Esti aici
Femeia.ro > Promo > Varza, regina legumelor

Varza, regina legumelor

Folosită în bucătărie în diverse moduri, înfoiata varză nu este doar ieftină şi săţioasă, ci are şi un remarcabil efect asupra stării de sănătate.

Considerată secole de-a rândul regina legumelor, varza este foarte apreciată şi în vremurile noastre, şi nu doar pentru bogăţia de nutrienţi – vitamine, minerale, fibre, carbohidraţi, proteine –, ci și, mai ales, datorită unor substanţe cu proprietăţi antitumorale, antioxidante şi antiiflamatoare de excepţie pe care le conţine, identificate în ultimele decenii.

Crudă sau fiartă

Pentru a beneficia de proprietăţile terapeutice ale verzei, trebuie s-o consumi crudă, sub formă de suc sau salată, fiartă la aburi sau murată. Călită sau la cuptor, din cauza deteriorării principiilor active, îşi cam pierde din valoarea terapeutică. Sub formă murată, îşi păstrează parţial conţinutul de vitamine, iar pe cel de minerale şi fibre chiar în totalitate. În scop terapeutic, bea sucul de varză imediat după preparare, pentru a nu-i lăsa timp să se oxideze, câte 500-1.000 ml pe zi, pe durata a 2-4 săptămâni, iar cu salată răsfaţă-te de două ori pe zi, câteva zile pe săptămână.

Minifarmacia din cămară

Consumate ca atare sau aplicată sub forma cataplasmelor, frunzele de varză şi-au dovedit extraordinarele capacităţi terapeutice într-o multitudine de afecţiuni. Iată câteva dintre ele:

Ulcer gastric. O cură de suc de varză, cât mai aproape de un litru pe zi, băut în 2-3 prize, are efecte spectaculoase în tratarea acestei afecţiuni, putând duce la o vindecare completă în doar câteva zile. Asta, datorită unui aminoacid din componenţa verzei care contribuie la refacerea, creşterea şi dezvoltarea celulelor ţesutului ce căptuşeşte stomacul şi intestinul subţire.

Afecţiuni ale ficatului, hepatită. Sulforafanul pe care îl conţine varza stimulează producerea unei enzime cu rol important în detoxificarea ficatului. De asemenea, consumul de varză previne procesele de distrucţie celulară la nivelul ficatului, sub acţiunea factorilor infecţioşi sau a celor chimici. Pentru a beneficia de asemenea rezultate, este indicat să se consume varză crudă, sub formă de salată, măcar de trei ori pe săptămână.

Cataractă. Printr-un consum frecvent, de cel puţin trei ori pe săptămână, de suc proaspăt sau de salată de varză, poţi stopa procesul de instalare a cataractei.

Menopauză. Studiile arată că, ţinând o cură de salată de varză crudă timp de minimum o lună, poţi determina întârzierea instalării menopauzei, atenuarea neplăcerilor ce o însoţesc, precum şi să previi sau să combaţi afecţiunile specifice acestei perioade din viaţa oricărei femei, printre care osteoporoza, prolapsul uterin, cancerul ovarian şi uterin.

Oboseală. S-a constatat că salata de varză consumată zilnic, timp de trei săptămâni, te poate revigora atât fizic, cât şi psihic, ţinându-te la distanţă de depresie.

Cancer. Potrivit studiilor ultimelor decenii, varza consumată crudă sau murată are efecte antitumorale şi anticancerigene. Mâncând câteva zile pe săptămână varză crudă sau bând suc de varză proaspăt stors, te vei bucura de imunitate la o multitudine de forme ale bolii canceroase: cancer al vezicii urinare, cancer la sân, cancer de colon şi de rect.

Cataplasme cu varză

Entorse, contuzii, dureri reumatice. Aplică dimineaţa şi seara câteva straturi de frunze de varză uşor zdrobite pe locul dureros, fixându-le apoi cu o faşă. Prin aplicarea cataplasmelor cu varză pe rănile care se vindecă greu (inclusiv celw provocate de arsuri), procesul de vindecare este mult accelerat, scade riscul de infecţii, eventualele semne rămase sunt mult mai puţin vizibile. În eczeme, prin acţiunea compuşilor pe bază de sulf pe care îi conţin, frunzele de varză au acţiune antiseptică. Aplicate pe zona entorselor şi a luxaţiilor, compresele cu varză atenuează durerea, grăbesc refacerea ligamentelor, reduc considerabil volumul pungilor cu lichid sinovial care se formează. În durerile reumatice, o cură de suc de varză, dublată de aplicarea de comprese cu frunze de varză, are efect antiinflamator articular, procesele degenerative sunt încetinite sau chiar stopate, mobilitatea articulară este redobândită.

Varză murată

La fel de bună este varza murată. Obişnuindu-te s-o consumi frecvent, sub formă de salată, cu adaos de piper şi un pic de ulei, ori să bei zeamă de varză murată te ţii la distanţă de multe neplăceri. Asta, întrucât întăreşte sistemul imunitar, îmbunătăţeşte digestia, te scapă de constipaţie, reduce riscul bolilor cardiovasculare, previne boala ulceroasă.

Precauţii. Din cauza conţinutului ridicat de acizi organici, consumul de varză murată le este contraindicat celor cu hiperaciditate gastrică, hipertensiune arterială, insuficienţă renală, afecţiuni ale pancreasului, calculi biliari.

Ştiai? Printr-un consum frecvent, de două ori pe zi, câteva zile pe săptămână, de salată de varză, te poţi debarasa de kilogramele considerate de prisos. Înfoiata legumă are aşa-numite calorii negative, pentru a căror digerare organismul consumă mai multe calorii decât conține ea.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr49/08.12.2016
Autor: Olga Sveduneac
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns