Esti aici
Femeia.ro > Relații și sex > Cum îl dezveți de lene

Cum îl dezveți de lene

Multe femei încearcă și tot încearcă să-și convingă soțul să se implice mai mult în gospodărie…

Chiar dacă amândoi muncesc cot la cot pentru bunăstarea familiei, fiind mare parte din zi la serviciu, în privința treburilor gospodărești cel mai des greul cade pe umerii femeii. Mama eroină ajunge să aibă acasă un al doilea job după orele de program. Cât de supărătoare e disproporția sarcinilor și cât afectează acest dezechilibru buna desfășurare a vieții de cuplu?

Ca-ntre fete

Se spune că în spatele fiecărei femei cicălitoare se află un bărbat care nu face lucrul care i se cere sau pe care ar trebui să-l facă. Draga mea, ți-am spus că o să-l repar, nu trebuie să bați la cap o dată la șase luni. Totuși, dincolo de glumă sau inevitabile exagerări (femeile sunt mai înclinate către a pune lucrurile în ordine, chiar dacă uneori nu e cazul), situația poate deveni dramatică în anumite condiții. Problemele durează de multă vreme și am tot făcut compromisuri, în principal de dragul copiilor, mărturisește Alina. Atât de tare mă afectează nu se implică în treburile casei, încât gândesc tot mai serios la divorț, mai spune ea.

Femeia îl acuză pe soț , în timp ce el își rezervă timp pentru relaxare, ea renunță la ore bune de odihnă pentru îndatoririle domestice. trezesc dimineața, hrănesc gemenii, îi pregătesc, apoi îi las la școală și merg la serviciu. Pe soț îl las dormind, că intră mai târziu. Seara, când ajung acasă, tot de treburi mă ocup. Spăl, calc, gătesc, îi ajut pe cei mici la lecții, apoi mâncăm toți seara, iar soțul se retrage la televizor. Eu strâng masa, spăl vasele, fac ordine, spăl copiii. Dacă îl rog să ducă gunoiul, mă ignoră sau îl duce abia într-un târziu, după multe insistențe. Îmi dau seama că l-am menajat în toți acești ani și rău am făcut, fiindcă am ajuns să neglijez. Îmi este pur și simplu dor să am câteva clipe de relaxare și mă gândesc cu nostalgie cum cândva ne iubeam și le făceam împreună pe toate, se confesează femeia.

Când devine o problemă

În această căsnicie, problema neimplicării soțului nu este singulară, ci vine la pachet cu un lung șir de alte neînțelegeri, conform unui tipar descris de psihologi: pe lângă lipsa de cooperare, partenerii nu mai reușesc să găsească o cale de comunicare nici măcar pentru lucruri banale, iar certurile sunt la ordinea zilei, viața sexuală este inexistentă etc. Una din explicațiile psihologilor este că soțul se simte exclus, situație frecventă când femeia, casnică sau nu, e o prezență acaparatoare în viața copiilor. Oricare ar fi nuanțele poveștii, dacă vrei cu adevărat să salvezi relația, privește cu atenție și la atitudinea ta!

Ai făcut tot ce trebuie pentru ca lucrurile să iasă bine și să primești ajutorul de care aveai nevoie ori te-ai enervat și ai sfârșit prin a termina singură treburile, până la epuizare? Ai încercat, cu tact, să-i delegi sarcini punctuale prin care să se simtă util și să mai uite de privitul la televizor? Un pic de diplomație nu strică, iar tonul, de asemenea, poate fi hotărâtor în a reuși să-l apropii mai mult de familie.

O variantă radicală ar fi să-l lași o perioadă flămând, fără haine curate și cu casa în dezordine. Multe femei adoptă această tactică, la care adaugă ignorarea partenerului, ca el să-și dea seama că pur și simplu ea nu poate să le ducă singură pe toate: job, copii, gospodărie.

Nu în ultimul rând

Desigur, gândești că nu e corect ca tot tu să dai dovadă de înțelegere în condițiile în care le faci pe toate, iar el se poartă ca un copil mare. Cu siguranță, situația care să te mulțumească ar fi ca el să simtă coopereze și să faceți lucrurile împreună în mod firesc, fără să-l împingi de la spate, să-ți preia din sarcini când ești obosită, să te susțină necondiționat, să-ți rămână timp și pentru tine.

Dar, dacă, în ciuda eforturilor, nu ai izbutit să-l faci să se simtă ca acasă și continuă să-ți dea impresia că vine la hotel, există varianta de a vorbi cu un psiholog, căruia să-i explici pe îndelete situația, cu toate nuanțele. Dacă poți să pui degetul pe rană și îți este limpede felul în care te afectează lipsa de participare a soțului la treburile casnice – și mai ales de ce reprezintă o problemă reală pentru tine –, atunci vei avea resurse să o rezolvi. Poate, spre exemplu, ai mania controlului și e cazul să înveți cum să te temperezi. Un specialist îți poate oferi uneltele necesare demersului tău. Cu cât mai clar îți dai seama ce anume vrei, cu atât mai repede vei izbuti să-ți motivezi soțul leneș.

Cifră

46% din mame sunt furioase cel puțin o dată pe săptămână din pricina lipsei de implicare a soților. E vorba despre furie extremă, nu despre supărare sau frustrare, arată un sondaj pe un eșantion reprezentativ de 1.000 de femei.

Ajută-l să te ajute

Iată ce să faci ca soțul să bifeze partea lui de treabă în casă și să nu mai fie iritat de fiecare dată când i-o ceri.

Renunță la atitudinea de șef. Prea mult control din partea ta îl face să se simtă presat și va avea tendința să riposteze. Drept consecință, va abandona orice formă de ajutor. Dacă adopți o atitudine blândă, dar nu lipsită de fermitate, îi vei arăta că-l respecți, el va simți asta, iar eforturile îți vor fi răsplătite.

Oferă-i sprijin. Se pare că bărbații nu sunt așa de complicați, spun psihologii. Profită de asta și spune-i în cuvinte simple ce anume vrei de la el. O greșeală pe care o fac femeile este să le spună partenerilor ceea ce nu vor și, prin urmare, scad șansele ca el să te facă fericită.

Nu-l ataca. Când îți exprimi nemulțumirile, punctează ce anume ai vrea schimbat în loc să-l critici pe el ca persoană. Astfel, eviți escaladarea discuțiilor, acumularea resentimentelor și vei impune în timp un comportament benefic în cuplu.

Citește și:

Când calitățile devin defecte

Ce n-ar trebui să-i ierţi iubitului

Atenţie, gelozia orbeşte!

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.04/28.01.2016
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns