Esti aici
Femeia.ro > Familie > Cele mai comune cauze ale durerilor din timpul actului sexual

Cele mai comune cauze ale durerilor din timpul actului sexual

durere sex

De obicei, sexul este asociat cu plăcerea și se pare că acesta este motivul pentru care mai toată lumea face dragoste. Există însă și situații în care actul sexual este dureros pentru femei. De ce?

Cercetările recente arată că 30% din femei resimt durere în timpul actului sexual. Deși aceasta poate fi un simptom al unei probleme mai serioase, cum este endometrioza, de regulă, cauza este mult mai puțin gravă și poate fi tratată simplu și cu succes. Iată câteva posibile situații:

Pare ca și cum penisul lui este acoperit cu șmirghel

Este vorba de uscăciunea vaginală. Lipsa de lubrifiere este cea mai frecventă cauză a sexului dureros. Diverse medicamente, cum sunt pilula contraceptivă, antidepresivele, pastilele contra gripei pot împiedica organismul să producă secrețiile care umidifică vaginul. De asemenea, renunță la baia fierbinte înainte de a face dragoste, căci ea duce la uscarea țesutului vaginal. În timpul preludiului, aplică puțin lubrifiant pe bază de apă și alege o poziție care-ți permite să controlezi mișcările (tu deasupra). Dacă după toate acestea încă resimți durere, dar numai în anumite poziții, cauzele cele mai frecvente sunt constipația, spasmele musculare, endometrioza sau chisturile.

Citește și: Educația sexuală – între mit și informare corectă 

Ai mâncărimi în zona genitală, iar penetrarea le amplifică

Cea mai frecventă cauză a mâncărimii este infecția cu Candida, care poate fi determinată de consumul de antibiotice. Tratamentul este simplu și în câteva zile poți scăpa de această problemă. Există ovule care se pot prescrie și fără rețetă. Dar, dacă după 5 zile nu te simți mai bine, fă un control ginecologic.

Ai senzația că penisul lui îți va străpunge cervixul

Nu, nu este prea mare pentru tine. Dar probabil că vă grăbiți amândoi. Când ești suficient de excitată, are loc umflarea vaginului. Uterul este tras în sus spre abdomen, iar mușchii din jurul vaginului se relaxează, creând astfel spațiu pentru penis. Așa că nu treceți prea repede de preludiu. Cele mai multe femei au nevoie de aproximativ 20 de minute de preludiu pentru ca organismul lor să fie pus în starea optimă pentru actul sexual. Dacă doar adaugi lubrifiant, nu vei rezolva problema, ci doar anumite simptome. Poate că intrarea va fi mai ușoară, dar nu se va modifica lungimea sau forma vaginului. Dacă te simți inconfortabil chiar și după preludiu, ar trebui să consulți un ginecolog.

Sindromul postnatal te usucă

Proaspetele mămici, mai ales cele care alăptează, pot trece prin faze în care nivelul estrogenilor este atât de scăzut, încât vaginul lor este mai uscat decât Sahara, iar pereții vaginali nu se relaxează. Mai mult, cicatricile lăsate de naștere, care nu s-au vindecat complet, pot cauza dureri la penetrare. În acest caz, este bine să faci o pauză de sex. Multe femei nu sunt pregătite pentru sex trei luni sau mai mult după naștere. Dar asta nu înseamnă să renunți complet la momentele drăgăstoase. Începeți folosind un deget și apoi încercați penetrarea, dar cu mult lubrifiant.

Citește și: Ce este sindromul cuibului gol și cum poți gestiona situația

Vaginul tău se închide automat când el încearcă să intre

Se numește vaginism. Această tulburare dureroasă, dar perfect tratabilă, determină mușchii de la intrarea în vagin să aibă spasme în momentul penetrării, făcând ca actul sexual să fie imposibil. Vaginismul este frica de penetrare asociată cu un spam muscular involuntar, iar tratamentul presupune mai întâi depășirea fricii și controlarea mușchilor pelvieni, prin relaxarea lor care permite penetrarea. Exercițiile de stretching pentru acești mușchi încep cu obiecte mici, cum sunt tampoanele de urechi, apoi se trece la un creion, un tampon mic și dilatatoare vaginale.

Înroșire după sex, cu mâncărimi în jurul vulvei

Poate fi o reacție alergică, fie la prezervativ, fie la lubrifiant. Folosește prezervative simple, fără miros, și lubrifiant bazat pe o soluție apoasă sau pe bază de silicon. De asemenea, actele sexuale foarte frecvente și care durează mult timp pot cauza această mică problemă, care se rezolvă de la sine după o pauză de câteva ore sau zile.

 

 

 

Articol preluat din ediția de februarie 2019 a revistei Femeia.

Autor: Dana Verescu

Foto: iStock

Comments

comments

One thought on “Cele mai comune cauze ale durerilor din timpul actului sexual

  1. Nici vorba, chiar si prima data, desi eram la o varsta tarzie si preludiul a fost doua saruturi frantuzesti si o atingere de san, eram atat de aprinsa dupa el, incat, dupa durerea intensa a ruperii himenului, a mers treaba ca unsa, a fost o placere.
    Asta inseamna sa faci sex cu cine trebuie, nu cu oricine.

Lasă un răspuns