Esti aici
Femeia.ro > Relații și sex > El e introvertit, eu extrovertită. Opusele se atrag?

El e introvertit, eu extrovertită. Opusele se atrag?

Se spune că extremele se atrag. Dar ce cred psihologii despre asta și ce arată realitatea?

Prietenul meu Adrian e programator. E un tip liniștit, cu un simț al umorului fantastic. Vine la petreceri, dar nu stă mult, fiindcă nu-i prea plac locurile unde nu știe pe nimeni. Ioana, amica mea din copilărie, e o profesoară plină de har și se simte în largul ei doar când se află în mijlocul oamenilor. E genul de femeie explozivă, plină de energie și mereu are o opinie puternică pe care ține să o exprime. Este, într-adevăr, foarte vorbăreață. Mi-e dragă fiindcă-i așa. E măritată de ani buni cu Adrian (să fie vreo 14) și împreună fac o pereche reușită. Văzându-i, ai zice că, dacă alegi pe cineva ca tine, nu-i tocmai cea mai inspirată decizie. Sau este?

Perechea ideală?

Introvertitul tipic, Adrian este înclinat spre solitudine, are constant nevoie de timp pentru el. Când nu se simte bine, tendința naturală este să se retragă cu gândurile lui, să-și încarce bateriile în felul lui propriu. Desigur, procedează la fel când e stresat. „Cel mai bine, îi spune mereu soției, îmi este când sunt lăsat să-mi limpezesc mintea.“ Fără a fi un singuratic, Adrian își revine doar când e el cu el, apoi îi vine ușor să se reconecteze la viața de familie sau să petreacă în compania unor prieteni buni. Pe de altă parte, Ioana își trage forța doar prin apropierea de ceilalți. Când e supărată sau epuizată, primul impuls este să se vadă cu cineva, să vorbească despre problema care o frământă. Dacă nu reușește să stabilească o întâlnire față în față, dă un telefon. Ea are nevoie de oameni ca să-și revină. Niciunul din cele două tipuri de personalitate nu e greșit, susțin psihologii. Ideea e că fiecare vede lumea în felul lui, iar ca să se înțeleagă, trebuie să-și dea seama, înainte de toate, că sunt diferiți. Fiindcă, deși personalitatea nu este ceva palpabil, ea afectează modul în care simțim și trăim.

Întâlnirea

Ioana s-a îndrăgostit de Adrian fiindcă reușeau să comunice foarte bine. „Ne simțeam compatibili în multe privințe“, spune ea. Vorbeau cu orele despre câte-n lună și în stele, iar ea s-a declarat cucerită de capacitatea lui de a asculta și a înțelege. Cu timpul însă, el a devenit tot mai distant, chiar excesiv de irascibil în răspuns la strădania Ioanei de a ajunge la el. „Cu cât îmi exprimam mai direct frustrarea și dorința de apropiere, cu atât el se retrăgea mai mult. Întreaga situație mi s-a părut nelalocul ei. Îmi amintesc că nu aveam stare și am încercat să smulg câteva răspunsuri. Am aflat că e tăcut fiindcă pur și simplu nu simte nevoia să spună ceva, iar cât privește petrecerile, mi-a mărturisit că îi ia ceva timp să se încălzească când se vede între atâția necunoscuți.

Mi-a mai zis că va încerca să fie mai sociabil, dar îl împiedică timiditatea, o trăsătură pe care o consideram greu de depășit.“ Ioanei i-a trecut prin minte despărțirea, dar s-a agățat de speranța că, într-o bună zi, îl va avea din nou alături pe vechiul Adrian de care se amorezase. Soțul are o altă versiune. „Ceea ce pentru Ioana erau așteptări normale pentru mine era copleșitor. La scurt timp după ce ne-am căsătorit, am început să simt din plin nevoia de a petrece ceva vreme singur. Nu s-a întâmplat peste noapte“, își amintește Adrian. Dar proaspăta soție a observat imediat. Și prima ei reacție a fost să pună presiune pe el. „Cu cât insista mai mult, cu atât eu ridicam un zid și mai înalt. A fost momentul când ne-am dat seama că avem nevoie de sfatul unui specialist ca mariajul nostru să nu se destrame.“

Explicație psihologică

Un introvertit îl consideră pe extrovertit copleșitor și autoritar, în timp ce părerea extrovertitului este că introvertitul se crede superior ori e prea timid. Timiditatea este, spun psihologii, o trăsătură care definește tipul de personalitate extrovertit, însă ambii pot fi timizi. Neîndemânarea în anumite situații sociale este apanajul amândurora. Se crede că introtrovertiții ar fi de fapt mai timizi. Ei tânjesc după interacțiune, dar o evită de teama criticilor sau respingerii.

Adrian și Ioana sunt firi complementare, în sensul că reacționează diferit la stres și au nevoi emoționale distincte. Astfel, psihologii definesc cuplul lor drept complementar. Dacă fiecare din ei ar fi avut un partener cu tendințe similare, ar fi trăit într-un dezechilibru. De exemplu, doi extrovertiți ajung la certuri aprinse fiindcă nu-și iau suficient timp să cumpănească. Și relația a doi introvertiți poate ajunge în impas, pentru că, în lipsa stimulilor exteriori, pasiunea s-ar stinge brusc.

Reconcilierea

„Nu există introvertiți sau extravertiți puri, ci doar tipuri de personalitate“, spunea C.G. Jung în Tipuri psihologice. Multe mariaje se duc pe apa sâmbetei din pricina neglijării diferențelor. Cu toate acestea, faptul că doi oameni sunt la fel nu înseamnă că mariajul e compromis din start. Multe astfel de cupluri sunt fericite, întrucât predispozițiile cu care vin partenerii nu sunt cele mai importante variabile în ecuația căsniciei. Marea provocare constă în a reuși să împaci nevoile partenerului fără a le neglija pe ale tale. Ușor de spus, greu de făcut! Introvertiții și extrovertiții sunt nevoiți să-și regândească perspectiva asupra partenerului – să depășească resentimentele induse de faptul că celălalt nu este ceea ce vor ei și să aprecieze ceea ce aduce bun partenerul în viața lor. Doar bifând această etapă aprecierile vor înlocui critica și judecățile de valoare vor face loc toleranței și armoniei.

Fericirea se împarte la doi?

O substanță chimică pe nume dopamină este eliberată de creier când trecem printr-o experiență pozitivă. Potrivit unor studii, extrovertiții au nevoie de multă dopamină pentru a resimți efectele stării de bine, în timp ce introvertiții înregistrează un nivel scăzut deoarece nu le este necesară pentru a se simți bine. De partea cui e avantajul? Factorul cultural atârnă greu, influențând nivelul de fericire.

Societatea de azi, unde competiția e acerbă, favorizează personalitățile extrovertite, pe cei care acționează rapid, par prietenoși și disponibili. Introvertiții ajung să simtă presiune, care duce la anxietate și respect de sine scăzut. Pe de altă parte, există societăți care au păstrat doza suficientă de tradițional cât să-i încurajeze pe cei contemplativi. Aici introvertiții nu se simt excluși, ceea ce-i face mândri de personalitatea lor. În esență, fericirea stă în acceptarea a ceea ce ești și a fi activ social, trăsături caracteristice ambelor personalități.

Citește și:

Ce poți face după 3, 5, 10, 20, 25+ ani de relație pentru a scăpa de monotonie

De ce înșală femeile

10 defecte de care fug bărbații

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.42/22.10.2015

Autor: Lidia Năstase

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns