Esti aici
Femeia.ro > Familie > Cum să eviți certurile de la bani?

Cum să eviți certurile de la bani?

Ești îndrăgostită şi convinsă că nimic nu-ți poate distruge fericirea. Dar în viaţa de zi cu zi apar unele „amănunte“ care provoacă certuri.

Unul, vechi de când lumea, îl constituie banii. Ei nu mai sunt acum „ai mei“ sau „ai tăi“, ci comuni. Cum să gestionezi bugetul familiei astfel încât relaţia să nu aibă de suferit?

EA

Clara, 25 de ani:

„Toate conflictele cu soţul izbucnesc din cauza banilor. Când vreau să dau o raită prin magazine, invariabil, el e nemulţumit. Chiar nu pricepe că vreau să fiu frumoasă pentru el? Şi, în general, discuţiile lui despre problemele noastre financiare mă irită. Înţeleg, desigur, că nu plouă cu bani, că sunt probleme peste tot. Dar eu m-am căsătorit cu un bărbat capabil săşi întreţină familia, iar acum s-ar subînțelege că trebuie să renunţ la toate. E adevărat, câştig mult mai puţin decât el, dar eu spăl, gătesc, fac curat, mă străduiesc să arăt bine. De ce oare nu-şi îndeplinește şi el la fel de corect obligaţiile?

EL

Ovidiu, 31 de ani:

„De când m-am căsătorit cu Clara, s-au schimbat foarte multe în relaţia noastră. Nu mi-am imaginat niciodată că e atât de cheltuitoare şi că e în stare să arunce tot venitul familiei pe rochii, pantofi, bijuterii, gentuţe şi alte asemenea fleacuri. Am încercat să-i explic de mai multe ori că e pur şi simplu irațional să cheltuiască atâţia bani pe haine, când are oricum o grămadă. Toate discuţiile nu duc la niciun rezultat şi ea continuă să spună că femeia are nevoie de lucruri noi ca de aer. Chiar şi acum, când am unele dificultăți financiare, ei nici nu-i trece prin cap săşi reducă cheltuielile. Mi se pare că e foarte egoistă. Chiar îmi pare rău că nu i-am observat această trăsătură înainte de a ne căsători!“

În cuplu au apărut neînţelegeri din motive legate de aspecte materiale. Este o situaţie destul de frecvent întâlnită. Cauzele conflictului pot fi diverse, dar motivul principal constă în faptul că bărbaţii şi femeile au o atitudine diferită faţă de bani. Nu e cazul să consideri aceste neînţelegeri drept catastrofale, dar trebuie să te gândești cum să rezolvaţi asemenea probleme când apar situaţiile de criză.

Recomandări pentru EA

1 Soţul tău nu înţelege de ce cumperi 15 perechi de pantofi care, din punctul lui de vedere, sunt toți la fel. Trebuie să-l înţelegi: pentru tine, încălţămintea se deosebeşte prin nuanţă, textură, model şi fiecare pereche se potriveşte numai cu o anumită ținută, dar pentru el astea sunt nimicuri. Data viitoare când te va acuza că ești prea cheltuitoare, fă-i un compliment: apreciază grija lui faţă de bugetul familiei şi faţă de cheltuieli și probabil va deveni astfel mai puțin îndârjit.

2 Familia ta a fost dezechilibrată financiar de o reducere de personal sau de schimbarea jobului, iar acum vă e greu s-o scoateți la capăt cu  cheltuielile curente? În loc să-i reproşezi iubitului că nu e în stare să câștige mai mult, mai bine încurajează-l! Subliniază-i mai des curajul şi vei vedea că va reuşi să iasă cu bine din situaţia dificilă. Iar dacă în acest moment el nu are bocanci de iarnă, ar fi bine să renunţi la ideea de a-ți cumpăra încă o geantă, chiar dacă e exact modelul care se poartă.

3 ştigi mai mult decât partenerul? Asta este o încercare serioasă pentru relaţia de cuplu. În această situaţie, e important să înţelegi că partenerul tău nu e doar cel care aduce bani în familie, ci şi un tată grijuliu, un soţ atent, un amant bun etc. Nu uita că talentul de a câştiga bani nu este principala calitate a unui om şi acest lucru nu trebuie să influenţeze atitudinea pe care o au cei doi parteneri unul față de celălalt.

4 Deciziile în privinţa cumpărăturilor importante le ia singur, fără să-ți ceară părerea? Nu-ți face probleme, nu e vorba de tiranie sau egoism, ci doar de convingerea că el ştie totul şi se pricepe la toate. Cum să rezolvi problema? Propune-i să faceţi schimb de roluri: o perioadă, lasă-l pe el să îndeplinească sarcinile tale în familie. Vei vedea că situaţia nu va dura prea mult, foarte repede i se va face dor de mâncărurile gustoase preparate de tine, de cămășile bine călcate. În plus, îi poți aminti că şi tu aduci bani în casă.

Recomandări pentru EL

1 Unui bărbat îi vine foarte greu să înţeleagă că pentru o femeie nu există noţiunea de „prea mult“. E greu, poate foarte greu, dar trebuie să te obişnuiești cu ideea că un tur de shopping (uneori și două) pe săptămână e ceva cât se poate de normal. În această situaţie, e categoric interzis să-i spui iubitei că asta e o boală. Încearcă să apreciezi faptul că vrea să fie atrăgătoare. Ţine-i companie, mergi cu ea prin magazine, arată-i o rochie frumoasă, în care ți-ar plăcea s-o vezi îmbrăcată. În felul acesta, relaţia va deveni mai caldă, mai armonioasă

2 Dacă situaţia financiară a familiei este dificilă, sunt de ajutor discuţiile serioase, sincere, între patru ochi. Nu trebuie să-i faci reproşuri și nici să încerci să-i trasezi norme de comportament. Sunt foarte importante încrederea şi înţelegerea reciprocă. Explică-i cât de dificilă e situaţia şi că nu e cel mai potrivit moment pentru shopping.

3 Nu uita de cadouri! Nu trebuie să fie neapărat scumpe. Renunţă la biletul la un meci sau la o bere cu amicii şi cumpără-i partenerei un buchet mare de flori. Fii convins că bucuria ei îți aduce mult mai multă plăcere decât, spre exemplu, accesoriile pentru maşină cumpărate cu aceiaşi bani.

4 Scoate-ţi din minte, unde s-au fixat foarte bine, bancurile despre femeile care toacă toți banii de pe cardul partenerului. Renunță la înțepături și ironii! Evaluaţi împreună situaţia la rece. Stabiliţi dinainte ce parte a bugetului familiei revine fiecăruia. Construiţi un „sistem bancar“ al familiei: banii câştigaţi trebuie să se împartă nu în două părţi, ci în mai multe – fondul de rezervă al familiei, economiile pentru viitoarele cumpărături etc.

5 Soţia ta este un partener cu drepturi egale în deciziile privind achiziţiile pentru familie. Vremurile când femeia nu avea dreptul să spună nimic şi era total supusă bărbatului, dar și întreținută de acesta au trecut de mult. Subliniază importanţa părerilor ei în diverse probleme. Ascultă ce-ți spune, nu-i ignora niciodată opiniile. Arată-i că ești capabil să dai dovadă de înţelegere, pentru că aceasta este o calitate a unui bărbat serios și matur.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr34/25.08.2016
Autor: Burda Romania
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns