Esti aici
Femeia.ro > Promo > Un mediu familial cu probleme afecteaza dezvoltarea creierului la copil

Un mediu familial cu probleme afecteaza dezvoltarea creierului la copil

Tensiunile dintre parinti, certurile, lipsa afectiunii sau a comunicarii afecteaza dezvoltarea cerebelului, o zona cu rol importanta in deprinderea abilitatilor de invatare, reglarea stresului, controlul senzorial si motoriu. Consecintele devin vizibile de-a lungul timpului.

"Rezultatele acestui studiu releva faptul ca problemele familiale din copilarie si adolescenta reprezinta cel mai mare risc pentru bolile psihice de mai tarziu", a explicat dr. Nicholas Walsh, liderul de proiect, de la Universitatea East Anglia. Punctual, cercetatorii au studiat un grup de adolescenti (de 17 – 19 ani), punand in legatura dezvoltarea creierului si mediul familial. Dintre acestia, mai mult de jumatate proveneau din medii familiale cu probleme. Rezultatul studiului, publicat recent in "NeuroImage: Clinical" arata faptul ca cerebelul tinerilor expusi la probleme familiale "medii" este mai mic decat in restul cazurilor. Nota: Cerebelul de mici dimensiuni este asociat cu afectiuni psihice.

Studiile precedente desfasurate pe aceasta tema s-au concentrat pe abuzul si neglijarea copilului, dar noutatea pe care o aduce acesta este faptul ca problemele – chiar si cele pe care noi le consideram banale si des intalnite in familiile normale – isi lasa amprenta asupra dezvoltarii copilului.

Nu este nevoie ca un copil sa fie expus la abuzuri si neglijare ca sa intampine astfel de probleme. Este "suficient" un mediu familial care intampina constant situatii problematice care-i strica echilibrul. 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns