Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Alege: eu sau fotbalul!

Alege: eu sau fotbalul!

Aţi fi putut merge la film ori să luați o cină romantică. Îți doreai să fiţi împreună, dar el se duce iar pe stadion cu băieții sau urmărește meciul la TV. Pentru a suta oară, îți pui aceleaşi întrebări, devenite retorice: cum să lupţi cu problema? Oare aşa va fi mereu?

S-ar părea că este inutil să concurezi cu fotbalul, cu maşina, pe care o iubește de-a dreptul, ori cu pescuitul, chiar dacă susține că pentru el ești unica şi irepetabila iubire. Totuşi, nu poți accepta situaţia. E timpul să recunoști că este vorba de gelozie. Cauza ei e foarte simplă: îți lipseşte iubitul (comunicarea cu el, atenţia, grija, căldura lui). Faptul că el se comportă altfel decât ți-ai dori te irită. De fapt, în spatele acestei nemulțumiri, se ascunde un lucru simplu, care, exprimat în cuvinte, ar fi: „Îmi lipseşti, iubitule!“

Ce-i de făcut?

Rezolvarea există și nu e complicată, dar ea necesită răbdare și multă bunăvoință. Îți oferim câteva sfaturi care te vor ajuta.

Înainte de toate, fii onestă cu el!

Spune-i că ți-ai dori să petreceţi mai mult timp împreună. S-ar putea ca partenerul să nu îşi dea seama de asta. E important să nu-i induci sentimentul de vină – asta nu rezolvă situația, ci îi provoacă o reacţie de apărare ce poate lua forma unei răbufniri: va răspunde tot cu învinuiri ori se va închide în el și va refuza să comunice. Riscul de a ajunge la o ceartă e mare, iar tu nu îți dorești asta.

Găsește ceva care să vă apropie!

De ce nu încerci să-l însoțești uneori? Poate că la un mo-ment dat pescuitul sau fotbalul o să ajungă să-ți placă și ție la fel de mult. Sub nicio formă însă nu încerca să concurezi cu hobby-ul lui: în cel mai bun caz, îl vei lipsi de activitatea care îi face plăcere, iar el va deveni iritat, trist, plictisit; în cel mai rău caz, nemulțumirile și disputele vor fi interminabile.

Încearcă să discuţi problema cu el!

Nu-i reproșa pe un ton ridicat că iarăși o să stea mai mult de două ore cu ochii lipiți de televizor, urmărind încă un meci tot atât de important precum celelalte 25-30 de până acum. Și nu încheia discuția cu o ușă trântită cu năduf. Alege un moment potrivit (în niciun caz când a început încă un meci) și străduiește-te să vorbești calm, prietenește despre ce te nemulțumește.

Stabiliți un echilibru!

Conveniți un echilibru între timpul pe care îl dedică fotbalului şi cel pe care îl petrece împreună cu tine. Nu-i cere să renunțe, ca apoi el să spună: „Ei, haide, treacă de la mine, azi nu mă duc nicăieri, rămân cu tine…“ Nu-i o soluţie, pentru că tot timpul se va gândi la şansa ratată de a vedea un meci ori de a merge la pescuit şi e foarte posibil să vă certați până la urmă. Spune-i că n-ai nimic împotrivă dacă vrea să urmărească meciul, dar îți dorești mult să vă faceți un program împreună pentru una dintre serile următoare, când vrei să fii numai cu el. Va fi flatat să afle ce mult înseamnă prezența lui pentru tine, iar cauza e ca și câștigată.

Nu uita că şi el are nevoie de susținere!

Când se întoarce de la stadion, lasă-l să-ți povestească despre momentele palpitante ale meciului, ascultă-l cu răbdare, dă-i posibilitatea să simtă că lucrurile care îl pasionează nu-ți sunt indiferente. Procedează la fel dacă prinde mai mult peşte decât de obicei sau rezolvă vechea problemă pe care o avea carburatorul mașinii! Bucură-te alături de el! Sigur asta vă va apropia foarte mult.

Îți trebuie puțin curaj

Ţine minte un lucru: nemulțumirile tale neexprimate, mereu reprimate nu te lasă să fii deschisă spre sentimentele pozitive – bucurie, dragoste, tandrețe. Dacă vei fi tot timpul acră, roasă de nemulţumiri, nu vei putea să iubești cu inima deschisă. Astfel, între voi va apărea o prăpastie imensă. Merită, oare, să-ți riști relaţia rumegându-ți frustrările, când puteți să vorbiți și să rezolvați  problemele? Trebuie doar să faci primul pas.

5 reguli de aur

Nu te preface că nu te deranjează ce se întâmplă! Acumularea de frustrări și sentimente negative e periculoasă pentru relația voastră.

Nu te grăbi să dezgropi securea războiului de fiecare dată când el optează pentru pasiunea lui în defavoarea dorințelor tale de a petrece timp împreună.

Nu-i reproșa tot felul de lucruri care te nemulțumesc tocmai atunci când îi simţi enervarea. Riscul declanșării unor certuri devastatoare e mare.

Nu te închide în tine, așteptând ca el să înțeleagă că te supără comportamentul lui. S-ar putea să treacă mult timp până să observe.

Nu te sfii să faci primul pas pentru a discuta cu mult calm situația și pentru a găsi împreună soluții care să vă ofere libertatea de a vă bucura fiecare de propriile pasiuni, dar și pentru a petrece mai mult timp împreună.

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.nr.30/31.07.2014

Autor: Burda România.

Sursa foto: Fotolia

Comments

comments

Lasă un răspuns