Esti aici
Femeia.ro > Familie > Gelozia, dovadă de iubire sau boală?

Gelozia, dovadă de iubire sau boală?

Unii consideră gelozia partea întunecată a dragostei, în vreme ce alții – un ingredient indispensabil.

Nu mă iubește dacă nu e puțin gelos/geloasă…este o expresie pe care o auzim frecvent. Gelozia este o problemă veche de când lumea, dar dacă este într-adevăr o tulburare doar psihologii ne pot explica!

Un rău necesar?

Un pic de gelozie nu face rău nimănui. În fond, este o emoție firească, pe care majoritatea o resimte pe parcursul vieții. Când însă iese din normal, gelozia este chinuitoare și provoacă suferință, atât celui gelos, cât și obiectului către care se îndreaptă furia. O știm din cărțile clasice, din filme sau, din păcate, din propria viață. Această gelozie care iese din matcă este definită în psihologie ca sindromul Othello, personajul omonim al lui Shakespeare. Tulburarea constă în impresia care ia amploare în mintea individului privind presupusa infidelitate a partenerului. „Când gelozia, monstrul cu ochi verzi, scapă de sub control, se transformă într-un sindrom distructiv. Se manifestă prin creșterea pulsului, a tensiunii arteriale și a nivelului de adrenalină. Adesea, intensitatea fanteziilor asociate cu sindromul Othello e atât de mare, încât concurează cu intensitatea reacțiilor la probleme reale, cum ar fi atacul fizic. Asemenea lui Othello, repulsia sau ura față de partener este intensificată de iubirea pentru el pe care o simțiți încă în adâncul ființei“, sună un fragment din Sindromul Othello, cartea semnată de dr. Kenneth C. Ruge şi Barry Lenson. Explicație suficient de lămuritoare cu privire la efectele geloziei, care-ți rupe inima și te face neom.

De unde apare și de ce

Când tu crezi că este gelos pentru că te iubește, situația trebuie un pic nuanțată. El e gelos pentru că nu se iubește pe el, susțin specialiștii. Nemulțumirea față de sine este principala cauză. Gelosul își învinovățește partenerul că acordă atenție altcuiva când, de fapt, adevărata problemă pe care i-o afișează gelozia este despre propria persoană. Gelozia este despre insecuritate, lipsă de încredere, teamă. Psihologii spun că originile geloziei sunt în copilărie. Copilul manifestă o dragoste posesivă față de unul din părinți, iar când se naște un frate sau o soră, acesta se teme că pierde dragostea părintească. Astfel, fie începe să poarte o grijă exagerată față de nou-născut, pentru a primi din iubirea acordată de părinți celui mic, fie este agresiv cu fratele sau sora, încercând să primească doar el iubirea părinților.

Femei versus bărbați

Numeroase studii s-au concentrat pe diferențele în felul cum bărbații și femeile simt gelozia. Se pare că, în ciuda impresiei că femeile sunt cele mai geloase, bărbații nu sunt mai prejos, doar că ei preferă mai degrabă acționeze decât să vocifereze. Psihologii evoluționiști susțin teoria că gelozia este un tipar ancestral ce se manifestă într-un circuit la nivel cerebral, prezent la ambele sexe. Potrivit acestui concept, bărbații devin geloși când suspectează o competiție sexuală,  o amenințare la paternitate. Gelozia servește astfel ca metoda de precauție prin care bărbatul monitorizează partenera pentru a se asigura că el va fi tatăl viitorilor copii. În cazul femeilor, gelozia este declanșată de suspiciunea trădării emoționale. Doamnele simt că siguranța copiilor ar fi clătinată când masculul își direcționează resursele către altă femeie și odraslele acesteia. Așadar, pentru femei, pierderea iubirii se traduce prin pierderea devotamentului și protecției necesare în cazul progeniturilor și al căminului.

Consecințe criminale

Dintre toate emoțiile umane, gelozia este cea mai puternică și cea mai dureroasă, având doar fațete negative. „Fleacuri ușoare ca vântul sunt pentru gelos dovezi mai tari chiar decât slova sfântă“, scria Shakespeare. Cei chestionați, de altfel oameni normali, au mărturisit chiar fantezii criminale. Într-un studiu amplu derulat la nivel mondial, care a cuprins peste 5.000 de persoane, 84% din femei și 91% din bărbați au recunoscut că le-a trecut prin minte cel puțin un gând criminal, marea majoritate susținând că și-au imaginat că își omoară rivalii în chinuri, cu atrocitate. Din fericire, morala a câștigat și toate acestea au rămas doar la nivelul imaginației. Desigur, cei care au trecut la fapte fac parte din alte statistici, care confirmă influența nefastă a geloziei: este al treilea în lista motivelor de crimă, arată rapoartele psihologilor.

Semne periculoase

  • Care sunt reacțiile care îți arată gelozia lui e periculoasă pentru tine? Iată câteva scenarii care să te facă iei măsuri:
  • Are pretenția să-ți cunoască programul în cele mai mici detalii. Te descoase ca să te verifice că spui adevărul.
  • Îți citește mesajele din telefon, îți controlează e-mailul și geanta.
  • Țese scenarii când întârzii acasă, fiind convins că ai o relație extraconjugală.
  • Te interoghează frecvent cu privire la fostul, deși faci eforturi să-l convingi că este de domeniul trecutului.

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr39/29.09.2016
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: 123RF

Comments

comments

One thought on “Gelozia, dovadă de iubire sau boală?

  1. Nu cumva gelozia este un complex de inferioritate faţă de partener? El (ea) este mai frumos, deştept, atrăgător etc. iar eu nu sunt la nivelul său. Şi dacă nu bag bine de seamă,într-o zi altcineva poate să mi-l (mi-o) ia. Deci, declanşez toate resursele CIA, KGB, Mossad, etc. pt. a nu zbura PĂSĂROIUL din cuib.

Lasă un răspuns