Esti aici
Femeia.ro > Promo > Travaliu fara durere si fara medicamente

Travaliu fara durere si fara medicamente

Fiecare viitoare mamica aude in timpul sarcinii tot felul de povesti despre nasterea propriu-zisa, dar cele mai multe dintre acestea nu fac decat sa-i sporeasca temerile. In realitate, durerea din timpul nasterii este o experienta personala, care difera ca intensitate si durata de la femeie la femeie.

Se poate fara medicamente?

Daca din dorinta de a minimaliza riscurile asupra sanatatii bebelusului tau, excluzi varianta unei nasteri care sa necesite anestezie, dar iti este in continuare groaza de experienta prin care vei trece, e bine de stiut ca exista cateva tehnici naturale care ajuta la diminuarea durerii sau a perceptiei acesteia pe durata travaliului in cazul unei nasteri naturale.

Nasterea sub hipnoza

Este o metoda folosita cu succes, dar prea putin cunoscuta la noi in tara. Presupune nasterea in prezenta unui terapeut, care te ajuta, prin inducerea hipnozei, sa intri intr-o stare de relaxare ce usureaza experienta travaliului. Din cauza unor conceptii gresite, multe femei sunt reticente din start cand vine vorba de aceasta tehnica. E bine de stiut ca:

  • nu este vorba de o transa
  • femeia este constienta pe procedurii
  • femeia nu este paralizata, ci se misca normal
  • sanatatea mamei si a bebelusului nu este afectata

Din perspectiva psihologica, manifestarile fizice sunt induse de perceptia la nivel emotional. Daca asociezi nasterea cu durerea, corpul tau va reactiona in consecinta. In cazul travaliului, sentimentele de anxietate se manifesta prin incordare la nivelul muschilor. Ca urmare, uterul depune un efort mult mai mare in timpul contractiilor, iar durerea creste. Scopul hipnozei este acela de a induce relaxarea, astfel incat femeia sa devina receptiva la sugestionarile pozitive ale terapeutului. Muschii se vor destinde, ajutand la dilatatia cervicala, iar nasterea va deveni mai putin dureroasa.

Terapii complementare

Exista si alte tehnici adjuvante recomandate in cazul in care iti doresti o nastere naturala, acasa sau la spital. Important este sa ai incredere in tine si in corpul tau!

Masajul

Pentru calmarea durerii si inducerea relaxarii, masajul ajuta inca de la inceputul contractiilor si poate fi imbunatatit prin aromaterapie. Folosirea uleiurilor aromatice se face la recomandarea unui aromoterapeut, intrucat unele pot fi contraindicate.

Acupunctura

Acupunctura este o tehnica originara din China, care utilizeaza ace foarte fi e cu scopul stimularii canalelor energetice. Unul dintre efectele acupuncturii este eliberarea in organism a unor substante numite endorfine, care au efect analgezic si de diminuare a stresului.

Reflexoterapia

Refl exoterapia urmareste, la randul ei, stimularea prin masaj a canalelor energetice din talpa piciorului corespunzatoare fiecarui organ. Nu poate fi practicata decat de catre un specialist.

Miracolul apei

Apa are un efect natural de atenuare a durerii pentru ca induce relaxarea. O poti folosi doar in timpul travaliului, pentru calmare, sau ca metoda alternativa: nasterea in apa!

Comments

comments

Lasă un răspuns