Esti aici
Femeia.ro > Relații și sex > Mituri despre pilula de a doua zi

Mituri despre pilula de a doua zi

pilula de a doua zi

Contracepția de urgență, pastila de a doua zi sau planul B, este soluția la care poți apela cu încredere atunci când se întâmplă un “accident”, adică atunci când prezervativul alunecă sau se rupe, ai uitat să iei una sau mai multe pilule anticoncepționale consecutive sau pur și simplu v-a luat valul și nu ați folosit nicio metodă contraceptivă. Sigur ai auzit de această pilulă până acum, dar la fel de probabil ați-au ajuns la urechi și multe mituri despre contracepția de urgență.

Tocmai de aceea specialiștii Planifică Neprevăzutul vin în ajutorul tău și te ajută să clarifici mai multe aspecte despre pilula care te scapă de urmări nedorite. Așadar, mai jos, găsești câteva dintre cele mai comune mituri despre pastila de a doua zi:

Mitul nr. 1: Pastila de a doua zi trebuie luată chiar a doua zi după contactul sexual neprotejat.

Fals. Nu trebuie să aștepți neapărat ziua următoare ca să iei pastila de a doua zi. Eficacitatea acesteia depinde de rapiditatea cu care o administrezi. Este recomandat să o iei cât mai curând după actul sexual neprotejat, ideal în primele 24 de ore, pentru că eficacitatea ei este maximă, dar poate avea aceleași rezultate și dacă este luată în primele 72. Dacă au trecut mai mult de 72 de ore, întreabă la farmacie de pilula care poate fi luată în primele 120 de ore de la contactul sexual neprotejat.

Mitul nr. 2: Pastila de a doua zi are efect abortiv.

Fals. Pastila de a doua zi oprește procesul de ovulație, adică nu permite ca ovulul să fie fecundat de spermatozoid; dacă ovulația nu are loc, automat înseamnă că sarcina nu are cum să fie posibilă. Întrucât pastila previne o sarcină, nu are cum să aibă efect abortiv. Dacă o sarcină ar fi deja instalată, atunci pastila de a doua zi nu ar avea niciun efect.

Mitul nr. 2: Pastila de a doua zi afectează fertilitatea.

Fals. Administrarea pilulei de a doua zi nu afectează în vreun fel abilitatea femeii de a concepe în viitor. Chiar dacă nu este recomandat să o folosești ca metodă contraceptivă uzuală, dar cu toate acestea ești nevoită să o folosești de două ori într-o lună, de exemplu, nu trebuie să îți faci griji în privința fertilității, căci aceasta nu este afectată în vreun fel de nicio metodă contraceptivă folosită.

Mitul nr. 4: Pilula de a doua zi este periculoasă pentru organism.

Fals. Ca orice alt medicament, pastila de a doua zi poate provoca anumite reacții secundare pentru unele femei, precum stări de oboseală, sensibilitate în zona sânilor, crampe abdominale sau dureri de cap, însă acestea sunt de scurtă durată și nu afectează organismul pe termen lung. Un efect comun care afectează majoritatea femeilor însă este dereglarea menstruației. După administrarea pastilei, următoarea menstruație poate fi imprevizibilă, uneori poate să vină cu 7-10 zile mai devreme sau mai târziu.

Mitul nr. 5: Dacă am luat pastila de a doua zi azi, sunt protejată și dacă fac sex neprotejat mâine.

Fals. Pilula de a doua zi te protejează doar pentru un singur act sexual neprotejat. Aceasta împiedică ovulația doar câteva zile, când este eficientă, un nou contact sexual înseamnă posibilitate mare ca alți spermatozoizi care ajung în tuburile uterine așteptând să fecundeze un ovul. De aceea este foarte important de reținut că pilula este eficientă în primele 72 de ore de la contactul sexual neprotejat.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns