Esti aici
Femeia.ro > Familie > Ce inveti de la el?

Ce inveti de la el?

Se spune că bărbații vin de pe Marte și femeile de pe Venus, dar, hei, ce-ar fi să nu mai facem din asta o tragedie? În loc să ne resemnăm că nu ne vom înțelege niciodată, am putea să încercăm să aflăm ce-i în mintea lor. Nu ca să-i batem cu propriile arme, ci ca să devenim de două ori mai puternice.

Știu ei ceva ce nu știm noi? De ce nu putem fi și noi tăios de intransigente, dureros de sincere, sfâșietor de realiste și brutal de directe fără să auzim cum ni se sugerează (peiorativ) că ne-am transformat în femei bărbat? În ciuda feminismului care ia amploare, majoritatea încă gândește în stereotipuri – ești femeie, atunci musai să fii hipersensibilă, pisicoasă și, pe alocuri, ilogică. N-am putea găsi o cale de mijloc fără să facem abuz de generalizări ieftine? Sigur că da, cu o condiție: să ignorăm convențiile păguboase și să ne concentrăm pe calități. Iată câteva cu care se poate mândri sexul tare și pe care ți le poți însuși cu succes:

Vorbesc puțin

Bărbații tac nu pentru că n-ar avea ceva important de spus, ci pentru că nu simt nevoia să umple aerul din încăpere cu vorbe. Mai mult, nu trebuie să deschidă gura ca să domine – o fac deja, prin simplul fapt că se simt bine cu ei înșiși. Adresează-i o întrebare unui om tăcut și vei vedea că are multe lucruri interesante de împărtășit. Fă la fel, iar ceilalți vor fi curioși să afle ce secrete ascunzi și, astfel, le vei capta atenția fără să scoți niciun cuvânt!

Își doresc să câștige întotdeauna

Se spune despre femei că se târguiesc, cad la învoială, vor să facă pace și să stingă conflictul. Însă, la o privire mai atentă, vei observa că bărbații ajung mai ușor la un numitor comun cu echipa din care fac parte, sunt mai organizați și mai orientați spre soluționări practice. Pentru că își asumă adesea rolul de lider al grupului, un bărbat accede mai ușor în posturi de conducere. Contribuie la această situație și capacitatea lor de a se înconjura de persoanele potrivite și de a delega.

Știu să salveze aparențele

Sigur ai observat acea expresie impenetrabilă a chipului, care te-a făcut să te întrebi: „Oare ce-o gândi acum?“ Este o atitudine care-l face pe adversar nesigur pe situație, îl intimidează, îl determină să facă prima mișcare pentru a scăpa de incertitudine și, astfel, îi oferă mai multe șanse la o decizie greșită. Detașarea emoțională poate fi foarte eficientă atunci când vrei să ieși învingătoare.

Nu pun la suflet

Femeile pot învăța de la bărbați să nu interpreteze personal criticile celor din jur, mai ales când e vorba de profesie. Adesea, noi credem că, atunci când ne place o persoană, e normal să fim de acord cu tot ce vine dinspre ea. Bărbații însă se comportă de multe ori pe dos. De exemplu, un bărbat poate încerca să afle părerea ta despre o idee (sau un subiect) demontând-o la început. Asta nu înseamnă că nu agreează ideea sau că nu e de acord cu tine, ci pur și simplu adoră dezbaterile, încercând astfel să aibă acces la un tablou complet. Fă și tu la fel!

Abordează direct problema

Când au ceva de rezolvat, bărbații își suflecă mânecile și iau taurul de coarne. Fără să tergiverseze, fără să insinueze, fără să se folosească de tertipuri și fără să se menajeze. Poate părea lipsă de diplomație și de maniere, însă, tranșând problema fără ocolișuri și spunându-ți verde-n față părerea, salvezi timp și stai departe de eventuale neînțelegeri, care ar putea să-ți cauzeze mai târziu probleme.

Nu-și fac griji pentru ziua de mâine

Dacă plouă mâine și-mi strică planurile de weekend? Dacă e trafic și nu ajung la timp pentru prezentarea proiectului? Dacă mă vopsesc blondă și nu-mi stă bine? Bărbații au acea abilitate de a ignora trecutul și de a nu se îngriji de viitor, bucurându-se de conceptul de „Let it be“ preluat din filosofia budistă sau, mai pe românește, văzând și făcând. În loc să pui răul înainte și să-ți faci griji pentru lucruri care au fost ori care nu s-au întâmplat încă, mai bine concentrează-te pe clipa prezentă – singura pe care chiar poți s-o controlezi.

Sunt îndrăzneți

Îi dai afară pe ușă și intră pe geam. Pledează pentru cauza lor până la capăt, sunt încăpățânați și nu ascultă de nimeni și această atitudine, de cele mai multe ori, îi duce acolo unde își doresc. Se spune că fetele bune merg în rai și fetele rele merg oriunde vor ele. E-adevărat, sfiala și reținerea nu mai sunt considerate atribute ale bunei-cuviințe în ziua de azi, ci semne ale unui caracter slab și indecis. Fii îndrăzneață, susține-ți părerea până-n pânzele albe, lumea e a celor curajoși.

Au o stimă de sine ridicată

Femeile tind să se așeze pe ultimul loc – întotdeauna se va găsi cineva mai important ca ele, fie că e vorba de familie, copii, partenerul de viață, părinți, fie de carieră. Mereu vor găsi o cauză – alta decât a lor – pentru care să lupte. Ei bine, nu același lucru se întâmplă cu bărbații. Uneori, să fii egoist și egocentrist nu e un lucru rău. Ca să-i poți ajuta pe alții, trebuie să ai grijă de tine mai întâi. Fă-ți timp pentru lucruri care îți fac plăcere și nu fi prea exigentă cu propria persoană! Îți amintești ce spune dictonul biblic? Iubește-ți aproapele cum te iubești pe tine!

Îndură cu stoicism

Te-am sfătuit mai sus să spui verde-n față ce te supără. Da, dar nu poți face asta în toate situațiile. De multe ori, e bine să ții pentru tine părerea divergentă dacă acest lucru este în interesul unui grup mai mare. Poate că în bucătărie e cât se poate de firesc să lași lacrimile să curgă atunci când tai ceapă, dar la serviciu sau într-un spațiu public mai bine amintește-ți de îndemnul caragialesc: „Zoe, fii bărbată!“ Mai mult, dacă deții o funcție de conducere, te poți gândi că ești precum dirijorul unei orchestre. Trebuie să armonizezi toate instrumentele pentru a crea o muzică plăcută. Iar plânsul și frântul mâinilor nu ajută, mai degrabă umorul, la care (iarăși!) bărbații excelează. Așa că zâmbetul larg, fruntea sus și la treabă!

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.42/23.10.2014

Autor: Adriana Moscu

Sursa foto: Pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns