4 dintre cele mai bune surse de proteine vegetale

4 dintre cele mai bune surse de proteine vegetale

Când spunem proteine, ne gândim de obicei la carne, dar există și câteva vegetale care ne oferă în cantități mari proteine complete, care includ toți aminoacizii în proporții ideale. 

Top 4 surse de proteine vegetale

Soia

soia

Considerate altădată alimente dietetice, preparatele din soia (tofu, lapte, edamame) sunt astăzi printre cele mai populare, inclusiv grație conținutului excepțional de proteine complete. De pildă, 100 g de tofu au 15 g de proteine, adică 35% din necesarul zilnic, iar o cană cu lapte de soia, în jur de 8 g de proteine. Soia ne oferă, în plus, vitamine și minerale (A, B-uri, calciu, cupru, fier, magneziu, zinc), acizi grași omega 3 și antioxidanți puternici, care ne feresc de bolile cardiovasculare, diabet, cancer.

Citește și: 5 rețete de salată surprinzător de sățioase

Quinoa

Quinoa

Originară din Peru și Chile, această pseudocereală a căpătat în ultimii ani reputația de superaliment grație bogăției nutritive. O găsim în zeci de varietăți, cele mai populare fiind quinoa albă, roșie și neagră. Este foarte sățioasă: o porție de 180 g ne oferă 220 de calorii, 14 g de proteine complete, alături de cantități importante de vitaminele B și E, colină, calciu, magneziu, zinc, seleniu, omega 3, antioxidanți.

Fierte (ca orezul), semințele de quinoa pot fi folosite la prepararea multor feluri de mâncare: salate, supe, paste, chifteluțe, pilaf, dovlecei umpluți.

Semințe de cânepă

seminte canepa

Sunt unele dintre cele mai bogate surse de proteine vegetale: 100 g oferă aproape 30 g de proteine complete. În plus, sunt bogate în calciu, fier, magneziu, fosfor, zinc, fosfor, acid folic. Consumă-le însă cu moderație, fiindcă sunt bogate în calorii și grăsimi: 2 linguri cu semințe (aproxima- tiv20g)au110caloriiși10gde grăsimi. Poți adăuga 1-2 linguri cu semințe de cânepă în smoothie, cereale, salate, iaurt.

Citește și: Postul, o altfel de dietă vegetariană

Hrișcă

hrisca

Nu este o cereală, așa cum mulți cred, ci o plantă ierboasă (e înrudită cu rubarba) ale cărei semințe sunt comestibile. Pe lângă mangan, cupru, magneziu, fosfor, vitaminele B și K, hrișca ne oferă și 13g de proteine complete la 100 g. Nu conține gluten, putând fi consumată și de persoanele care suferă de boală celiacă ori au intoleranță la gluten. O poți include în meniu ca alternativă la orez (pilaf, sarmale, ardei umpluți) sau preparată sub formă de terci, tocăniță.

Citește și: De ce avem nevoie de proteine? 

 Tu ai inclus în alimentația ta aceste 4 proteine vegetale?

 

articol preluat din revista Sănătatea de azi nr. 3/2020
Revista Sănătatea de azi poate fi citită și în format electronic, prin intermediul platformei Magzter. Opțiuni: abonament anual sau ediții singulare (inclusiv ediții vechi).
text: Angelica Cîlțan
sursă foto: iStock
Cele mai citite
De Andreea Vasile | 08 octombrie 2025
De Andreea Vasile | 08 octombrie 2025

Așteptările nu distrug relațiile pentru că sunt prea mari, ci pentru că rămân nespuse. Iar atunci când nu sunt comunicate, se transformă în frustrări, tăceri și reproșuri. Dacă în adolescență e firesc să nu știm exact ce vrem, la maturitate ar trebui deja să avem curajul să cerem. Despre cum ne putem exprima dorințele și […]

Citeste mai mult
De Echipa Femeia | 16 februarie 2021
De Echipa Femeia | 16 februarie 2021

    Am facut aseara chec cu lamaie si iaurt. Am gasit o reteta noua intens aromata cu lamaie si pentru ca se facea foarte usor si promitea sa fie buna, am incercat-o. Pot sa garantez ca este un dulce perfect, se face repede, ai mereu in casa ingredientele, este deosebit de parfumat, iar dimineata, […]

Citeste mai mult