia.
  • Fa-ti un ceai, uita-te la televizor.
  • Cu fiecare contractie, practica exercitiile de respiratie pe care le-ai invatat si care te ajuta sa te relaxezi. Daca esti tensionata, contractiile vor fi mai dureroase.
  • Daca durerile sunt intense, foloseste analgezicele pe care ti le recomanda medicul.

Tranzitia
La finalul primei etape, cand esti dilatata total, va avea loc tranzitia sau nasterea propriu-zisa. Contractiile vor atinge apogeul in intensitate, te vei simti epuizata si esti pe punctul de a ceda. Vesti bune insa! Durata acestei faze este de doar cateva minute.

A doua etapa: Contractiile iti spun: "Impingeeeeeee!"

Ce simti
O imensa presiune in partea de jos. Simultan cu aceasta sau cateva minute mai tarziu vei simti nevoia coplesitoare de a impinge. In aceste momente, sentimente amestecate, de teama si emotie, iti inunda trupul. Senzatiile de arsura si de intindere pe care le simti in jurul vaginului te anunta ca bebelusul tau a scos capsorul. Un val magic de usurare te invaluie indata ce micutul a iesit cu totul in bratele doctorului.

Ce faci:

  • Nu impinge, daca nu simti ca este, intr-adevar, momentul. Este posibil ca, desi esti complet dilatata, capul micutului sa nu fie in pozitia corecta pentru nastere.
  • Asteapta si odihneste-te pana cand simti cu adevarat ca trebuie sa impingi.
  • Relaxeaza-ti musculatura pelviana. Este normal sa fii speriata ca te vei rupe, dar tensiunea pe care o simti „acolo, jos” nu va face altceva decat sa-ti contracte muschii si sa-ti reduca dilatatia, micsorand spatiul prin care ar trebui sa treaca bebelusul.
  •  
  • Daca este posibil, stai ridicata atunci cand impingi. Efectul gravitational face minuni.
  • Asculta sfaturile moasei. Cand capul micutului incepe sa iasa, ea iti va spune cand sa impingi si cand sa te opresti, astfel incat capul si umerii sa iasa cat mai usor.

A treia etapa: Contractiiile de dupa nastere

Ce simti
Probabil ca nici nu vei mai simti si o a treia etapa dupa chinurile prin care ai trecut si emotia care te-a coplesit la vederea puiutului. Contractiile din aceasta etapa sunt aproape imperceptibile, comparativ cu cele care au precedat nasterea.

Ce faci:
Esti ocupata sa-ti tii puiul la piept. De restul se vor ocupa moasa si doctorul.

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns