Esti aici
Femeia.ro > Familie > De ce țin morțiș femeile să se mărite

De ce țin morțiș femeile să se mărite

E un fel de întrecere tăcută: eu m-am măritat prima sau, mai exact, uite, eu n-am rămas nemăritată. Puține sunt femeile care flutură din convingere drapelul celibatului! Cele mai multe visează la nunta ca-n povești.

Se știe, e demonstrat științific, că femeile sunt programate să fie mame, dar și familiste. Copiii, spune moștenirea genetică, trebuie crescuți într-un mediu stabil, protejat. Ca atare, femeia să dă peste cap pentru a crea și a menține acest mediu. Și acum, la fel ca în urmă cu mii de ani. Să lăsăm însă genele deoparte, pentru că astăzi poți crește bine mersi un copil în siguranță și fără nuntă ori certificatul roz, și să vedem care sunt de fapt motivele pentru care femeile țin morțiș să se căsătorească. Excludem din discuție dragostea fiindcă, dacă e dragoste, nici mai contează că ești sau nu căsătorită cu acte.

Nunta în sine

Puține din femeile care vor cu orice preț să se mărite nu-și doresc și nunta cea mare. Știu domnișoare (chiar un pic fanate) care-și fac un scop în viață din găsirea celei mai spectaculoase rochii de mireasă. Ginerele? Mai puțin important, să „fie înlesnit“ e important. O nuntă mare, cu mâncăruri despre care auzi doar la televizor sau citești prin reviste mondene, cu toalete luxoase și poze urcate pe Facebook în timp real (contorizând, evident, like-urile din sfert în sfert de oră), cu tort cât zgârie-norii și cu (neapărat!) limuzină. Măcar O ZI ÎN VIAȚĂ să te simți superstar, nu? Știu și eu dacă merită să te canonești după asta câțiva ani, până te prinzi că prețul UNEI ZILE e VIAȚA ta?

Statul social

Asta deja e o chestiune de educație. Dacă în familie tot aude că femeia nu-i luată în serios când n-are „izmană în casă“, nu se va liniști până nu semnează hârtia cu pricina. Din păcate, când faci asta doar de ochii lumii și, pasămite, pentru respectul acordat femeii la casa ei, lucrurile nu sfârșesc tocmai bine. Măcar ai grijă și semnează un act prenupțial, ca să știi că nu te-ai plictisit sau (mai rău) n-ai suferit degeaba! Într-un final, statutul social se capătă și printr-un divorț avantajos, nu?

Frică de singurătate

E cea mai rea. Când ceasul biologic începe să sune strident, anunțându-te că au intrat zilele în sac, când serile sunt complicate de una singură, iar vacanțele – amânate fiindcă n-ai găsit pe cineva cu care să mai schimbi o impresie, frica de singurătate face ravagii. Primul ieșit în cale e luat practic ostatic. Doar ca să nu cucăi prin casă, cu un pahar de vin azi, toată sticla mâine – și tot așa. Pentru că, nu-i așa, căsnicia are avantajele ei, chiar dacă nu pornește dintr-o prea mare dragoste: ai partener de sex la îndemână, ai partener de viață socială la dispoziție, ai cu cine te certa din când în când (motanul are un defect: nu răspunde cu vorbe).

Una peste alta

Căsătoria e o întreprindere importantă, iar dacă cei doi parteneri nu se iubesc, întreprinderea se duce de râpă (se poate duce ea de râpă și când e dragoste mare!). Dacă argumentele de mai sus sunt singurele motive care te-au împins să-ți legi viața de-a altuia, rareori vei profita de certificatul roz mai mult de 3-4 ani. Dacă însă ești îndrăgostită și iubită, există toate șansele să ai o nuntă frumoasă, să spui cu mândrie „soțul meu“, să nu mai fii singură niciodată. Mare atenție: nu-l bârâi la cap din sfert în sfert de oră, întrebându-l când te va lua (odată!) de nevastă! Bărbații nu prea țin morțiș să se însoare!

De ce nu se mărită femeile

Dacă tot își doresc așa mult măritișul, cum de-ajung atâtea la 40 de ani, zâmbind cu superioritate de luptătoare intransigentă în lume, să verse lacrimile amare ale singurătății în dormitorul pustiu?

1. Prejudecăți. Neîncrederea sădită generații la rândul în bărbați și (mai ales) în capacitatea lor de a dărui dragoste.

2. Ghinion. Pur şi simplu nu s-a nimerit. A prins-o viaţa pe picior greşit, iar la 30 de ani și-a dat seama că n-a avut niciun iubit în adevăratul sens al cuvântului, iar la 40 începe să-și pună problema că toată vina e a ei.

3. Eșec. O mare iubire eşuată, după care s-a refăcut atât de greu, încât simte nevoia să se răzbune pe toți bărbații care par a se îndrăgosti de ea sau (mai rău) să declare sus și tare că singurătatea e răul cel mai mic.

Citește și:

De ce înșală femeile

10 defecte de care fug bărbații

12 semne că te înşală

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.41/15.10.2015

Autor: Irina Tudor Dumitrescu

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns