Esti aici
Femeia.ro > Familie > Cum menții o relație la distanță

Cum menții o relație la distanță

De voie, de nevoie, nu puţine sunt cuplurile care îşi construiesc sau îşi continuă relaţia la distanţă. Dar câte dintre ele rezistă cu adevărat?

Locul de muncă, studiile sau afacerile departe de casă obligă partenerii de cuplu să-şi continue relaţia în condiţiile nou create. Sigur, învinovăţit este ritmul alert în care ne ducem traiul, iar posibilă o face tehnologia modernă de transmitere a informaţiei. Dar, cum ochii care nu se văd se uită, se spune despre relaţiile la distanţă că sunt o adevărată piatră de încercare pentru cuplu, că asemenea relaţii sunt dificile, greu de suportat. De către ambii parteneri. Chiar şi aşa stând lucrurile, nu sunt întotdeauna sortite eşecului.

O primă particularitate a unei relaţii la distanţă o constituie lipsa contactului fizic. De aici, dezavantajele şi avantajele unui asemenea tip de relaţie.

Dezavantaje

Absenţa contactului fizic. Cea mai mare parte a informaţiilor despre lumea înconjurătoare, inclusiv despre fiinţele cu care intrăm în contact, o primim prin mijloace nonverbale. Da, prin expresia facială, mişcarea ochilor, poziţia corpului, gesturi, atingere. Într-o relaţie la distanţă, toate acestea sunt inaccesibile. Ca atare, nu puţine sunt neînţelegerile ce apar între partenerii implicaţi într-un asemenea tip de  relaţie. Oricât s-ar comunica prin telefon sau prin intermediul camerelor web, lipsa interacţiunii în lumea reală nu rămâne fără urmări. Nedorite, fireşte, şi care deseori duc la destrămarea cuplului.

Gelozia. Un alt obstacol în calea reuşitei unei relaţii la distanţă îl constituie neîncrederea în celălalt. Mai ales când unul din parteneri lasă loc speculaţiilor, fie ele şi nefondate, situaţie în care gelozia ridică între ei un obstacol greu de depășit. Soluţia? Evitaţi să vă controlaţi reciproc. Atât timp cât vă doriţi amândoi ca relaţia  să reziste, niciunul n-ar trebui să se simtă încorsetat de către celălalt. În momentul în care apare gelozia sau posesivitatea, indiferent de distanţa care vă desparte, relaţia n-are şanse să reziste.

Beneficii neaşteptate

Traiul în comun nu perturbă relaţia. Se întâmplă adesea ca în calea armoniei în cuplu să stea mici detalii ale traiului în comun. Când partenerul se află la mii de kilometri distanţă, nu te mai scot din sărite şosetele lui împrăştiate prin toată casa, nici periuţa de dinţi pe care n-o pune niciodată la loc. Fiindcă pur şi simplu nu le vezi. Iar atunci când, după timp îndelungat, vă revedeţi, cu siguranţă nu dai  importanţă unor astfel de fleacuri.

Menţinerea individualităţii. Într-o relaţie, fiecare din parteneri vine cu propria sa individualitate. În timp, unul din ei poate fi atât de influenţat de personalitatea celuilalt, încât şi-o piarde pe a sa, devenind dependent de tot ce înseamnă celălalt. Într-o relaţie la distanţă, pericolul unei asemenea depersonalizări este semnificativ redus, dacă nu chiar inexistent.

Cum menţii o relaţie la distanţă

Nu uita că alcătuiți un cuplu. Nu vă zgârciţi la vorbă când comunicaţi. Vorbiţi cât mai des la telefon! În condiţiile în care vă vedeţi rar, vocea de la celălalt capăt al firului înseamnă enorm.  Amintiţi-vă ce aveţi în comun, faceţi planuri de viitor ajută la menţinerea sentimentului agreabil că alcătuiți un cuplu, că sunteţi un întreg.

Chipul celui drag, păstrat viu în minte. Trimite-i cât mai des poze partenerului şi cere-i să facă la fel! Aminteşte-ţi mirosul specific corpului lui, culoarea ochilor, forma mâinilor. În felul acesta, compensezi absenţa contactului fizic.

Comunicaţi cât mai des. Într-o relaţie la distanţă, comunicarea dintre parteneri, fie ea şi de la depărtare, singura posibilă vreme îndelungată, este esenţială. Vorbiţi despre toate, nu doar despre evenimente importante, ci despre toate fleacurile care umplu o zi oarecare, despre sentimente, situaţii amuzante, despre tot ce crezi că-l interesează pe celălalt.

Întâlniri în viaţa reală. Da, o relaţie la distanţă este posibilă, dar ea trebuie dublată de una în viaţa reală. Asta, întrucât, s-a constatat, nu puţini sunt cei care, la un moment dat, pur şi simplu  se plictisesc de o relaţie pe care o întreţin doar vorbind la telefon sau interacţionând într-un spaţiu virtual şi îşi caută o parteneră în viaţa reală. Cum procedezi? Ia în serios posibilitatea de a vă vedea în viaţa reală şi insistă ca astfel de întâlniri să aibă loc, nu te mulţumi cu vorbitul şi auzitul la telefon sau prin intermediul camerelor  web! Altfel, reduci la minimum şansele ca relaţia dintre voi să reziste.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr32/11.08.2016
Autor:Olga Sveduneac
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns