Postul, o altfel de dietă vegetariană

Postul, o altfel de dietă vegetariană

Postul este o altfel de dieta vegetariana. In aceasta perioada, sunt eliminzte din alimentatie carnea, lactatele si ouale. Raman pe lista grasimile vegetale si pestele, care poate fi consumat destul de des, dar si o bogatie de legume si fructe, care te vor ajuta sa te tonifici si sa te incarci cu energie.

Secretul alimentatiei sanatoase in perioada de post sta in combinarea inteleapta a alimentelor, prepararea lor eficienta, un consum rational si cat mai mic de zahar si un bun aport de lichide.

Legume la discretie

Cartofi, ceapa, telina, conopida, sfecla rosie, morcovi si multe altele… Toate acestea se pot transforma in supe, ciorbe si tocanite de legume. Adauga rosii (din conserva, in sos propriu, pentru ca sunt cel putin la fel de sanatoase ca si cele proaspete), multa verdeata proaspata, usturoi si vei avea cele mai bune si sanatoase mancaruri.

A doua categore de legume de care merita sa profiti este cea a legumelor congelate. Cap de lista fasolea verde si broccoli, apoi varza de Bruxelles si spanacul.

Ideale in perioada de post sunt fasolea uscata, mazarea uscata si lintea. Sunt o sursa de baza in ceea ce priveste proteine la dieta de post si la dieta vegetariana. Fasolea uscata este un ingredient cu potential maxim. Se poate face mancare, se poate face supa si ciorba. Salata de fasole boabe cu ceapa verde (se gaseste in piata), cu cimbru uscat, putin ulei si un strop de otet balsamic este pur si simplu senzationala.

Ciupercile, o buna alternativa pentru carne

Sunt sute de retete care au la baza ciupercile. Ciupercile le poti prepara in fel si chip. Tocanite, ciorbe si supe crema. Ciupercile pot fi coapte, fierte sau consumate ca atare.

Muraturile, un aliment recomandat de specialisti

Prima pe lista: varza murata care prin aportul de probiotice este un inlocuitor perfect pentru iaurt si lactate fermentate natural. In plus este un excelent aliat in dieta si are putine calorii si multa vitamina C. Merge facuta mancare, iar salata de varza acra cu mult piper si ulei de masline este un rasfat.

Fructele sunt si ele un aliat de nadejde in dieta vegetariana de post. Si ai de unde alege: mere, citrice si fructe de padure congelate. Apoi banane si kiwi, avocado si mango. Fructele completeaza in modul cel mai gustos si sanatos meniul zilei. Adauga nuci si migdale.

Postul, ca o dieta vegetariana este mult mai simplu si mai gustos decat pare la prima vedere. Ai nevoie de putina imaginatie si de sfaturile noastre.

Recomandarea noastra este sa evitati falsurile si preparatele „de post”. Sunt pline de aditivi, au multa sare si foarte des chiar grasimi animale daunatoare. Ideala sunt preparatele din soia, laptele de migdale, cereale integrale si fructele uscate.

Citește și:

Sursa foto: iStock

Urmăriți-ne și pe:
Cele mai citite
De Corina Matei | 01 septembrie 2017
De Corina Matei | 01 septembrie 2017

Femeile nu aruncau tărâțele de grâu rămase de la moară. Le luau acasă, pentru borș și hrana animalelor. După o perioadă lungă de desconsiderare, tărâțele au revenit la modă. Tărâțele proaspete (aproape de orice fel) conţin belșug de vitamine din complexul B (B1, B2, B5, B6, B12), vitaminele D, E şi PP, dar şi mult magneziu, […]

Citeste mai mult
Avatar photoDe Andreea Vasile | 09 decembrie 2025
De Andreea Vasile | 09 decembrie 2025

„Veșnicia s-a născut la sat”, spunea Lucian Blaga. Și, chiar și în era tehnologiei, viața la țară pare să reintre în trend. Tot mai mulți tineri aleg să lase în urmă agitația orașului, să plantezi legume și să le îngrijești nu mai este doar o muncă, ci o adevărată metodă de relaxare. Clipurile din acest […]

Citeste mai mult
Abonează-te la canalul nostru de Whatsapp