Esti aici
Femeia.ro > Relații și sex > Dragoste la serviciu. Da sau ba?

Dragoste la serviciu. Da sau ba?

O lege nescrisă spune să nu amesteci amorul cu serviciul. Dar inima nu ascultă de legi, așa că aventurile romantice între colegi de serviciu, pe față sau ascunse, riscante sau nu, au existat și există. Ce șanse la fericire are o astfel de legătură?

EA

Ce spune EA: Elena, 25 ani

„M-am îndrăgostit. Cristi e un fel de star în firma unde lucrez, mai ales că acolo majoritatea sunt femei. Lucrăm împreună de doi ani, dar acum câteva luni relaţia noastră a ieșit din stadiul «de serviciu» – am început să ieşim împreună. Când sunt cu el, mă simt în al nouălea cer. Însă nu la serviciu, acolo totul s-a întors pe dos. Trebuie să mă controlez tot timpul ca să nu mă dau de gol prin gesturi sau priviri, să nu se afle că avem o relaţie. Și cel mai greu îmi e să văd cum colegele îi fac ochi dulci, flirtează şi încearcă să-l cucerească. Ne simţim bine împreună, dar mă tem că situaţia de la serviciu ne poate distruge iubirea.“

EL

Ce spune EL: Cristi, 30 ani

„Mi-a atras atenția din prima clipă. Cu timpul, m-a atras tot mai mult și am făcut orice s-o cuceresc. Până la urmă, a acceptat să ieșim la o cafea, la un film. Pe scurt, acum avem o relație. Pentru mine a fost un adevărat dar al destinului! E o fată drăguţă, atentă, veselă. Dar, în ultimul timp, când vine la birou, devine total altă persoană – e mohorâtă, speriată, nesigură. Pur şi simplu n-o mai recunosc. Îmi vine greu să rezolv cu ea până şi cele mai simple probleme de serviciu. Oare se teme că vor afla ceilalţi de relaţia noastră? Şi ce dacă află?! La urma urmei, singurul lucru important e că ne iubim, nu contează cum vor privi acest lucru colegii sau şefii. Am impresia că nu mai înţeleg femeile.“

Se întâmplă frecvent ca o pasiune să se nască chiar la locul de muncă. Și e explicabil, doar aici ne petrecem cea mai mare parte a unei zile. Iar Măria Sa Dragostea, după cum se ştie, nu cere nimănui permisiunea. Totuşi, o poveste de iubire între doi colegi de serviciu poate da naştere de la bun început unei multitudini de probleme – nu doar privirile invidioase ale colegelor, atrase și ele de cel care ți-a răpit inima, ci, în unele cazuri, chiar atenționări din partea conducerii. Pentru că la serviciu relaţiile se văd ca-n palmă. Unde mai pui că nu există nicio garanţie că povestea de dragoste se va finaliza printr-o căsătorie. Mai ales că practica a demonstrat că majoritatea relaţiilor înfiripate la muncă sunt sortite eşecului.

Ce-i de făcut

Recomandări pentru EA

1 Înainte de toate, pune-ţi următoarea întrebare: ești pregătită să-l vezi pe iubitul tău în fiecare zi şi în fiecare clipă? Orice om are nevoie de o pauză, chiar dacă e vorba despre oameni foarte apropiaţi. Iar voi nu veţi avea practic această posibilitate, fapt ce duce deseori la apariția conflictelor.

2 Gândește-te care poate fi deznodământul relaţiei! E foarte dificil să acționezi diferit, să fii când omul care iubeşte, când cel care munceşte. Și s-ar putea să încurci mereu rolurile.

3 Să presupunem că v-aţi certat în afara biroului. Gândul că oricum vă întâlniţi la serviciu vă împiedică să evaluaţi corect situaţia sau să vă purtați firesc.

4 Nu cumva relația s-a născut dintr-o cauză cât se poate de banală, numită singurătate? Un asemenea sentiment ne determină uneori să ne agăţăm de prima variantă la îndemână. Şi, ca atare, e foarte posibil să nu ne îndrăgostim de omul potrivit.

5 Te-ai întrebat dacă relaţia cu colegul de serviciu n-a apărut pur şi simplu din comoditate? Poate fi vorba atât de confort emoţional – un fel de variantă 2 în 1 –, cât și de avantaje de altă natură – de exemplu, îl ai sub ochi tot timpul, deci îl poți controla. În primul caz, soluția ar fi să petreci mai mult timp împreună cu prietenii, iar în al doilea, e clar că trebuie să înveți să-ți stăpânești propria gelozie.

6 E important să decizi dacă ești pregătită să te afișezi cu el, să faceţi publică relaţia. Oricât de bine ți-ai ascunde sentimentele, la un moment dat, va deveni tot mai greu să nu-ţi poți exprima deschis dragostea. Aceasta va fi cea mai grea încercare. Și fii pregătită, pentru că e posibil ca până și persoane din conducere să aibă un cuvânt de spus referitor la relația aceasta şi nu e sigur că opiniile lor vor fi în favoarea ta.

Recomandări pentru EL

1 Trebuie să-ți răspunzi sincer la următoarea întrebare: e vorba de dragoste sau de puțină distracţie? Desigur, la început ai spune: „Normal că e dragoste!“ Din păcate, incapacitatea de a evalua obiectiv situaţia îți poate crea probleme serioase. Iar dacă aventurilor tale din afara serviciului le-ai pus punct fără probleme, aici îți riști imaginea, poate chiar și cariera.

2 Ești pregătit să lupţi pentru sentimentele tale? De exemplu, ce faci dacă şeful începe să-şi manifeste interesul faţă de iubita ta? Dacă ai măcar o urmă de îndoială în această privinţă, nu merită să te gândești la continuarea relaţiei.

3 Dacă sentimentele tale sunt totuşi adevărate, scoate-le mai repede în afara biroului. În felul acesta, îți vei da seama dacă aveţi cu adevărat nevoie unul de celălalt. Nu trebuie ca, în sinea ta, persoana iubită să fie asociată cu rutina zilnică.

4 Va trebui să înveţi să-ți stăpânești gelozia. Vei fi nevoit să te obişnuiești cu faptul că ea va avea în permanență relații de serviciu cu reprezentanți ai sexului opus. În caz contrar, riști să devii irascibil, agresiv, iar asta îți poate afecta relaţia.

5 Nu o cere imediat în căsătorie! O decizie luată în grabă împinge deseori la fapte nesăbuite. Chiar dacă ieşiţi împreună de peste o jumătate de an şi vă vedeţi zilnic la serviciu, e mai bine să nu acţionezi în pripă.

6 Dacă ai hotărât să vă despărţiţi, soluţia cea mai bună este să-ți cauți un alt loc de muncă. Colegele te vor bârfi și vei fi, fără îndoială, lipsit de apărare în fața limbilor ascuțite. Iar în ochii lor, oricare ar fi adevărul, vei apărea drept vinovat. Dacă însă sentimentele tale au trecut cu bine peste toate încercările, poți fi convins că ai găsit adevărata dragoste.

Şi totuşi… Ar fi mai bine ca în viitor să lucraţi în locuri diferite. Relaţia voastră va avea astfel mai multe șanse să fie durabilă, protejată.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr23/09.06.2016
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Sursa foto: 123rf.com

Comments

comments

Lasă un răspuns