Esti aici
Femeia.ro > Familie > Psihologie > Familia perfecta nu exista

Familia perfecta nu exista

Tu crezi că exită familia perfectă? Eu nu cred și am și câteva argumente care îmi susțin convingerile. Familia perfectă sau mai puțin perfectă este celulă societății și ar trebui să fie locul armoniei și echilibrului. Familia înseamnă, teoretic, coabitarea armonioasă între toți membrii acesteia, comunicarea fără bariere, respectul autorității materne și/sau paterne, și posibilitatea emancipării personale a fiecărui membru în parte. Dacă toate acestea ar fi îndeplinite se poate vorbi despre o familie ideală. Realitatea este însă o sumă de variații ale acestor reguli.

Familia perfectă nu există, pentru că nu există oameni perfecți

€œCa principiu fiecare familie pleacă de la dorință de a fi perfectă. Pe de altă parte fiecare familie își știe limitele și greșelile, chiar dacă nu le recunoaște, și tinde către perfecțiune, așa cum este ea înțeleasă perfecțiunea de membrii ei. Concluza este una singură – “ ”Familia ideală nu există, pentru că nu există oameni ideali!”, afirmă Anne Pernot-Masson psihoterapeut specializat în problemele de cupul.

Anne Pernot-Masson scrie în cartea să ”€œBilanțul părintilor”, publicată în 2007 la editură Payot, Paris: ”€œExtrem de mulți părinții fac un cult din a insuflă copiilor lor ideea de succes, performanță că unice căi spre fericire. De aici o atitudine uneori aproape tiranică față de copil, care este obligat la performață. Acești părinți își asumă riscul de a deveni oameni măcinați de dezamăgiri, de vinovații, în timp ce copiii lor vor fi incapabili să găsească propriul drum în viață și să accepte eșecurile că făcând parte din viață și fiind inevitabil”.

Toată lumea iubește pe toată lumea

Familia în care domnește pacea absolută, liniștea și armoniea este o utopie! Oamenii au sentimente amestecate, contrare, opinii diferite, dorințe contradictorii. ”€œArmonia într-o familie, care evident că există, și funcționează, nu este consecință faptului că toată lumea iubește pe toată lumea, ci este consecință unui balans între cenzură impusă de familie și autocenzura. Adică nu fac și nu spun lucruri pe care știu că nu am voie să le spun, pentru că acestea sunt regulile familiei și nu fac și nu spun lucruri care ar deranja armonia familiei mele. Inevitalil această aduce conflicte, fie interioare, fie între membrii familiei, fie că este vorba despre conflicte între soți, între frați sau între părinți și copiii”, spune Masson.

”€œBrutal spus, soțul visează cu ochii deschiși la colegă de la birou. Nu va comunică asta nici soției, nici copiilor. Va trăi cu fantasmă această, cu visul său erotic. Dar această va fi o sursă constanța de tensiune a lui consecință a autocenzurii, care va alimenta relațiile din familie. Nu va rupe relațiile cu soția să, pentru o noapte cu sexy-colega, pentru că îl oprește cenzură familiei și regulile. O va face însă dacă nu va fi prinsa€”, explică Anne Pernot-Masson.

Familia este un mecanism care funcționează foarte bine și aduce beneficii tuturor membrilor, dacă se stabilesc anumite raporturi de echilibru între actorii familiei. Asta nu exclude conflictele, disputele, angoasele și luptele pentru supremație. Frații de ceartă, părinții au conflicte. Secretul familiei care reușește să rămână unită este acela al respectării unor anumite limite. Ceartă părinților nu poate să depășească o anumită limită, dispută fraților, nu-i trimite la spital.

Familia ideală nu exită, dar exită familii normale, cu dileme, conflicte și probleme, iar aceste famii sunt ideale pentru că au capacitatea de a merge în viață, împreuna, de a se susține reciproc, atunci când este nevoie, de a se poteja, de a fece fiecare în parte, sacrificii, de dragul celolalți, de a lupta pentru cei din jurul tău, înainte de a lupta pentru sine. Iar familia care face toate acestea, deși are conflicte, nelulțumirio și frustrări, generale și ale fiecăruia în parte, este familia ideală.

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: FreeDigitalPhotos

Comments

comments

One thought on “Familia perfecta nu exista

Lasă un răspuns