Esti aici
Femeia.ro > Relații și sex > Cât de bine e să ai partenerul sub papuc?

Cât de bine e să ai partenerul sub papuc?

Să fii un „bărbat ținut sub papuc“ nu e titlu de glorie. Cei numiți astfel sunt, de obicei, compătimiți. Dar cum se simte oare partenera dintr-un asemenea cuplu? Nu cumva ea ar trebui să fie cea care merită compătimire?

EA

Irina, 31 de ani:

„Soțul meu e un om minunat – blând, atent, tandru. Singura mea problemă e că eu sunt capul familiei. Trebuie să iau singură toate deciziile, indiferent că e vorba de concediu, cumpărături importante ori de educația copiilor. Între ele, prietenele mele îl numesc pe Alex al meu «Țuțu», chipurile cu drag, dar, de fapt, cu o doză mare de ironie. În familiile lor lucrurile stau cu totul altfel: cum zice soțul, așa este. Iar ele se simt vulnerabile, dar și protejate, așa cum trebuie să fie femeile. În timp ce eu sunt obligată să fiu tot timpul în formă, pentru că totul stă pe umerii mei.“

EL

Alexandru, 34 de ani:

„O iubesc foarte mult pe Irina, dar încerc să nu-i fac cunoștință cu prietenii mei. Prin firea ei, e un lider și, în orice situație, în orice companie, preia imediat inițiativa și se află în centrul atenției. Nu e nimic de făcut: Irina s-a obișnuit încă din copilărie să fie cea care comandă. Cum să cheltuim banii, unde mergem în concediu, când mergem în vizită la părinți – toate le hotărăște ea. La început, am încercat să mă opun, dar apoi m-am obișnuit. În adâncul sufletului mă macină totuși ideea că și eu aș fi putut face asta sau aia la fel de bine… Dar încerc să evit conflictele, ca să păstrez pacea și liniștea în familie.“

În unele familii, relațiile inegale dintre soți, din punctul de vedere al drepturilor și obligațiilor, sar în ochi. Ea este atât de puternică și de hotărâtă, iar el – foarte ascultător, nu-i iese niciodată din cuvânt. Majoritatea oamenilor spun cu ironie că un asemenea bărbat este „ținut sub papuc“, alții, dimpotrivă, o compătimesc pe soție: „Săraca de ea, totul e pe umerii ei“. Dar oare cum stau lucrurile de fapt? Cel mai probabil, fiecare ocupă exact locul care îi convine. Posibilitatea ca lucrurile să stea exact invers este foarte redusă. Aproape întotdeauna, partenerii unui cuplu, aparent, asimetric, practic, se completează reciproc: dacă unul din soți nu vrea să aibă responsabilități, le preia celălalt – și invers. În caz contrar, o astfel de relație ar înceta pur și simplu să existe.

Ce-i de făcut

Recomandări pentru EA

1 Faci probabil parte din categoria femeilor considerate puternice. Ești foarte activă și preferi să ții totul sub control. Dar… uneori îți dorești atât de mult să devii slabă, să te sprijini pe un umăr puternic de bărbat și să nu iei toate deciziile ce implică responsabilitate. Și totuși ai impresia că toți ceilalți sunt prea slabi, că nu te poți baza pe ei – cu alte cuvinte, iarăși ești nevoită să intri în rolul femeii puternice. Mai mult ca sigur, oamenii din jurul tău sunt foarte diferiți. Dar poți fi oare tu însăți diferită, adică și puternică, și slabă în același timp? Ca partenerul să poată prelua o parte din responsabilități și să devină „umărul de nădejde“, această parte tu trebuie să i-o dai, adică să găsești curajul de a te da la o parte.

2 Dacă dorești cu adevărat ca partenerul tău să fie puternic și să ia decizii, încetează să te mai consideri locomotiva care trage totul după ea. Permite-ți „luxul“ de a deveni măcar pentru un timp femeie, una incapabilă să ia decizii. Plânge-te că ai obosit, simte-te ca o fetiță lipsită de apărare și roagă-l să-ți fie alături, să te sprijine. Pentru el, asta va fi șansa de a se simți puternic.

3 Încearcă să-i spui: „Iubitule, mi-ar plăcea să mergem undeva împreună. Nu prea știu unde anume. Poate ai tu o idee?“ Dă-i posibilitatea să ia decizii pentru amândoi. Sau implică-l în rezolvarea unei probleme: spune-i care e părerea ta, apoi întreabă-l ce părere are și el despre lucrul respectiv.

4 Nu încerca să găsești dintr-odată răspunsul la toate problemele legate de familia voastră. Doar nu ești singură, iar el este perfect capabil să propună o soluție bună. Însă pentru ca el să înceapă să facă asta, trebuie să simtă că te interesează părerea lui, că este cu adevărat importantă pentru tine. Înainte de a lua o decizie, analizați problema împreună.

5 Și nu uita: ca un om să ia povara grea a deciziilor pe umerii săi, el trebuie să simtă că acest lucru le este indispensabil celor din jur. Dacă tu găsești rapid soluții la toate problemele, partenerul practic nu trebuie să-și mai bată capul. Totuși, înainte de a urma aceste sfaturi, mai pune-ți o dată întrebarea: poți oare încredința măcar o parte din viața ta unui alt om, mai exact partenerului tău?

Recomandări pentru EL

1 De fapt, poziția unui om care nu trebuie să răspundă pentru nimic este extrem de convenabilă. De aceea, gândește-te încă o dată: chiar vrei să schimbi ceva în această minunată stare de lucruri – în care se fac atâtea în locul tău! – și să iei pe propriii umeri o greutate suplimentară? Situația ta este absolut normală: într-o familie nu pot exista doi lideri. Și totuși, dacă te-ai decis să schimbi situația, acest lucru trebuie făcut cu grijă și consecvență, pentru ca soția să se obișnuiască treptat cu noul stil de viață.

2 Pentru început, preia tu sarcina de a merge cu copilul la școală sau la medic, la ședința cu părinții. Este un pas mic, dar o va face pe soție să simtă că ești capabil să preiei o parte din responsabilități, că se poate bizui pe tine. Acest lucru e foarte important, pentru că oamenii care s-au obișnuit să fie la cârmă au impresia că, dacă nu vor lua ei deciziile, nimic nu va merge ca lumea.

3 De cele mai multe ori, femeile lider obosesc la un moment dat să fie puternice. De aceea, din când în când, seara, încearcă să o mângâi și să o răsfeți pe iubita ta, ca și cum n-ar fi o femeie matură, ci un copilaș. Îi poți propune, de exemplu, o ieșire la un film despre care știi sigur că e pe gustul ei sau la un picnic pentru care să pregătești tu totul. Mai mult ca sigur, ea nu va refuza și, în mod cert, va aprecia faptul că tu ai invitat-o și te-ai ocupat de organizare, nu… „ca de obicei“.

4 Ca să-ți consolidezi succesul, îi poți propune și planuri mai serioase, dar fă acest lucru fără să impui, ci discutând și analizând împreună ideile tale. Însă nu uita că a da dovadă de inițiativă nu e deloc ușor.

5 Iar acum mai cântărește o dată lucrurile. Imaginează-ți: cuvântul tău capătă greutate și devii baza familiei. Iar soția nu mai este forța care era înainte. Lucrul acesta s-ar putea s-o facă fericită. Dar oare și tu vei fi mulțumit?

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.23/15.06.2017
Autor: Burda Romania
Sursa foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns