Esti aici
Femeia.ro > Promo > Un nou fratior poate insemna si un copil gelos

Un nou fratior poate insemna si un copil gelos

Astepti cu nerabdare sa aduci pe lume al doilea copilas. Ti-ai dorit foarte mult sa ai doi copii cu varste apropiate – sa creasca impreuna, sa se joace, sa se ajute unul pe altul, doar ca acum nu stii cum il va primi copilul tau pe noul membru al familiei. In acest moment, nu se dezlipeste de tine si cu greu il convingi sa stea si cu altcineva. Desi incerci sa ii povestesti despre viitorul lui fratior, el este dezinteresat si pare ca nu te asculta deloc. Te ingrijoreaza faptul ca va fi gelos si ca va suferi cand va vedea ca atentia ta va fi, inevitabil, concentrata mai mult asupra noului nascut.

Copil gelos De ce? Nasterea unui fratior poate fi resimtita ca pierderea pozitiei de copil unic de primul nascut. Micutului tau ii este teama ca va pierde dragostea si atentia ta. Noul nascut va fi dependent de tine si implicit atentia ta va fi mai mult concentrate asupra lui. In acelasi timp copilul mai mare este inca dependent de tine, ca mama.

Semne de copil gelos

Copilul recurge la gesturi pe care le facea inainte, in etape trecute, pentru a atrage atentia: plange cand doreste ceva, isi suge degetul, face mofturi, pretinde ca nu poate face diverse lucruri pentru a fi ajutat. In acest fel el spera sa primeasca atentia de care se bucura fratele mai mic. De asemenea, se poate intampla sa refuze sa se apropie de noul nascut: nu vrea sa-i dea jucariile, analizeaza fiecare obiect pe care il primeste, paraseste camera suparat cand cel mic este tratat cu afectiune sau ii strica obiectele.

Ce e de facut?

  • Cand bebelusul doarme, acorda-i timp copilului mai mare si joaca-te cu el. Va simti ca nu l-ai uitat, ca acest timp este doar al tau si al lui. Procedeaza asa in mod constant pentru a nu se simti neglijat.
  • Il poti implica in activitatile necesare noului nascut. De exemplu, roaga-l sa aduca biberonul din bucatarie, un pampers, un servetel etc. Apreciaza-l, multumeste-i pentru gestul facut. Se va simti ca un adevarat membru al familiei si va dori sa te ajute de fiecare data.
  • Daca bebelusul zambeste spune-i copilului mai mare ca noul nascut ii multumeste pentru ceea ce a facut pentru el. Se va simti util, valorizat, iar treptat isi va privi surioara cu mai multa intelegere si mai putin ca un rival ce atenteaza la dragostea mamei.
  • Copilul mai mare va avea nevoie de dovezi ca inca il iubesti si te va pune la incercare. Incearca sa ii faci pe plac in limita posibilitatilor si sa nu ii refuzi anumite lucruri doar din ambitie sau pentru a-i da o lectie. Copilul are nevoie sa stie ca in continuare conteaza pentru mama lui si ca aceasta inca il iubeste.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns