Esti aici
Femeia.ro > Familie > Gelozia la masculin şi feminin

Gelozia la masculin şi feminin

S-a scris despre ea atât de multe, încât ţi-e teamă s-o mai iei de la capăt. Cu toate astea, e într-atât de prezentă în viaţa noastră, încât n-ai cum s-o ignori. Şi niciodată nu e prea mult să-ţi reaminteşti cum să-i faci faţă fără să-ți pierzi rațiunea. La propriu.

Este vorba despre gelozie, sentimentul acela care te face să bănuieşti nenorociri în cel mai nevinovat gest al partenerului, să pierzi nopţi şi zile încercând să interpretezi o vorbă, un fior, o ocheadă. Este momentul acela când încrederea în partener este totalmente prăbuşită. Iar noi şi bărbaţii nu suntem la fel când nici la acest capitol: gelozia e diferită, motivele sunt altele, manifestările, evident, diferite.

Program iniţial

Dumnezeu, când l-a făcut pe Adam, sau mama natură, când a pus umărul la evoluţionism, l-au programat pe bărbat să-şi dorească (şi să încerce cât mai multe posibilităţi pentru asta) să-şi răspândească genele, să aibă, altfel spus, cât mai mulţi urmaşi. Pe de altă parte, femeile au fost făcute pentru a ocroti urmaşii, pentru a avea grijă de ei, pentru a crea şi consolida stabilitatea căminului. De-aici felul diferit de a iubi, dar și felul diferit de a fi geloşi, motivele diferite care iscă gelozia.

Motivele ei, motivele lui

Din pricina aceste programări iniţiale, şi motivele pentru care devin geloşi unii sau altele sunt diferite. Bărbaţii sunt geloşi dacă bănuiesc împlinirea actului sexual, pentru că, inconştient, se simt frustraţi dacă trebuie să crească şi să îngrijească progenitura – implicit linia genetică – a altuia. Femeile se simt înşelate dacă bănuiesc că partenerul s-a îndrăgostit sau face curte serioasă alteia. Pentru că asta înseamnă că el nu mai e cu gândul la cuibul iniţial, ele pierzând exact motivul existenţei: stabilitatea căminului.

Cum şi ce face fiecare

Gelozia femeilor este bazată pe fapte reale, dar şi pe multă imaginaţie, şi pleacă de la neîmpliniri emoţionale. Femeile devin geloase când li se pare (uneori chiar asta e realitatea) că iubitul lor nu mai este atât de atent, curtenitor, dedicat relaţiei. De cele mai multe ori, nici măcar nu-şi pun problema dacă el s-a culcat sau nu cu altă femeie. Flirtul e mult mai grav tocmai pentru că ignoră stabilitatea căminului. Bărbaţii sunt geloşi bazându-se pe fapte, din nou închipuite sau reale, de natură sexuală. Cu alte cuvinte, dacă ea flirtează nu e un capăt de ţară. Dar, dacă li se pare că s-a trecut la faza sexuală, e nenorocire!

Nesiguranţă şi control

Încă o diferenţă între geloziile femeilor şi cele ale bărbaţilor. Femeile devin geloase în momentul în care se simt nesigure pe ele şi, mai ales, pe dragostea şi încrederea partenerului. Se întâmplă asta când femeia nu este mulţumită, împăcată cu sine, când are impresia că toate femeile din jur sunt mai bune, mai deştepte, mai frumoase. Bărbaţii geloşi au tendinţa să controleze fiecare mişcare a partenerei, ceea ce duce la sentimentul acesteia de „ţinută-în-lesă“. Aici nu este vorba de nesiguranţă, ci mai degrabă de o nefastă manifestare a sentimentului de proprietate.

De fapt

Femei sau bărbaţi, toţi am fost măcar o dată un pic geloşi,  dar, controlând sentimentul, încercând mereu să comunici cu celălalt, chiar şi pe această temă, rememorând periodic începutul dragostei voastre, veţi fi geloşi exact atât cât să condimentaţi un pic amorul, adică atât cât trebuie.    

Leacul geloziei stă în siguranţa temerilor noastre, pentru că gelozia determină sfârşitul iubirii; crud leac, dar mai plăcut decât îndoielile şi bănuielile! François de La Rochefoucauld

Top 3 celebrităţi asuprite de parteneri geloşi

1. Tina şi Ike Turner. Partener pe scenă şi în viaţă, Ike a făcut-o celebră, dar a şi chinuit-o. După 16 ani de bătăi şi gelozie morbidă, Tina a divorţat în 1976 de Ike Turner. A fost într-atât de doborâtă psihic, nu numai fizic, de această căsnicie, încât nu s-a recăsătorit până la… 73 de ani.

2. Ava Gardner şi Frank Sinatra. Senzuala Ava l-a cucerit rapid pe Frank Sinatra, în plină glorie, însurat şi cu copil. Interpretul şi-a lăsat casă, masă şi s-a dus după ea. Ba chiar s-au căsătorit. N-a durat mult până când crizele de gelozie ale Avei au dus la divorţ.

3. Demi Moore şi Ashton Kutcher. Au fost căsătoriţi timp de opt ani, diferenţa de vârstă dintre ei, 15 ani, făcându-i de la bun început pe apropiaţi să strâmbe din nas. Sunt cunoscute de acum crizele de gelozie ale actriţei şi faptul că ajunsese o umbră numai şi numai din pricina bănuielilor. Aşa cum se întâmplă întotdeauna, s-a ajuns la divorţ.

Citește și:

Era gelos pentru ca ma trada!

Pozitia in timpul somnului si felul de a fi

Copiii mei, copiii tai, copiii nostri

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.7/19.02.2015
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns