Esti aici
Femeia.ro > Familie > El, tu și televizorul

El, tu și televizorul

Abia ce a trecut pragul, s-a îndreptat spre canapea, a pus mâna pe telecomandă şi, cu privirea aţintită spre ecranul televizorului, zeci de minute în şir va căuta pe toate canalele ceva interesant. Ţi-e cunoscută scena? Partenerul de cuplu şi televizorul, iată o imagine ce devine o problemă în multe familii. Ar fi bine s-o rezolvi înainte de a fi prea târziu.

La prima vedere, pare că vrea să afle ori să vadă ceva interesant la televizor. Nimic rău în asta, doar o facem cu toţii din când în când. Problemele încep să apară când cel captivat de ce televizor îşi pierde interesul pentru orice altceva, când, stând alături de partenera de cuplu, se uită numai la strălucitorul ecran, neobservând că aceasta s-a îmbrăcat cu dichis ca să-l impresioneze și a gătit mâncarea care lui îi place foarte mult. Ce să faci cu această dependenţă de neînţeles pentru tine? Din păcate, nu există niciun medicament care să-l ajute pe împătimit să scape de ea, aşa că va trebui să găseşti tu soluţia.

Cum apare dependenţa

Doar ce s-a întors de la serviciu, nici n-a apucat să se schimbe în hainele comode de casă, că a dat drumul la televizor. S-a tolănit în fotoliul din faţa lui, a luat telecomanda în stăpânire şi în jur de o oră va butona întruna pentru a alege un canal. Orice i-ai spune în acest timp nu are niciun efect, de parcă el n-ar fi acolo, unde va rămâne înţepenit cu orele.

Sigur, dacă îi atragi atenţia, are oricând scuze la îndemână: e obosit, vrea să se relaxeze. N-ai ce-i face. În afară de activitatea desfăşurată la locul de muncă, nu face nimic altceva, decât să se uite la televizor, desigur. Dependenţa de televizor îi răpeşte nu doar timpul, pe care l-ar putea petrece cu un oarece folos, dacă nu material, măcar sănătos, ci şi relaţia cu ceilalţi. Printre care, din păcate, te numeri şi tu.

Concurenţă de neînvins

Aşadar, s-a ajuns în situaţia în care televizorul, cu tot ce oferă el, pare a fi mai important decât semenii și tot ce-i în jur. Uneori, după cum indică studiile, când se ajunge la conştientizarea acestei dependenţe, se dovedeşte a fi prea târziu, fiindcă e foarte posibil să nu mai fie alături de tine partenera care s-a străduit să-ţi atragă atenţia în fel şi chip asupra prezenţei ei. Nefăcând faţă concurenţei cu ecranul strălucitor al televizorului, ea pur şi simplu se retrage din joc.

Pericole la pândă

Dependenţa de televizor se consideră a fi periculoasă întrucât are multiple urmări negative, greu de învins ulterior:

# se pierde interesul pentru viaţă, pentru tot ce se întâmplă în jur;

# se deteriorează considerabil relaţiile cu ceilalţi;

# izolarea şi închiderea în sine;

# hipodinamie – mişcare insuficientă pentru o bună stare fizică şi psihică.

De ce apare dependenţa

1 Obişnuinţă din copilărie. E posibil ca partenerul să se fi obişnuit din anii copilăriei ca televizorul să fie tot timpul în funcţiune. Într-o asemenea situaţie, obişnuinţa va fi foarte greu de înlăturat.

2 Împrejurări favorabile. Privitul mai tot timpul la televizor poate fi favorizat de situaţii stresante – televizorul părând a te relaxa –, fuga de realitate, încercarea de a scăpa de gândurile neliniştitoare ce te frământă, oboseala apărută după o activitate solicitantă, emisiunile televizate fiind invitate parcă s-o înlăture. Toate acestea pot fi soluţionate altfel. Televizorul nu ajută la eliminarea problemelor, ci, dimpotrivă, le accentuează.

3 Lipsă de interes. Se întâmplă adesea ca persoana fascinată de televizor să fie lipsită de interes faţă de oricine şi orice, să nu aibă niciun fel de preocupări. Iar atunci, statul tolănit în faţa televizorului nu poate fi decât o delectare.

Ce să faci

Cum procedezi dacă partenerul de cuplu a căzut într-o asemenea capcană, cea a dependenţei de televizor? Cum îl ajuți să nu-şi petreacă viaţa cu mâna pe telecomandă?

1. Fără scene şi reproşuri. E foarte important să nu faci scandal. Oricât l-ai cicăli și ai ridica tonul când îţi exprimi nemulţumirea, asta nu va avea efectul dorit.

2. Caută un înlocuitor. Încurajează-l să facă un lucru care ştii că-i place, pentru a înlocui privitul la televizor cu o activitate oarecare. De pildă, impulsionează-l să meargă la pescuit, dacă ştii că-l pasionează, să frecventeze o sală de sport, să asculte muzică.

3. Fă-l să conştientizeze situaţia. E foarte important ca dependentul de televizor să-și dea seama ce i se întâmplă. Principalele indicii: e cuprins de nelinişte când televizorul e închis şi nu-şi stăvilește dorinţa de a-i da drumul. Apoi, nu poate nicicum să se concentreze şi să gândească dacă nu e asistat de televizor. Dacă reuşeşti să-l faci să priceapă ce i se întâmplă, veţi putea găsi împreună soluţia salvatoare.

4. Vizionare limitată. Oricât i-ar fi de greu, convinge-l să renunţe la unele emisiuni. Din multitudinea de programe, pot fi alese doar cele utile: de informare, de cultură generală, de ajutor în activitatea profesională. Pentru a-i veni în ajutor, oferă-te să vă uitați împreună, stabiliţi câte ore veţi petrece în fața televizorului şi urmăreşte ca regulile să fie respectate.

5. Plimbări de seară. Convinge-l să petreceţi cât mai des serile în afara casei – mergeţi la teatru, la cinema, la restaurant, la plimbare.

Privitul fără măsură la televizor este dăunător sănătăţii. Statul cu orele în fiecare zi în faţa ecranului are efecte negative nu doar asupra vederii, ci și a stării fizice în general, a ţinutei corporale şi chiar a psihicului.

Citește și:

De ce înșală femeile

10 defecte de care fug bărbații

Trei compatibilitati care arata o relatie de succes

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.45/12.11.2015

Autor: Olga Sveduneac

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns