Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > 5 sfaturi ca sa traiesti mult (si bine)

5 sfaturi ca sa traiesti mult (si bine)

cuplu in varsta

În cele mai multe dintre cazuri, o dietă sănătoasă și un regim de viață echilibrat ne asigură de faptul că vom strânge ani mulți în buletin. Totuși, nu-i atât de simplu, mai există și alți factori care pot influența speranța de viață, iar aceștia nu țin neapărat de ce anume mâncăm sau de programul de somn. Studii recente au demonstrat că pentru a trăi mult și bine, ai nevoie și de alte elemente în viața ta.

Încearcă mereu ceva nou

„Rutina ne omoară“ se pare ca nu e doar o figură de stil. Facem în fiecare zi cam aceleași lucruri, nu putem sau nu vrem să ieșim din zona de confort, și de aceea șansa noastra de a câștiga cinci ani de viață e pierdută, susține un studiu efectuat la Universitatea Harvard. Învățând mereu lucruri noi (o limbă străină, o meserie, cum să faci un fel de mâncare, o poezie, orice) vei avea mintea mai alertă și un organism mai sănătos.

Petrece cât mai mult timp în natură

Asta nu înseamnă să te muți la țară dacă tu ești orășean convins, dar cel puțin 20 de minute pe zi răsfață-te stând pe o bancă, într-un parc, privind natura. Sau transformă-ți balconul într-o oază verde și relaxează-te acolo, de preferat cu o carte bună în mână (știi cât e de prost gust și demodat să folosești acest loc ca debara sau loc de uscat rufe, da?).

Gândește ca o învingătoare

Ești genul care se plânge mereu de cât de grea și nedreaptă e viața, de cum au unii noroc în timp ce alții trag din răsputeri, de faptul că a vrut să ajungă cineva, dar s-a sacrificat de dragul familiei? „Felicitări“, sigur n-o să prinzi suta de ani! Nu că ar fi asta o mare realizare, dar o viață lungă trăită frumos, în care ai simțul propriei misiuni și valori, este. Nu e nevoie să câștigi competiții sau să iei premiul Oscar, gândirea de învingător e accesibilă și celor mai simpli oameni. Trebuie doar să te străduiești să fii bună în ceea ce faci, să fii de încredere și să ai încredere în tine, să găsești puterea de a te ridica de la podea oricât de dur te-ar lovi viața.

Fă-ți timp (și chef) pentru sex

Persoanele cu o viață sexuală bogată și satisfăcătoare trăiesc în medie cu șapte ani mai mult decât abstinenții sexual sau cei care nu pun prea mare preț pe dragostea fizică. Dacă faci dragoste des și cu plăcere, iată ce obții: o relație de cuplu mai închegată, un tonus psihic și fizic mai bun, neprețuitul sentiment că ești un om iubit și dorit, plus câtiva ani adăugați speranței tale de viață. Merită să petreci timp de calitate „la orizontală“, nu-i așa?

Text exclusiv online

Autor: Alina Grozea

Foto:(C) W avebreakmediaMicro – Fotolia

Comments

comments

Lasă un răspuns