Esti aici
Femeia.ro > Relații și sex > Fast-food, dar și fast… Love

Fast-food, dar și fast… Love

Dacă secolul trecut era denumit al vitezei, cel în care am intrat de 18 ani este probabil supersonic. Progresul tehnologic exponențial antrenează cu sine un ritm de viață accelerat: ne obișnuim deja cu fast-food, dar și cu fast love?

Ceea ce părea o himeră sau cel mult un vis științifico-fantastic acum 20 de ani a devenit realitate. Telefoanele mobile au devenit calculatoare performante, comunicăm unii cu alții aproape instantaneu, indiferent de distanțe, ne integrăm în rețele de socializare sau profesionale în care rezolvăm rapid orice fel de probleme și găsim soluții pe loc, când primim un e-mail. Dar cum arată viețile noastre personale în lumea care se mișcă precum vântul și gândul?

Ei bine, obișnuința de a răspunde rapid și de a fi mereu conectați la rețea ne face să nu mai avem răbdare nici în alte domenii ale vieții. Iubirea care altădată prindea contur într-o perioadă de curtat, de tatonare reciprocă, de căutări și fugi alternative, iubirea care înflorea datorită tachinărilor și amânărilor este și ea în proces de transformare.

Speed dating sau speed sex

Tehnologia își spune cuvântul și aici. Tinder, o aplicație de mobil care-ți permite să faci cunoștință cu cineva aflat în raza ta de acoperire, te pune în contact cu persoane dispuse să petreacă o noapte cu tine, chiar dacă abia te-au cunoscut, doar pe baza proximității fizice. Este adevărat că unele dintre idilele începute astfel se transformă în căsătorii, dar, de cele mai multe ori, câștigul este doar o aventură plăcută. Lipsa de timp, paradoxală dacă ne gândim că viteza cu care rezolvăm totul ne-ar putea oferi clipe de răgaz bine-venite, face ca mulți tineri să prefere să facă cunoștințe noi cu ajutorul aplicațiilor mobile sau a site-urilor de dating. De multe ori, prima întâlnire seamănă mai mult cu un interviu de angajare. Cum te numești, unde lucrezi, ce experiențe ai avut, ce planuri de viitor ai, ce îți dorești de la o relație. Toate aceste lucruri pe care altădată le aflai treptat, în decursul câtorva întâlniri, sunt bifate pe net înainte de întâlnirea față în față.

Avantaje și neajunsuri

La prima vedere, pare o modalitate de triere excelentă. Se elimină candidații și candidatele care nu corespund, se economisește timp (din nou, obsesia vitezei) și se investește timp (limbajul economic începe să domine) doar cu persoanele care corespund anumitor criterii. Pentru cine privește dragostea ca pe o afacere bună (un soț sau o soție cu educație, din categoria socială potrivită, cu interese comune), internetul și viteza adusă de el sunt mană cerească. Dar dacă ești o fire mai romantică, probabil că acest stil de a încheia afaceri în viața personală te doare. De altfel, din ce în ce mai mult femei preferă sau sunt nevoite să trăiască fără parteneri. Cauzele sunt multiple, însă cu siguranță un factor important în aceste decizii sau rezultate este acest gen nou de relaționare, de tip fast love. Nu mai este vorba despre a cunoaște pe cineva, ci despre a cuceri sau a primi ceea ce dorești, acum, pe loc. Tehnologia în continuă evoluție se schimbă probabil într-un ritm mai accelerat decât psihicul uman, iar adaptarea este dificilă la început.

Iubirea încotro?

Legăturile stabilite rapid au mari șanse să se și consume rapid. Când este întemeiată doar pe atracție fizică și compatibilități stabilite de calculator, relația dintre un bărbat și o femeie tinde să se stingă la fel de rapid cum a început. Și atunci oamenii trec la următoarea dragoste rapidă. Poate că oamenii încheiau legături de o viață atunci când durata medie de trai era de 45-50 de ani. În epoca în care tinerețea se prelungește, este greu să ne oprim la marea dragoste. Înțelepții spun că mariajul este o loterie. Poate că dragostea apare unde vrea, indiferent de mediile lente sau rapide cu care obișnuim să comunicăm.

Este greu de spus dacă viitorul mai mult sau mai puțin apropiat va aduce cu sine revenirea la dragostea de o viață sau va continua caruselul iubirilor rapide. Schimbările societale presupun o redefinire a familiei, a rolurilor bărbaților și femeilor. Însă ce nu se va schimba niciodată este atracția dintre sexe. Rapidă sau lentă, iubirea este liantul care ne aduce pe toți împreună, care ne motivează, ne dă aripi și ne inspiră. Iubirea ce mișcă sori și stele, cum spunea Dante, se pare că are mai multe viteze. Dar, oricum ar fi ea, lentă sau iute, ne definește mai mult ca orice. Tot ce putem spera este că va supraviețui și tehnologiilor supersonice.

Citește și:

Articol preluat din ediția de martie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Dana Verescu
Foto: 123RF

Comments

comments

Lasă un răspuns