Esti aici
Femeia.ro > Familie > 5 lucruri pe care să nu i le spui fostului

5 lucruri pe care să nu i le spui fostului

Despărțirile și divorțurile pot fi foarte dureroase, dar de multe ori sunt cea mai bună soluție când situația din cuplu a ajuns insuportabilă.

Chiar dacă te-ai eliberat din constrângerile unei relații care-ți făcea rău, este posibil să ții încă legătura cu fostul iubit sau cu fostul soț, deseori pentru că la mijloc sunt copii. Este bine să depășești cât mai repede ranchiuna, resentimentele sau eventualele dorințe de răzbunare tocmai de dragul celor mici, care poate au o legătură bună cu tatăl lor. Chiar dacă nu ai copii, este posibil să ții legătura cu fostul pentru că, în fond, aveți un trecut comun și ați trăit momente importante împreună.

El face parte din viața ta la fel cum tu faci parte din viața lui. Dacă vrei să ai o relație civilizată și chiar constructivă cu el, ar trebui să eviți să-i spui anumite lucruri. Care sunt ele? Psihologii au făcut o mică listă care te va ajuta să ai o relație sănătoasă sau chiar plăcută cu fostul iubit sau soț. În fond, nu se știe niciodată când ai nevoie de un prieten, de o persoană care să te ajute într-o situație dificilă. Iată cele cinci lucruri care nu trebuie spuse exului, conform specialiștilor:

Asta e noua ta prietenă? Ce ai văzut la ea?

Fostul soț sau iubit are o prietenă sau poate chiar s-a recăsătorit. Ai cunoscut-o și te uiți mirată, pentru că nu înțelegi ce vede la ea. Ai vrea să-l iei deoparte și să-l întrebi: ce cauți cu ea? Abține-te! Chiar dacă mai ai impulsuri de posesivitate  și senzația că știi mai bine ce-i place fostului, nu mai este cazul să-i comentezi alegerile. Noua lui iubită sau soție nu trebuie să-ți placă ție. Analizează exact ce simți și, mai ales, de ce ai impulsul de a-i critica alegerea. Dacă este vorba de gelozie, ar fi bine să elimini cât mai curând acest resentiment din inima ta. Nu va fi de folos relației cu fostul soț, cu atât mai mult cu cât probabil n-ai de gând să te împaci cu el. Acceptă-l așa cum este și că a ales o altă femeie!

Viața noastră sexuală nu a fost niciodată bună.

Chiar așa? Ești sigură asta crezi? Multe femei tind să reproșeze acest lucru foștilor soți, dar realitatea este cu totul alta. În mod cert, l-ai iubit sau cel puțin ai avut afecțiune pentru el și cu siguranță îți plăcea să faci sex cu el. Poate că spre final lucrurile s-a deteriorat și la acest capitol, cum se întâmplă de obicei înainte de despărțire, dar asta nu înseamnă trebuie să arunci la gunoi totul. Nu minimaliza ce a fost între voi, cel mai bine este să accepți că acest capitol s-a încheiat și să mergi mai departe. Nu are rost să-i reproșezi anumite lucruri doar pentru a te răzbuna sau pentru a-ți justifica alegerea. Poate că despărțirea voastră nu a avut legătură cu sexul. Dacă v-ați despărțit nu înseamnă totul între voi a mers prost. Această acuză este foarte dureroasă pentru un bărbat. Chiar vrei să-l rănești atât de tare? Nu-i mai bine să rămâneți prieteni?

Noul meu prieten este mai bun decât tine.

Multe femei au tendința de a face comparații deplasate. Nu cădea în această capcană. Chiar dacă asta simți, chiar dacă ai senzația clară noul tău prieten sau soț este mai bun, mai frumos, mai capabil decât fostul, această mărturisire nu aduce nimic constructiv în relație. Cu siguranță, l-ai iubit și pe fostul tău soț și l-ai considerat bun când ai decis să trăiești cu el. Dacă vrei să ai în continuare o relație bună și amicală cu el, evită vorbele jignitoare și, mai ales, comparațiile. Bărbații au o natură competitivă și nu le place să audă sunt evaluați ca fiind mai prejos decât alții. Și, în fond, acest lucru este irelevant, nu face decât să deschidă niște răni și să strice buna comunicare dintre voi.

Am păstrat toate lucrurile tale.

Reversul respingerii este agățarea de fostul soț sau iubit. Este posibil să fi trăit o despărțire dureroasă și dificilă, poate nici nu a fost alegerea ta, dar acum situația s-a clarificat. Dacă tu îi comunici că încă ai toate lucrurile lui, îi arăți că nu te-ai desprins de el. Dacă despărțirea a avut loc la inițiativa lui, acest comportament al tău îl va speria și nu va dori să păstreze relația cu tine nici măcar la nivel amical.

De fapt, nu te-am plăcut niciodată.

Această mărturisire este deseori o răbufnire a supărării. Nu cumva ești mai degrabă supărată pe tine că te-ai implicat într-o relație în care nu ai crezut 100% de la început? Lasă deoparte astfel de gânduri și fă astfel încât să păstrezi o legătură frumoasă cu fostul. Apreciază ce are el mai bun și cultivă relația astfel încât să aveți amândoi parte de o prietenie din care să câștige amândoi ceva.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.33/24.08.2017
Autor: Dana Verescu
Sursa foto: 123rf

Comments

comments

Lasă un răspuns