Esti aici
Femeia.ro > Familie > Homosexualitatea: când amândoi sunt de-o orientare

Homosexualitatea: când amândoi sunt de-o orientare

Suntem adică la fel, de același sex, și ne simțim atrași unul de altul și din punct de vedere sexual. Cam asta ar fi definiția homosexualismului.

Homosexual vine din grecescul homo (același), și latinescul sexus (sex). Cu toate că în ultimele secole homosexualii au fost huliți, pedepsiți, persecutați sau chiar omorâți, în antichitate, a face sex cu persoane de același sex era oarecum natural. Dar să vedem ce e cu homosexualitatea asta. Este o boală? Este o perversiune? Nici una, nici alta, pentru că sexualitatea este un lucru foarte complicat, care implică mulțime de factori.

Orientare și…

Când cineva se simte atras sexual, are fantezii erotice cu o altă persoană se spune că este orientată spre acea persoană. Aceasta este orientarea sexuală, care poate fi îndreptată spre o persoană de același sex (homosexuală), spre o persoană de sex opus (heterosexuală), atât spre o persoană de același sex, cât și spre o alta de sex opus (bisexuală). Există și asexuali, acele persoane care nu simt niciun fel de atracții sexuale. Nu se știe încă foarte clar care sunt cauzele orientării sexuale, dar medicii și psihologii consideră aceasta este rezultatul efectului combinat al influențelor genetice, hormonale și de mediu. Orientarea sexuală a unei persoane se prefigurează în copilărie, devenind cel mai adesea clar conturată la pubertate și adolescență.

2,8-9% din bărbați și 15% din femei se identifică pe scala dintre bisexualitate și homosexualitate totală.

…identitate

Este vorba despre identitatea de gen. Așa cum am învățat încă din școala primară, sexul și genul nu sunt totuna (sexul este bărbătesc și femeiesc, genul este feminin, masculin și neutru). Identitatea de gen se referă la genul cu care o persoană anume se identifică. Gen care nu întotdeauna este același cu sexul. Cu alte cuvinte, o persoană de sex bărbătesc se poate identifica cu genul feminin. Și, ceva mai rar, invers. Acestea sunt persoanele numite transgen. Cele care se identifică cu sexul biologic se numesc cisgen. Îndeobște, homosexualitatea se referă la orientarea sexuală, nu la identitatea de gen. Cu alte cuvinte, un bărbat atras din punct de vedere sexual de un alt bărbat nu se identifică neapărat cu genul feminin.

Prejudecăți

Am prieteni homosexuali. Sunt prieteni minunați, oameni inteligenți și deschiși la minte. Cu toate astea, puțini sunt dispuși să recunoască, în afara unui cerc restrâns, că „nu sunt ca toată lumea“. Pentru că sunt priviți ca niște erori ale naturii sau ca niște perverși, chiar dacă homosexualitatea nu e nici una, nici alta. Pentru că, deși în ultimul timp se face tam-tam pe tema toleranței, cei din jur sunt încă îngropați în prejudecăți. E greu să treci peste un anume tip de educație transmis generații de-a rândul. Chiar dacă acest tip de educație a făcut mulți oameni nefericiți. Aceia care, cum spuneam, nu se împacă nicicum cu propria sexualitate, considerându-se ei înșiși „anormali“.

În 1948, biologul și sexologul american Alfred Kinsey trăgea concluziile unei cercetări despre categoriile sexuale. Cercetare întreprinsă împreună cu colegii lui Wardell Pomeroy și Clyde Martin. Rezultatul, deja celebra scară Kinsey, conform căreia „o persoană nu poate fi identificată ca fiind exclusiv heterosexuală și mulți oameni au o mai mare sau mai mică predispoziție de a fi atrași și de persoanele de același sex“. Scara cu pricina are șape trepte:

  • 0 Exclusiv heterosexual
  • 1 Predominant heterosexual, arareori homosexual
  • 2 Predominant heterosexual, mai mult decât arareori homosexual
  • 3 Heterosexual și homosexual în egală măsură bisexual
  • 4 Predominant homosexual, mai mult decât arareori heterosexual
  • 5 Predominant homosexual, arareori heterosexual
  • 6 Exclusiv homosexual

A fost începutul. De atunci, specialiștii se tot străduiesc să stabilească categoriile identității de gen, descoperind alte și alte variante.

Ieșirea din dulap

Este termenul prin care este denumit procesul de recunoaștere a propriei identități de gen sau orientări sexuale. Recunoaștere pe dinăuntru, adică recunoști în primul rând față de tine că ești atras sexual (și) de persoane de același sex. Și recunoaștere pe dinafară, adică nu te ascunzi în fața lumii că ești homosexual.

Citește și:

Articol preluat din ediția de iulie 2017 a revistei Femeia.
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Foto: Guliver/Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns