Esti aici
Femeia.ro > Promo > Tulburari de comportament sau probleme temporare?

Tulburari de comportament sau probleme temporare?

Tulburarile de comportament si problemele de comunicare sunt absolut normale la copiii mici, principala cauza fiind faptul ca cel mic doreste atentie sau, de ce nu, este prea rasfatat. Iata cateva exemple si solutii pentru solutionarea lor.

5 probleme de comportament la copii

Te intrerupe cand vorbesti
Desi vorbesti cu sotul, cu seful sau prietenii, copilul tau te intrerupe de fiecare data. Daca ii ceri sa se potoleasca sau il dojenesti, el continua si mai hotarat sa te intrerupa.
Problema: Motivul este ca strategia  functioneaza. Pana la urma, cand te intrerupe, primul lucru pe care il faci, chiar inainte de a incheia convorbirea, este sa-i indeplinesti dorinta, ca sa te lase in pace. Asa ca el nu are motive sa nu mai faca asta din moment ce primeste ceea ce si-a dorit.
Ce e de facut? Data viitoare cand urmeaza sa ai o discutie explica-I copilului ca trebuie sa stea in liniste sa nu te intrerupa. El isi va gasi intre timp ocupatie. Daca totusi se intampla sa te intrerupa cel mai important este sa te intorci catre el, si sa-l privesti in ochi cand ii spui sa mai astepte pana termini tu de vorbit. In acest fel, copilul stie ca tu ti-ai indreptat in acel moment toata atentia catre el si ca el este cel caruia i-ai spus sa mai astepte putin.

Se preface ca nu te aude
Copilul refuza sa dea curs unor solicitari, sa te bage in seama sau sa primeasca dovezi de afectiune.
Problema: Este un comportament specific varstei de doi ani, cand incearca sa isi dezvolte cat mai mult autonomia sau independenta, iar ignorarea ta este o parte a acestui proces. Este o modalitate de a arata ca el este cel care detine controlul si nu parintele. Desi, adesea, parintii se infurie si se enerveaza foarte tare pe copil, ei trebuie sa inteleaga ca acestuia ii este foarte greu sa suporte frustrarea si sa accepte faptul ca el este mic si nu stie, iar parintii sunt mari, stiu si ii spun mereu ce trebuie sa faca.
Ce e de facut Este foarte important sa stabilesti un tipar al comunicarii cu micutul tau, atunci cand vorbesti cu el. De cate ori discutati sau va lansati in conversatii, asigura-te ca nici tu, nici copilul, nu faceti nimic altceva in acelasi timp si ca te uiti mereu in ochii lui atunci cand vorbesti cu el. Atunci cand i te adresezi, trebuie ca mesajul sa fie clar, scurt si concis.

Violenta la copilul mic
In grupurile de copii armonia este inlocuita brusc cu violenta verbala si fizica, ajungandu-se repede de la ras la plans.
Problema: Fenomenul nu reprezinta o noutate. In toate grupurile exista cate un copil artagos care din nimic sare la bataie, convins ca violenta ii poate rezolva o dorinta, fie ea si nedreapta.
Cauzele agresivitatii: pierderea locului de munca al parintilor, divortul lor, plecarea la munca in alta tara fara copil, decesul unuia ori al ambilor parinti, comportament dur din partea celor ce se "ingrijesc" de copil.
Ce e de facut? Sa fie inconjurat cu multa dragoste, sa simta ca exista preocupare pentru nevoile lui, sa se evite folosirea exclusiva a imperativelor de tipul: "nu ai voie" fara sa i se explice, cu calm, care e cauza interdictiei. Copilul sa nu se simta niciodata singur si ocolit. Sa aiba parte de jocuri colective si activitati in familie (plimbari in parc, iesitul la o prajitura etc).

Minciunile copiilor
Copiii invata sa spuna minciuni in jurul varstei de trei ani. Copiii prescolari mai mari de 4-6 ani isi rafineaza maniera in care mint. Studiile sugereaza in jur de patru ani spun o minciuna la un interval de doua ore, iar cei de sase ani la fiecare interval de 90 de minute.
Problema: Copiii la varsta prescolara mint mai des si fac acest lucru mult mai convingator decat copiii prescolari. Minciunile devin mai sofisticate, datorită faptului ca isi dezvolta limbajul, invata mai multe cuvinte si planul gandirii.
Ce e de facut? Adopta o atitudine deschisa si subliniaza importanta onestitatii. Poti sa ii spui copilului ca apreciezi sa ti se spuna adevarul. Lauda-l pentru onestitate si evita sanctionarea greselilor minore. Copiii nu invata valoarea de a spune adevarul prin pedeapsa. Incurajeaza-I onestitatea si da-i timp sa exerseze pentru a invata sa spuna adevarul.

Refuzul somnului
Copilul tau poate sa nu adoarma la ora stabilita din cauza fricii. Daca micutul tau iti spune ca nu poate sa doarma pentru ca ii este frica de ceva atunci trebuie ajutat si sustinut, pentru a depasi temerile.
Ce e de facut? Explica-i ca somnul la pranz este benefic si ca cei care nu adorm cand trebuie au diverse probleme. Nu depasi limita recomandata pentru somnul de zi, pentru ca altfel vei avea probleme seara cand vei incerca sa il bagi la culcare la ora prestabilita.
 

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns