Esti aici
Femeia.ro > Familie > Mărirea şi decăderea libidoului

Mărirea şi decăderea libidoului

Mărirea şi decăderea libidoului – Termenul de apetit sexual (dorinţa de a face amor) a fost pomenit prima oară de Sigmund Freud, care a încercat să explice sexualitatea omenirii.

Ceva mai târziu, tatăl psihanalizei şi al dorinţelor ascunse i-a zis libido. De atunci, specialişti şi subiecţi deopotrivă se chinuiesc să afle de ce libidoul scade şi creşte după cum îl taie capul. Asta, aparent. Nu am găsit noi soluţia magică, dar măcar putem să facem un rezumat şi să trasăm nişte linii generale. Pentru că pârdalnicul libido se comportă diferit de la femeie la bărbat şi de la o persoană la alta. Așadar, să aflăm de ce creşte şi de ce scade apetitul sexual şi cum să-l facem să se comporte după nevoile şi puterile noastre.

După numărul anilor…

De la 20 până la 50 de ani, apetitul sexual se modifică – ce este normal la 20 nu mai chiar firesc pe la 50. Iar asta, în primul rând din pricina modificărilor hormonale din organism. Aşa am fost programaţi, n-avem ce face: în perioada propice procreării, până la 35 de ani, libidoul este mai crescut. Pe parcursul vieţii, intervin modificări fiziologice, dar şi sociale (prea multă muncă, foarte puţin timp liber). Aşadar, curba libidoului ar fi: în creştere între 20 şi 30 de ani, crescut între 30 şi 40 (organismul este la maturitate, iar relaţiile sexuale sunt stabile), și apoi în scădere, dar nu neapărat după 40 (numărul hormonilor sexuali începe să scadă).

La 30 de ani, spun specialiştii, libidoul este normal dacă simţi nevoia unui contact intim mai des decât o dată pe lună.

… ori după sufletul omului

Libidoul creşte sau scade în funcţie de problemele sufleteşti, sentimentale, psihice, mai ales la femei. Dacă la 20 de ani te simţi cam urâţică, nu ai încredere în farmecul şi trupul tău şi speri să pice făt-frumos din cer, dacă relaţiile tale nu durează mai mult de un weekend şi bărbaţii îţi zîmbesc amabil, ocolindu-te politicos, apetitul sexual n-are încotro şi scade. Persoanele care au o relaţie de cuplu stabilă ajung – pentru că sunt liniştiţi, se iubesc, sunt împliniţi profesional – să facă dragoste chiar şi de trei ori pe săptămână, acesta fiind un apetit sexual normal. În cazul unei femei de peste 40 de ani, când, lucrurile se liniştesc din punct de vedere hormonal. Dacă iubeşte, iar sentimentele îi sunt împărtășite și are o viaţă plină, libidoul ei va fi la acelaşi nivel cu al unei tinere în plinătatea ei sexuală.

De ce scade

Din cauza schimbărilor hormonale, dar și a complexelor personale. Aceasta este principala cauză care duce la scaderea libidoului. Totuși, există vicii ascunse (cum li se spune în construcţii) chiar şi în cuplurile stabile, aparent fără probleme. Acestea macină cuplul şi, implicit, sexualitatea partenerilor: indiferenţa femeii faţă de dorinţele partenerului, graba bărbatului, uneori fără consideraţie faţă de nevoile femeii de lângă el, rutina acceptată de amândoi din comoditate. Nu punem la socoteală problemele grave, vizibile, care duc cel mai des la divorţuri urâte. Apetitul sexual scade şi din motive fiziologice, precum boli cronice (cel mai frecvent, la diabet), medicaţie, tulburări hormonale. O altă explicaţie, în special în cazul femeilor, ar fi curele de slăbire drastice.

Nu te speria de fanteziile sexuale fiindcă nu sunt o boală! Subconştientul îţi transmite ce te-ar face mai mulţumită.

De ce creşte libidoul

Nu cum creşte el natural, ci cum îi dăm noi o mână de ajutor, în special după 35 de ani. În primul rând, se spune că libidoul are nevoie de romantism și mai cu seamă de preludii romantice. În al doilea rând, îți trebuie o alimentaţie sănătoasă şi ceva exerciţiu fizic. Iar dacă ţii cu tot dinadinsul să apelezi la celebrele afrodiziace naturale, numai bune pentru preludii romantice sunt vinul roşu, ciocolata, stridiile. Ar mai fi nişte ceaiuri folosite de bunicile noastre, precum cel de creţişoară sau năprasnic, ori yoga sau chiar exerciţiile Kegel pentru întărirea muşchilor pelvisului (îi încordezi ca şi cum te-ai abține să urinezi; repeți de câteva ori pe zi). Aceste exerciţii sunt bune pentru flexibilitate, dar se dovedesc a fi eficiente şi pentru creşterea libidoului.

Vă iubiţi, destăinuiţi-vă!

În termeni medicali, se numeşte stimulare mentală. Dacă tot v-aţi declarat dragostea, asta înseamnă că aveţi încredere deplină unul în celălalt și că puteţi spune, fără prejudecăţi ori să vă ruşinaţi, ce aţi vrea unul de la celălalt din punct de vedere sexual. Asta duce la o excitaţie suplimentară, la nivel psihologic, şi este o metodă eficientă de a obţine maximum de plăcere.

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.36/10.09.2015

Autor: Irina Tudor Dumitrescu

Sursa foto: Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns