Esti aici
Femeia.ro > Familie > Care sunt cele mai frecvente motive de ceartă în cuplu și cum găsim soluții

Care sunt cele mai frecvente motive de ceartă în cuplu și cum găsim soluții

cearta in cuplu

De ce se ceartă cuplurile? Fiecare partener are propriile răspunsuri la această întrebare, însă câteva lămuriri au și psihologii, ca să nu mai vorbim despre cei care se țin de glume.

Potrivit autorilor cărții The Seven Conflicts: Resolving the Most Common Disagreements in Marriage, principalele probleme cu care se confruntă un cuplu căsătorit, și care conduc la conflicte repetate, sunt legate de nevoia de siguranță, loialitate, grijă, responsabilitate, ordine, o comunicare deschisă și intimitate.

Desigur, orice specialist în terapia de cuplu îți va spune că certurile nu sunt doar firești, dar, în unele situații, chiar sănătoase, ducând la reglarea anumitor situații care nu își găseau rezolvarea în alt mod, după cum se arată și în acest articol. Cu toate acestea, conflictele repetate și care nu ajung într-un punct de negociere sunt nocive și pot eroda o relație.

Iată care sunt cele mai frecvente cauze de conflict cu care se confruntă cuplurile și care ar putea fi rezolvarea, fie că este vorba despre probleme serioase, sau despre detalii care țin de traiul în comun:

Banii

Psihologii cred că, de foarte multe ori, nu banii sunt adevărata problemă, ci diferite alte frici pe care ne este dificil să le exprimăm, ca de exemplu teama de a pierde controlul asupra direcției în care se îndreaptă viața noastră sau teama lipsei de siguranță.

Soluția? Analizați cu sinceritate care este adevărata cauză care duce la discuțiile în contradictoriu despre bani și căutați o rezolvare împreună, nu separat.

Obiceiurile zilnice

Să presupunem că unul dintre voi este fumător, iar celălalt nefumător, iar asta duce frecvent la discuții neplăcute între voi, despre obiceiuri nesănătoase, pereți înnegriți, haine și draperii impregnate de fum.

Soluția? Un mic compromis: cu alte cuvinte, nu este necesar ca unul dintre voi să cedeze sau să își schimbe obiceiurile peste noapte, ci puteți conveni asupra unei alternative, cum ar fi utilizarea IQOS – noua tehnologie care încălzește tutunul, fără să îl ardă și care elimină astfel fumul, scrumul și mirosul cu care ne-au obișnuit țigările clasice.

Munca

Un alt motiv pentru care cuplurile se ceartă des, fie că discuțiile se referă la programul prelungit al unuia dintre parteneri, sau la reproșuri privind lipsa unei direcții profesionale serioase.

Soluția? În primul caz, negociați programul care reprezintă timpul petrecut împreună, renunțând, de exemplu, la orele de muncă suplimentare vinerea. În cea de-a doua situație, partenerul care face reproșuri frecvent ar putea da dovadă de mai multă răbdare și diplomație, sugerând, nu impunând anumite schimbări de carieră.

Sexul

Trebuie să discutăm deschis și despre acest subiect, dar mai important este să o faceți voi. Recent, cunoscuta artistă americană Pink a oferit, pentru publicația britanică The Guardian, un interviu foarte sincer, în care a atins și tema lipsei intimității în cuplu pentru perioade lungi de timp.

Soluția este chiar acesta: discuții sincere între parteneri, care vor lămuri unde sunt problemele și care ar putea fi rezolvarea.

 

Sursa foto: Shutterstock

Comments

comments

Lasă un răspuns