Esti aici
Femeia.ro > Relații și sex > Sex fără semne de întrebare

Sex fără semne de întrebare

Cu siguranță, fiecare dintre noi are cel puțin o întrebare legată de sex, pe care rareori îndrăznește s-o adreseze unui specialist.

De multe ori tindem să ne gândim la viața noastră ca la un dulap cu sertare, iar sertarul cu sex e cel mai inaccesibil dintre ele. Totuși, experiența ne arată că lucrurile nu stau câtuși de puțin așa: compartimentările nu sunt stricte, iar aspecte care țin de viața sexuală ne influențează profund întreaga viață. Cum să facem ca sexul să fie o sursă de echilibru și putere în viața noastră? Un răspuns general poate că nu există, dar răspunsuri punctuale ne poate da specialistul în psihosexologie Rareș Ignat, psihoterapeut de cuplu și familie și psihosexolog certificat de European Federation of Sexology & European Society for Sexual Medicine (www.psihoterapiefamilie.ro; www.holisticwellness.ro).

Întrebare :  De 2-3 ani, de când am născut, libidoul meu a scăzut. E adevărat că de atunci am folosit mereu prezervativul pentru a evita o nouă sarcină şi senzaţia e diferită. Am fost la ginecolog şi la psihiatru, am făcut tratamente locale, dar nu s-a rezolvat nimic. În continuare sunt indispusă şi nu mai am dorinţa de a face dragoste. Ce analize să fac pentru a afla ce am? Ar trebui să se vorbească mai mult despre acest subiect, pentru că multe femei se confruntă cu asta.

Răspuns:  Da, deşi multe persoane au dificultăţi în interacţiunea sexuală în perioada de după naştere, din păcate, doar unul din şase cupluri solicită sprijinul unui specialist. Motivele insatisfacţiei sexuale după naştere pot fi foarte diferite: modificări genitale locale ca urmare a naşterii, schimbări ale dispoziţiei, modificări în interacţiunea în cuplu, schimbări în forma de contracepţie. Unele persoane consideră într-adevăr că prezervativul le reduce în mod considerabil plăcerea resimţită în timpul activităţii sexuale. Întreabă medicul dacă nu îţi poate recomanda o altă formă de contracepţie, cum ar fi dispozitivul intrauterin (steriletul). În plus, aţi putea să apelaţi şi la cel puţin o sesiune de terapie de cuplu – psihosexologie, pentru a vedea dacă e posibil să amelioraţi ceva şi în privinţa interacţiunii sexuale.

Întrebare: Discutând cu o prietenă, am aflat că prea mult sex nu ar fi sănătos. E oare adevărat ? Sunt căsătorită de ceva timp şi până acum nu mi-am pus problema asta. Încă facem dragoste în fiecare zi şi ne face plăcere, dar mă gândesc acum dacă nu e prea mult.

Răspuns: Prietena ta probabil a citit unul din studiile de acum 15 ani, ce încadra în categoria de hipersexualitate tot ceea ce era peste șapte orgasme într-o săptămână (timp de cel puţin șase luni). Azi însă, majoritatea psihosexologilor, și eu împreună cu ei, consideră că aici nu este important numărul de orgasme, ci percepția subiectivă a fiecăruia din parteneri. Dacă ambii se simt confortabil cu frecvenţa sexuală din cuplu, atunci frecvenţa e una corespunzătoare. Ori de câte ori nu se ajunge la acest „numitor comun“ e bine ca situaţia să fie discutată, eventual alături de un specialist sexolog.

Hipersexualitatea problematică apare numai în cazul unui nivel mare de suferinţă asociat incapacităţii de a controla imboldul sexual. Când suferinţa asociată hipersexualității este mare şi când sexul înlocuieşte relaţia intimă afectivă, e cazul să se apeleze la un psihosexolog. Atunci e vorba de o hipersexualitate problematică, termen acceptat azi de majoritatea sexologilor. 

Dacă nu există astfel de probleme în cazul tău, te felicit pentru apropierea emoţională şi sexuală dintre tine şi soţ şi îţi ofer mai jos cinci motive să faceți în continuare dragoste în fiecare zi : 1) e o modalitate de a vă conecta afectiv şi de a petrece timp de calitate împreună; 2) clădeşte încrederea reciprocă şi ridică moralul în cuplu; 3) te ajută să fii o persoană altruistă (satisfacţia lui fiind şi satisfacţia ta) şi… poate creativă în acelaşi timp (dacă vei căuta noi mijloace de a atinge satisfacţia împreună); 4) în majoritatea cazurilor, detensionează ambii parteneri, vă poate ţine departe de unele conflicte, iar pe unele chiar le stinge; 5) e o relaxare accesibilă, fără implicaţii financiare şi poate ajuta chiar la sănătate – consumați calorii, ejacularea frecventă protejează bărbatul de cancerul la prostată, iar la femei absorbţia vaginală a spermei a fost asociată chiar cu un efect antidepresiv.

Întrebare: Am 27 ani şi partenerul meu are 35. Suntem împreună de o jumătate de an, dar facem sex destul de rar, de 2-3 ori pe lună, şi atunci e foarte scurt. El ejaculează foarte repede, uneori chiar în timpul preludiului. Nu e primul meu partener, dar eu sunt prima pentru el. Am încercat să-l susţin, să nu-l inhib, i-am spus că e totul în regulă, că o să fie bine, dar nu a funcţionat. Se pare chiar că începe să evite şi mai mult sexul şi asta îl afectează, chiar dacă face pe indiferentul. Nu aş vrea să ne îndepărtăm unul de altul, dar nu ştiu cum să abordez situaţia fără să-l fac să se simtă stânjenit. Cum să-l conving să meargă la sexolog?

Răspuns: Ejacularea precoce e într-adevăr un subiect sensibil pentru mulţi bărbaţi şi e posibil ca frustrarea, supărarea, evitarea intimităţii sexuale să fie rezultate ale prezenţei ejaculării precoce. Da, evitarea subiectului şi retragerea în sine nu fac altceva decât să înrăutăţească situaţia, așa că te-ai gândit bine să apelaţi la sprijin terapeutic. Terapia medicamentoasă specifică și sesiunile de psihosexologie vă pot ajuta să depăşiţi acest obstacol. Poate fi de folos să-i spui că ai citit că există metode ce pot ajuta cuplul să comunice mai bine sexual… şi că ai fi bucuroasă dacă aţi încerca împreună să vedeţi ce aţi afla nou într-o sesiune de sexologie.

Citește și:

Articol preluat din ediția de septembrie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Roxana Melnicu
Foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns