Esti aici
Femeia.ro > Relații și sex > Cum discuti in contradictoriu in cuplu

Cum discuti in contradictoriu in cuplu

 Specialiştii consideră că este normal ca partenerii dintr-un cuplu să se contrazică; acest lucru nu reprezintă decât discutarea unei probleme sau o diferenţă de viziune. Când o astfel de situaţie apare trebuie să fii complet conştientă că vă contraziceţi şi că este posibil să nu aveţi aceeaşi părere pe subiectul respectiv.

Pastreaza-ti calmul cu orice pret.

Starea de conflict este o componentă necesară a oricărei relaţii, chiar dacă nu este confortabilă deloc. Discuţiile în contradictoriu în cuplu şi conflictele care apar pot avea ca rezultat atât întărirea relaţiei cât şi dezmembrarea ei; în cazul ăsta nu crezi că este esenţial să ştii cum să pui problema?

Importanţa discuţiilor în contradictoriu 

Specialiştii consideră că este normal ca partenerii dintr-un cuplu să se contrazică; acest lucru nu reprezintă decât discutarea unei probleme sau o diferenţă de viziune. Când o astfel de situaţie apare trebuie să fii complet conştientă că vă contraziceţi şi că este posibil să nu aveţi aceeaşi părere pe subiectul respectiv.

De asemenea, când argumentele sunt folosite corect, acestea reprezintă mijloacele prin care cuplurile ajung la un punct comun în problemele de care se lovesc. Discuţia în contradictoriu în cuplu ajută la creşterea respectului faţă de opiniile partenerului şi la întărirea relaţiei, atâta timp cât conflictul nu evoluează într-o luptă în care unul trebuie să piardă.

În concluzie, o discuţie devine neproductivă atunci când este vorba mai degrabă despre cine are dreptate decât despre cum să treacă împreună peste impas şi când partenerii nu reuşesc să respecte opiniile celuilalt.

Stabilirea regulilor de bază 

Chiar şi cele mai puternice relaţii se pot clătina atunci cand în discuţie apar argumente neproductive, tensiunea şi sentimentele rănite. Poţi să iei în calcul următoarele reguli pentru a detensiona o situaţie de discuţie în contradictoriu în cuplu.

Citeste si: 8 sfaturi pentru a trece peste o despartire

Evită extremele. 

Este dăunător pentru relaţie, deşi este foarte uşor de făcut, să foloseşti afirmaţii de genul „tu întotdeauna…” sau „eu niciodată…”. În primul rând nu este deloc usor să susţii un argument bazat pe „întotdeauna” şi „niciodată”. În al doilea rând argumentele de acest gen escaladează în insulte.

Fără insulte.

Fără niciun fel de excepţie, în discuţiile în contradictoriu nu au voie să apară insultele.

Nu îţi manipula partenerul. 

În cuplu fiecare partener ştie care sunt punctele slabe ale celuilalt, zonele unde se simte vulnerabil. Aceste informaţii trebuiesc folosite cu înţelepciune şi nu trebuiesc în niciun caz folosite într-o discuţie în contradictoriu.

Citeste si: Greseli de evitat dupa nunta

Nu ridica tonul şi respiră regulat. 

Nu ridica tonul la partenerul tău. Mai bine obişnuieşte-te să respiri adânc şi să vorbeşti cu calm. Controlându-ţi vocea şi respiraţia te vei putea controla suficient.

Nu aduce vorba despre alte persoane. 

Orice s-ar întâmpla, nu aduce vorba despre alte persoane. Deşi poţi fi convinsă că vei înclina balanţa în favoarea ta printr-un astfel de argument, efectul va fi de bumerang asupra încrederii şi disponibilităţii la colaborare a partenerului. Nu aduce în discuţie părinţi, copii sau prieteni (comuni sau nu).

Nu schimba subiectul.

Mutarea discuţiei către alte discuţii în contradictoriu mai vechi va micşora şansele să rezolvaţi discuţia curentă şi va creşte nivelul de stres de ambele părţi.

Citeste si: 8 semne ca trebie sa va despartiti

Ai mare grijă cu mesajele scrise. 

Mesajele scrise se pot interpreta cu uşurinţă în mai multe feluri. Citeşte de două ori orice sms sau email înainte de a-l trimite, atunci când ai o discuţie în contradictoriu la distanţă.

Limite pentru un partener care nu respectă regulile 

Se poate întâmpla ca tu să respecţi regulile de mai sus şi să „joci” corect, iar el să nu respecte regulile deloc. Ce variante ai în cazul ăsta?

Dacă partenerul doreşte să menţină starea de conflict, trebuie să întrebi care este sursa conflictului. Stabileşte dacă tu sau partenerul doriţi să continuaţi acest conflict la nesfârşit. Dacă lucrurile nu se îmbunătăţesc şi partenerul nu este dispus să facă un efort ca să rezolvaţi… situaţia este dificilă şi aveţi nevoie să apelaţi la un arbitru, fie el psiholog, prieten sau membru al familie.

Citeste si: Semne ca esti intr-o relatie toxica

Dacă nici în acest fel lucrurile nu se rezolvă, atunci partenerul care îşi doreşte încheierea conflictului trebuie să îşi pună problema dacă vrea sau nu să mai continue o astfel de relaţie toxică.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns