Esti aici
Femeia.ro > Relații și sex > Cum faci fata obiceiurilor lui enervante

Cum faci fata obiceiurilor lui enervante

Se spune că năravul din fire n-are lecuire, dar se mai spune că orice învăț are și dezvăț. Iată câteva soluții practice ca să reziști unor provocări mai puțin plăcute din viața de cuplu!

Toți avem deprinderi supărătoare față de care manifestăm toleranță, dar când sunt ale celui de lângă noi, ne calcă pe nervi și nu le acceptăm prea ușor. E destul de dificil să-l faci să scape de năravuri, mai ales dacă nu e prea convins că ar fi cazul, iar asta îți sporește frustrarea. Va trebui să iei măsuri imediate, să-l convingi să schimbe ceva, ca să nu intri într-un cerc vicios al certurilor și resentimentelor când obiceiurile lui proaste umplu paharul și pot duce chiar la finalul relației. Privește lucrurile cu detașare și înarmează-te cu multă răbdare! Cu vorba bună și anumite tehnici-cheie, sunt șanse mari să te descurci cu obiceiurile enervante ale partenerului.

Limbajul neplăcut al trupului

Aici intră scărpinatul în nas, rosul unghiilor, diverse onomatopee, scobitul dinților etc. – în fond, ceva ce nu vrei să auzi, să vezi sau să simți, gesturi care s-ar cuveni să fie făcute în baie sau când nu ești prin preajmă.

Sfat. Explică-i că astfel de reacții îți inhibă atracția sexuală și te cam pun pe fugă. Roagă-l să se imagineze în locul tău – nici el nu te-ar mai considera seducătoare dacă ai înlocui ața dentară și pasta de dinți cu scobitoarea, nu-i așa? Din acest motiv, gesturile cu pricina trebuie făcute în intimitate. Ar mai fi soluția schimbului: cere-i să-ți spună cu sinceritate ce gest al tău îl deranjează și te oferi să renunți la a-l mai face dacă el procedează la fel.

Te ascultă cu un ochi la TV

Încerci să vorbești ceva cu el, dar te ignoră cu desăvârșire: ori este cu ochii lipiți de televizor, ori nu-și scoate nasul de pe internet sau chinuiește la nesfârșit tastele telefonului.

Sfat. Puneți-vă de acord asupra unui cuvânt-cheie pe care fiecare să-l rostească atunci când vrea să fie ascultat. Este un mod de a semnala că acum e musai să vorbești și la fel de important e ca el să fie pe fază tot acum. Nu de alta, dar s-ar putea să-i spui detalii însemnate, iar dacă el nu e atent, unele planuri s-ar da peste cap.

Bunele maniere îi sunt străine

Filosoful și moralistul francez Jean de la Bruyère spunea că o persoană trebuie să aibă calități deosebite pentru a i se trece cu vederea lipsa de politețe și că tocmai manierele frumoase pun meritele în valoare și fac oamenii plăcuți. „Bunele maniere, pe care le vedem ca neînsemnate, sunt adesea tocmai acele criterii după care oamenii ne judecă, în bine sau în rău“, spunea el. Anumite gesturi care îți erau necunoscute la începutul relației (poate că nu le-ai remarcat și din pricina efectului de aură cu care vine îndrăgostirea la pachet) – de la capacul toaletei ridicat la aranjarea zonei intime în public – te fac să simți că stai lângă omul primitiv. El însă crede că o relație trainică e una în care se poate exprima în voie.

Sfat. Curtoazia nu va lipsi niciodată din arsenalul de cucerire al bărbaților, iar el trebuie să rămână ca la început (poate chiar mai mult!), ca să te țină lângă el. Stabiliți împreună, fără exagerări, care sunt acele gesturi manierate care te-au atras, iar acum lipsesc din comportamentul lui. Dacă uită de angajament, amintește-i, fără a-i reproșa, într-un bilețel lăsat în baie.

„Dezordine“ e porecla lui

Cine face curat, spală vasele, ordine în șifonier, lustruiește pantofii? Tu pornești de la ideea că toate astea sunt sarcinile tale, dar când te simți împovărată de activitățile domestice, ai vrea să te bazezi pe o mână de ajutor din partea lui. El însă se simte în elementul lui în dezordine și amână să pună lucrurile la punct, preferând să se relaxeze la televizor.

Sfat. O discuție lămuritoare ar putea să facă lumină în privința promisiunilor. Ce înseamnă, de fapt, promisiunea „fac mai târziu“? Nu ar fi mai cinstit să facă precizările de rigoare, ca să știi ce, când și cât ai de trebăluit? Sau, și mai bine, să fiți coechipieri în privința muncilor din casă, ca amândoi să vă bucurați cât mai repede de relaxare. Unde-s doi puterea crește, nu?

Are mania controlului

Te deranjează când pune monopol pe telecomandă, fără să-i pese de emisiunea ta preferată, dar și când te verifică în bucătărie, oferindu-ți sfaturi cu nemiluita, deși el nu știe să deosebească pătrunjelul de leuștean. Și te mai frustrează când vrea să ieșiți la un film și dă întâietate genului SF, care nu e pe gustul tău. Toate relațiile sunt construite pe lupte pentru putere care iau forma unor obiceiuri nevinovate la prima vedere, dar care ascund dorința de control. Așadar, este momentul pentru negociere.

Sfat. Dacă te scoate din minți că ține să-și exercite dominația în privința telecomenzii, gândește-te în ce alte situații are partenerul controlul. Dacă răspunsul ți-e favorabil sau puterile voastre sunt egale, lasă-l să dispună de ea – în fond, e un gest inofensiv. Dacă tot nu ești de acord să lași de la tine, învățați amândoi să împărțiți puterea, să faceți cu rândul. Nu puteți câștiga tot timpul. Stabiliți un sistem prin care fiecare își ia câte o bucată de putere.

3 cuvinte-cheie în tratarea năravurilor

Claritate. Se întâmplă frecvent să ții în tine ceva ce te enervează, iar când explodezi, ajungi să-l critici în loc să-i explici răspicat că anumite obiceiuri te scot din minți.

Prioritate. N-ai cum să scapi peste noapte de toate năravurile lui și nu-ți poți transforma partenerul întru totul. Acordă întâietate celor mai agasante gesturi și roagă-l să încerce să se schimbe.

Apreciere. Dacă ai uitat de ce te-ai amorezat de el, nu-i de mirare că nu-i mai vezi părțile bune. Adu-ți aminte de ele în fiecare zi, notând câte o calitate pe care o admiri la el.

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.28/17.07.2014

Autor: Lidia Năstase

Sursa foto: Fotolia

Comments

comments

Lasă un răspuns