Esti aici
Femeia.ro > Relații și sex > Adevărat și fals despre afrodiziace

Adevărat și fals despre afrodiziace

Afrodita, spun legendele grecești, avea un talent deosebit de a înnebuni oameni și zei deopotrivă, făcându-i s-o dorească cu ardoare. De aici vine termenul afrodiziac. Altfel spus, un ceva care te face să-ți dorești să faci dragoste de îndată.

Afrodiziacele – plante, mâncăruri, arome – excită simţurile, stimulează libidoul, uneori sporesc vitalitatea și amplifică erotismul. Principiul general al funcţionării acestor stimulente se bazează mai cu seamă pe rolul testosteronului, pentru că libidoul, dorința sexuală adică, este controlat de nivelurile hormonale, testosteronul fiind elementul-cheie. Este așadar adevărat că dorința sexuală poate fi stimulată și exterior, dar există și multe mituri despre afrodiziace. Să vedem, așadar, pe ce ne putem baza și pe ce nu.

Ouăle sunt afrodiziace

FALS. Nu ouăle sunt afrodiziace, ci anumiți nutrienți (proteina, vitaminele, calciul). Acestea  au o valoare nutritivă mare, care determină creşterea energiei, vitalităţii organismului, dorinţei sexuale şi performanţei sexuale. Mitul că oul propriu-zis ar fi afrodiziac vine din Antichitate când malnutriția era la ordinea zilei, iar dacă mâncai ouă, altfel un aliment complet, creștea vitalitatea și, implicit, dorința sexuală. Astăzi, când alimentația este mult mai sănătoasă, nu ai face decât să exagerezi. Iar consumul excesiv de ouă poate duce la complicații digestive.

Alcoolul te face mai viril

FALS. Un pahar cu vin roșu nu strică, mai ales că alcoolul are darul de a anihila inhibițiile. Dar în afară de a te relaxa, nu are alte valori afrodiziace. Dimpotrivă, dacă bei prea mult, și asta e valabil mai ales la bărbați, duce la disfuncții erectile.

Diversele mirosuri și arome cresc libidoul

ADEVĂRAT. Totul se trage de la feromoni, hormoni eliberați de parteneri când simt atracție sexuală unul pentru celălalt. Parfumurile, de pildă, se bazează pe astfel de arome. Alan Hirsch, un specialist într-ale afrodiziacelor, a studiat efectele mai multor arome asupra excitaţiei sexuale şi a stabilit: bărbaţii reacţionează la mirosul de levănţică și plăcintă de dovleac, iar femeile reacţionează puternic la mirosul castravete şi cocaină.

Muzica te împinge la amor

ADEVĂRAT. Muzica poate răscoli amintiri. Anumite sunete (înalte) emise de chitară sau vioară acționează asupra creierului făcând să transmită dorința. Ritmul, dansul pot da naştere la fantezii sexuale, gânduri erotice, senzaţii erotice. De altfel, dansul este dintotdeauna un ritual al împerecherii. La oameni și animale.

 

Ce se întâmplă după ce iei un afrodiziac adevărat

Stimulul sexual extern (vizual, olfactiv, tactil) trimite impulsuri nervoase de la nivelul creierului către regiunea pelviană. Acestea provoacă dilatarea vaselor de sânge şi, implicit, o erecţie. Nu numai la bărbaţi, ci şi la femei (ţesuturile erectile ale femeii sunt aflate la nivelul clitorisului, la intrarea în vagin, ţesuturile erectile ale bărbatului se află la nivelul organului penian). Ritmul cardiac crește, iar creierul eliberează dopamină şi norepinefrina, neurotransmiţători ce transmit starea de bine, de fericire, plăcere.

Oboseala, stresul, depresia afectează în mod negativ producţia de testosteron. Iar când nivelul de testosteron e scăzut, şi apetitul sexual scade.

Cifră

50 de stridii mânca celebrul Casanova înainte de o întâlnire amoroasă. Pentru că erau extrem de hrănitoare (proteină fără grăsimi), pentru că forma lor îl… inspira.

Istorie senzuală

Iulius Cezar spunea că parfumurile reprezintă focul pasiunii“. În Roma de atunci, tămâia şi mirtul erau cele mai frecvente parfumuri.

Grecii care o iubeau pe Afrodita preparau, pentru a avea dragostea mai intensă, amestecuri din fructe de mare.

Și pentru că simbolul Afroditei era vrabia, grecii mâncau, ritual, organe de vrabie pentru a fi potenți.

Aztecii şi incaşii utilizau substanţe de origine animală şi plante ca afrodiziace (banane, insecte) pentru a se face mai atractivi pentru potenţialii parteneri sexuali.

Plantele afrodiziace erau considerate în Orient plante ale tinereţii, una dintre cele mai cunoscute astfel de plante fiind ginsengul.

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.40/12.10.2017
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Sursa foto: pixabay

 

Comments

comments

Lasă un răspuns