Esti aici
Femeia.ro > Familie > Motive de certuri în cuplu

Motive de certuri în cuplu

Deşi niciunui parteneri de cuplu nu-i place să se certe, disputele s-ar părea că nu au cum să fie evitate. Unii reuşesc să le depăşească, relaţia lor neavând de suferit, iar alţii nu. De ce oare?

Tocmai v-aţi certat? Asta înseamnă că sunteţi puşi în situaţia de a rezolva o problemă, nicidecum să repurtaţi o victorie unul asupra celuilalt. Dacă sesizaţi diferenţa şi adoptaţi varianta I, asta înseamnă că sunteţi pe calea cea bună. Adică veţi căuta să înţelegeţi ce a dus la dispută sau o situaţie tensionată pentru a înlătura chiar motivul care a generat-o. Care ar fi acesta? Iată câteva dintre frecventele motive ale neînţelegerilor dintr-o relaţie evidenţiate de psihologi.

1 Speranţe năruite

Se întâmplă uneori ca implicarea într-o relaţie de cuplu să nu fie aşa cum şi-a imaginat-o sau dorit-o unul din protagoniştii acesteia sau chiar ambii. Sau poate nu erau pregătiţi pentru viaţa în doi, de unde şi nemulţumirea, şi irascibilitatea, şi reproşurile, ba chiar şi disputele.

2 Obiceiuri dăunătoare

Un motiv serios de dispute aprige, dar nu e vorba doar de atracţia de nestăvilit faţă de băuturile alcoolice sau dependenţa de droguri, ci şi de pasivitatea celui ce-şi petrece tot timpul în faţa calculatorului, a televizorului sau discutând mai tot timpul cât e acasă cu prietenii la telefon,  neimplicându-se nicicum nu doar în treburile gospodăreşti, ci în tot ce ar trebui să însemne viaţa în doi.

3 Insatisfacţii în sfera intimă

Dacă cel puțin unul din partenerii de cuplu este nemulţumit de raporturile intime, relaţia devine vulnerabilă. Potrivit studiilor, este cel mai frecvent motiv al destrămării cuplurilor.

4 Îngrijirea şi educaţia copilului

Toate bune şi frumoase până la apariţia copilului pe lume. Bucuroşi sunt, fireşte, ambii părinţi, doar că unul din ei, de cele mai multe ori tatăl, nu consideră că ar trebui să participe la îngrijirea şi educaţia noului membru al familiei.

5 Gelozia

Nu puţine sunt situaţiile în care gelozia unuia din parteneri, orbindu-l pur şi simplu, duce la destrămarea cuplului. Pe cât posibil, dacă depinde de tine, nu-i da chiar tu motive să se manifeste astfel.

6 Invidia

Se întâmplă şi ca succesele repurtate în sfera profesională de către unul din partenerii de cuplu să stârnească invidia celuilalt.

7 Interese şi opinii diferite

Este o altă cauză frecventă a neînţelegerilor dintre partenerii de cuplu, deseori din cauza diferenţei prea mari între interesele şi opiniile lor, a mediului social în care îşi desfăşoară activitatea, a statutului social al unuia din ei, a mediului în care îşi desfăşoară activitatea, şi statutul social al unuia din ei.

8 Situaţia financiară

Da, banii constituie un subiect destul de frecvent de dispută între parteneri, mai ales atunci când veniturile unuia sunt considerabil mai mari decât ale celuilalt.

9 Intervenţia părinţilor

Atunci când, deşi partenerii de cuplu se înţeleg, relaţia lor fiind una armonioasă, intervin părinţii unuia cu sfaturi de tot felul şi pretenţia ca ele să fie respectate întocmai, lucrurile ar putea lua o întorsătură nedorită. Nu lăsa să se întâmple asta, fiindcă într-o relaţie de cuplu un al treilea este întotdeauna de prisos.

Constructive sau distructive

Psihologii împart conflictele dintre partenerii de cuplu în două tipuri: constructive şi distructive.

Conflicte constructive. Te nedumireşte? Cum pot fi certurile constructive? Da, urmarea poate fi benefică, dar asta doar atunci când motivele de neînţelegere sau supărare sunt discutate deschis, se caută şi se găsesc căi de soluţionare a acestora, ceea ce-i apropie şi mai mult pe cei uniţi „şi la bine, şi la rău“, făcând ca pe viitor să aibă şi mai multă încredere unul în celălalt, relaţia lor devenind şi mai puternică.

Conflicte distructive. Sunt cele care duc la despărţire. Cum altfel de vreme ce fiecare o ţine pe-a lui și nu caută să-l înţeleagă pe celălalt, darămite să şi reuşească. Deseori unul din parteneri prezintă imperativ soluţia ieşirii din impas: „ori eu, ori…“ Chiar dacă (se întâmplă adesea) partenerul somat face alegerea „corectă“, armonia în relaţia lor s-ar putea lăsa mult aşteptată, deoarece nimic nu garantează că disputele nu vor continua atât timp cât cauza lor n-a fost înlăturată.

Ce-i de făcut

Acordă-i mai multă atenţie partenerului tău de cuplu şi nu uita că într-o relaţie comunicarea este foarte importantă. Dacă nu se mai recurge la ea, distanţa dintre parteneri riscă să se mărească periculos de mult, iar relaţia lor să se destrame.

Şi cei care se iubesc se ceartă, important este să nu lase disputele să afecteze armonia relației. Dezacordurile şi situaţiile tensionate ar trebui discutate la scurt timp după ce s-au produs, susţin psihologii. Este foarte important, tot ei spun, să nu se piardă obișnuința de a discuta unul cu celălalt nu doar despre treburile gospodăreşti, ci şi despre fiecare în parte şi, nu în ultimul rând, despre ceea ce înseamnă „împreună“. Acumularea în timp a nemulţumirilor nerostite, a reproşurilor doar gândite fac dificil dialogul, dacă nu chiar imposibil.

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr11/23.03.2017
Autor: Olga Sveduneac
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns