Esti aici
Femeia.ro > Familie > De ce faci sex mai mult vara

De ce faci sex mai mult vara

Cu toate că ar fi interesant ca asta să se întâmple iarna, când te-ndemni lesne la apropiere, este clar că, în ciuda caniculei, tot vara e sexul mai nărăvaș.

Totul este demonstrat științific: libidoul crește odată cu nivelul gradelor din termometru. Care să fie motivele? Ești mai atrăgătoare vara? El e mai dornic? Se poate spune asta, dar se pare că libidoul și dorința de a face amor au legătură mai mult cu chimia decât cu frumusețea. Iată de ce:

Mai multă fericire

De fapt, mai multă serotonină, un neurotransmiţător supranumit hormonul fericirii. Serotonina are un rol important în producerea somnului, în procese mintale şi afective, în funcţii motorii și hormonale, termoreglare, echilibrarea presiunii arteriale. Când este prezentă în cantităţi suficiente sau mari, creează o stare de bine, iar dacă nivelul ei este scăzut, apar depresia, anxietatea. Mai este ceva: noaptea, producția de serotonină se oprește. Dar, fiindcă nopțile de vară sunt mai scurte, hormonul fericirii e fabricat din belșug. Bărbații sunt avantajați din punctul de vedere al fericirii: creierul lor produce cu 50% mai multă serotonină. Aşa au fost ei creați, nu trebuie ca femeile să se simtă discriminate! Probabil că ăsta e motivul pentru care ei dorm mai bine, nu par afectaţi de grijile de zi cu zi şi ajung repede… politicieni de vârf!

Mai puțin stres

Pare un lucru paradoxal: cum să fie mai puțin stres când încep căldurile mari, aștepți cu nerăbdare concediul care nu mai vine, transpiri în valuri și totul se lipește de tine, de la haine până la vecinul din autobuz, totul pare că se topește, de la înghețata abia cumpărată până la asfaltul proaspăt îndreptat?! Ei bine, da! Vara e mai puțin stresantă tocmai pentru că, îndeobște, scapi repede de neplăcerile astea plecând în concediu. Unde, oricât de topit ar fi asfaltul și indiferent cât de transpirată ai fi tu, te simți fericită, nicidecum stresată, fiindcă e vacanță! Iar când stresul scade, avem mintea e deschisă la dorinţe, fie ele sexuale.

Mai multă dorință

Din nou chimie. De astă dată, este vorba despre melanocortină, hormon ce se găseşte în partea creierului unde sunt transmise mesajele legate de mâncare, sex şi somn. Cu cât melanocortina este mai activă, cu atât te simţi mai vioi, atrăgător, dornic de bine. Datorită soarelui prietenos, cald și strălucitor, crește secreția de testosteron, hormonul dorinței sexuale prezent și la bărbați, și la femei. Așadar, sexualitatea oamenilor variază în funcţie de ano­timp. Iarna, perioadă de hibernare din vremuri ancestrale, se înregistrează nivelul cel mai scăzut al activităţii sexuale, iar cotele extrem de ridicate sunt atinse vara. La femei, nivelul hormonilor care măresc pofta de sex începe să crească încă din primăvară. La bărbaţi, sezonul cu cea mai mare cantitate de testosteron e toamna, iar ambele sexe se întâlnesc în plină pasiune vara! În plus, transpirația are o parte bună. Eliberează o cantitate importantă de feromoni, hormonii secretați și eliminați de organism exact cu această misiune: a atrage partenerii de sex opus întru perpetuarea speciei. Feromonii umani nu au miros, dar sunt suficient de puternici pentru a le provoca reacții celor din jur.

Ajută-ți feromonii, să spună mai multe!

Asta nu înseamnă să nu te speli, chiar dacă tocmai din această cauză feromonii umani nu-și mai fac treaba pentru care au fost proiectați. Există și alte metode care ajută subtil emisia de atracție sexuală:

  • dieta cu țelină (salate, suc de țelină în alimentația zilnică) îi determină pe bărbați să elibereze feromoni mai convingători, iar pe femei să aibă un libidou pe măsură;
  • nucile, semințele de dovleac, spanacul să nu lipsească din alimentația voastră (la cuplu mă refer); ajută producția de feromoni și cresc nivelul de testosteron (hormonul dorinței sexuale);
  • chimenul, mărarul, ghimbirul, sparanghelul sunt alimente care-ți condimentează într-un mod plăcut transpirația, ajutând feromonii să-și manifeste puternic prezența.

Citește și:

Sănătate şi sex bun

Ce vede un barbat la femeia cu care face sex?

7 feluri de sex pentru satisfactie completa

Articol preluat din ediția de august 2015 a revistei Femeia.

Autor: Irina Tudor Dumitrescu

Foto: Guliver/Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns