Esti aici
Femeia.ro > Familie > Masturbarea, adevăr sau provocare

Masturbarea, adevăr sau provocare

Masturbarea reprezintă acțiunea de autostimulare, excitare manuală a organelor sexuale de către bărbați sau femei. Așa scrie în dicționar. Simplu, fără a aminti nimic despre anomalii sau deviații sexuale.

Din cine știe ce motive, timp de secole masturbarea a fost privită ca o perversiune. Probabil din pricina unei improprii apropieri între masturbare și onanism, acesta din urmă blamat de biserică. Numai că onanismul se referă la cu totul altceva: Onan, personajul biblic, nu voia ca femeia cu care făcea sex să rămână gravidă și, prin urmare, ejacula în afară. În fine, prin secolul XX, sexologi, psihologi și medici au declarat că masturbarea e… sănătoasă.

De la greci citire

Grecii antici considerau masturbarea ca fiind un înlocuitor sănătos pentru alte forme de plăcere sexuală. Diogene, de pildă, filosoful care locuia în butoi, o făcea în public, pentru a-i demonstra eficacitatea. Și pentru a demonstra că este, în fapt, o supapă împotriva frustrărilor sexuale distructive. Au trecut mai bine de două milenii pentru ca binefacerile masturbării să fie recunoscute, din nou, oficial.

De sănătate

Sexul cu tine însăți este, înainte de toate, plăcut. Dar și sănătos. Combate, normal, stresul, te detensionează și combate insomnia. Este demonstrat faptul că este o metodă foarte reuşită de a combate durerile menstruale şi chiar migrenele. Pentru că femeile care se masturbează îşi antrenează cu regularitate muşchii pelvieni, iar asta va fi de folos la naștere. Dacă ai născut deja și nu mai vrei alți copii, te va ajuta la un sex mai plăcut. Pe de altă parte, în urma masturbării, vaginul se curăță, evitând astfel infecțiile vaginale.

Ce poate fi mai plăcut și mai relaxant după o zi grea de muncă decât o partidă de sex, care eliberează endorfine și, implicit, fericire? Și cum adică n-ai cu cine, o poți face și singură.

Sex mai bun

Prin masturbare afli cel mai sigur care anume sunt zonele tale erogene, ce anume îți face cea mai mare plăcere. Așa vei ști ce anume să-i sugerezi partenerului tău. În plus, masturbarea este de folos atunci când dorința sexuală, din varii motive, scade. Este un fel de (re)încălzire. Iar dacă tu ai libidoul mai mare decât al lui, rezolvă problema fără certuri, frustrări sau cine mai știe ce. În mod plăcut!

O problemă. Ca orice acțiune în exces, și masturbarea fără măsură poate duce la efecte negative. O femeie care o face prea des ajunge la a avea o imagine proastă despre ea însăși și o imagine prea bună despre sexul de una singură în detrimentul celui așa numit normal. Mai mult, poate dezvolta ceea ce se numește anxietate de performanță, cu alte cuvinte, ideea că niciodată nu va putea avea și oferi plăcere altfel decât așa: ea cu ea. Când este practicată în exces, masturbarea se poate transforma dintr-un stimulent într-un înlocuitor. Și nu e bine!

Ce spune Biblia

Atunci Iuda a zis lui Onan: „Du-te la nevasta fratelui tău, ia-o de nevastă, ca cumnat, și ridică sămânța fratelui tău. Onan, știind că sămânța aceasta nu va fi a lui, vărsa sămânța pe pământ ori de câte ori se culca cu nevasta fratelui său, ca să nu dea sămânța fratelui său. Ce făcea el n-a plăcut Domnului, care l-a omorât și pe el. (Facerea 38, 8-10)

Acesta este citatul din Biblie pe care s-a bazat blamarea timp de secole a masturbării, care, după cum vezi, nu este nici pe departe același lucru cu onanismul.

Citește și:

Ce să nu-i spui după amor

7 mituri despre sexualitate

Sex: Șah la rege în cinci mutări

Articol preluat din ediția de octombrie 2016 a revistei Femeia.
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Foto: Guliver/Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns